Fortsätt till huvudinnehåll

Semmelkaka

Man kanske inte får säga detta högt, men jag avskyr semlor. Jag tycker bullen är torr och trist, jag gillar inte mandelmassa och oftast är det för mycket grädde på dem. När jag var liten bakade mormor alltid egna semmelbullar, inte alls lika torra och trista som de som gick att köpa, sedan fick man fylla dem precis som man själv önskade. Kanske inte riktigt en semla då, men gott var det =)

Resten av familjen gillar semlor, ja typ resten av hela världen gillar semlor, så jag försökte ta fram något mellanting. En sockerkaka (mer som en Sverige kaka) som jag delade på mitten och fyllde med ett tunt lager mandelmassa och ett tunt lager grädde, sedan spritsade jag lite grädde på kakan och serverade med riven mandelmassa och grädde för de som vill ha mer. Blev riktigt god måste jag få säga.

Fettisdagen (Semmeldagen) infaller i år den 25 Februari, men lite inspiration kommer redan här.

Semmelkaka
Semmelkaka
(Laktosfri, Mjölkfri, Mindre mängd socker)

Ingredienser kaka:
4 ägg
2,5 dl Nicks Use like Sugar
1 dl kokossocker
4 dl vetemjöl med fullkorn
1,5 dl kokhett vatten
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk kardemumma
0,5 tsk äkta vaniljpulver
några droppar citronjuice
en nypa salt

Ingredienser fyllning:
75 g mjölkfritt margarin
0,75 dl laktosfri mjölk eller växtbaserad dryck
1 tsl äkta vaniljpulver
1 krm malen kardemumma
50 g finriven mandelmassa
1 dl laktosfri eller växtbaserad grädde

Ingredienser garnering:
1,5 dl laktosfri eller växtbaserad grädde

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft, smöra och bröa en form (till receptet ovan har jag använt en form på 2,4 liter)
2. Vispa ägg, Nicks Use like Sugar och kokossocker porös i en bunke.
3. Blanda övriga torra ingredienser i en annan bunke, varva ner det i smeten samtidigt som det kokheta vattnet. Droppa i några droppar citronjuice och rör om försiktigt.
4. Häll smeten i formen och grädda den i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Använd en provsticka för att se att kakan är torr, ställ att svalna.
5. Smält det mjölkfria margarinet till fyllningen i en kastrull, dra åt sidan. Tillsätt laktosfri mjölk/växtbaserad dryck, vaniljpulver och kardemumma. Blanda samman.
6. Dela kakan i två delar, häll på smörblandningen på båda innerytorna. Lägg hälften av den rivna mandelmassan på den nedersta kakan. Vispa laktosfri eller växtbaserad grädde och använd lite mindre än hälften ovanpå mandelmassan.
7. Lägg ihop bottnarna, spritsa återstående grädde ovanpå/runt kakan och servera med lite riven mandelmassa och extra grädde för de som vill ha mera.

Tips från bagaren:
  • Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!
  • Jag använder äkta vaniljpulver, vanligt vaniljpulver innehåller vitt socker. Men vill du baka med vaniljsocker så dubblerar du mängden, dvs. 1 tsk äkta vaniljpulver blir 2 tsk vaniljsocker.
  • Om du vill använda vanligt socker istället för ovan sockerfria alternativ byter du ut 2,5 dl Nicks Use like Sugar mot 2,5 dl strösocker.
  • Om du inte har kokossocker hemma kan du byta ut 1 dl kokossocker mot 1 dl Farinsocker strö eller 1 dl ljust Muscovadosocker.
  • Du kan byta ut 1,5 tsk bikarbonat mot 3 tsk bakpulver, då kan du även utesluta citronjuicen ur receptet. Jag använder Änglamark Citronjuice, men du kan även pressa i lite saft från en ekologisk citron.
Semmelkaka


Semmelkaka

Semmelkaka
gudomligt god och så vacker tack vare bakformen
Nordic Ware Elegant Party Bundt
Just nu 399 kr hos Bagaren och Kocken (ord pris 549 kr)

Semmelkaka

Semmelkaka

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ananaskaka med kokostosca

Hittade detta recept i min morgontidning för flera veckor sedan, brukar finnas ett och annat gott att riva ur och spara där. I söndags var det dags för provbak och både familjen och kollegorna var nöjda och glada.
Enkel att baka och supergod att äta. Perfekt både som fika och som efterrätt. Här kommer receptet så ni får testa själva.
♥ KRaM aNNiCa ♥
Ingredienser:
1 burk krossad ananas i juice, ca 430 g
2 ägg
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,25 dl juice från ananasburken

Kokostosca:
50 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl vispgrädde
0,75 dl ljus sirap
3,75 dl kokos

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Låt ananasen rinna av i ett durkslag över en skål. OBS! Spar juicen, och späd ev med lite vatten så det blir 1,25 dl vätska.
3. Vispa ägg och socker poröst, blanda i mjöl, bakpulver och ananasjuice växelvis ner i smeten.
4. Häll smeten i en smörad och bröad form med avtagbar kant och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
5. Ta ut kakan och höj värmen i ugnen till 200 gr…

DIY - Bygg din egen torkställning i trä

Har fått några uppmaningar om att lägga ut en liten beskrivning på hur vi gick tillväga när vi byggde vår torkställning, så här kommer den:

Du behöver:

Spade
Spett
Skruvdragare
Tumstock
Vinkeljärn
Såg
Vattenpass
Ankarskruv 5,0*40 ca 20 st
Trallskruv 4,2*75 16 st

Gjutrör
Impregnerad Regel 95*95 ca 7,5 m
Impregnerad Regel 45*95  ca 2,5 m (4*60cm vinkel 45 grader)
Plattjärn 80*200*2,0 2st
Armeringsjärn ca 4 m
Betong
Krokar 12 st
Tvättlina ca 20-30 meter

Gör så här:
1. Gräv två hål som är minst 40-50 cm djupa och tillräckligt breda för att få ner gjutrören i.


2. Såga till två stycken stolpar (95*95), vi sågade våra stolpar på 225 cm (175 cm ovan jord och 50 cm under jord).

3. Såga till två stycken tvärslåar (95*95) i rätt längder, våra är 120 cm vardera.


4. Såga till 4 stycken snedslåar (45*95) i rätt längd, våra blev 59 cm med 45 graders vinkel.


5. Såga till två stycken ändknoppar i 95*95, våra är 9 cm.

6. Använd ankarskruvarna och skruva ihop stolpe, tvärslå samt ändknopp med hjälp av pl…

Att måla om furumöbler

Tänk att en sån ful och trist möbel kan få nytt liv av bara lite vit färg! Eller ja, det var ju eg inget fel på möbeln i sig, men när allt annat på ovanvåningen blir nytt, ljust och fint så blev vår köpmannadisk extremt gammal, omodern och ful. Vi hade även ett fint vitrinskåp i furu som helt plötsligt inte passade in bland de andra möblerna. Men det rådde vi bot på med en pensel och några lager färg. Riktigt nöjd med resultatet, inte perfekt gjort, men helt klart godkänt. Blev några svordomar under resans gång, men i efterhand så var det värt varenda en av de hårda orden som sades!
Har haft en helt underbar helg. Vackert väder, bra konsert, fint hotellrum, skön hotellsäng, göttig hotellfrukost, toppenbra barnvakter och finbesök av en nybliven brud och hennes trallfågel till son ♥
Cat Stevens var en upplevelse jag är glad att jag fick vara med om (fast han fick inte speciellt bra kritik i tidningarna). Han öppnade urstarkt helt ensam med sin gitarr på scenen. Showen var rätt så enkel, in…