fredag 15 november 2019

Saffranssockerkaka

Brukar ni ha fredagsfika på jobbet? Vi hade det tidigare på jobbet, men inte de senaste åren. För min del var fredagarna alltid så stressig att jag inte hann med att fika, och de gånger jag hade fredagsfika fick jag ställa ut fikabrödet men aldrig vara med att fika själv. Men för er som har möjlighet att sätta er en stund gemensamt på fredagarna (eller vilken annan dag i veckan som helst) så kommer här ett tips på en god saffranskaka som passar bra när man ska bjuda många på fika.

Hoppas ni alla får en fin helg!

Saffranssockerkaka
(Laktosfri, Sockerfri)
10-12 bitar

Ingredienser:
0,5 g saffran
1 krm Nicks Use like Sugar
1 tsk cognac
200 g rumstempererat mjölkfritt smör
3 ägg
2,5 dl Nicks Use like Sugar
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
en skvätt citronjuice
0,5 tsk äkta vaniljpulver
1 dl växtbaserad dryck (jag använde Oatly iKaffe)
en nypa salt
1-2 msk Sukrin melis

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
2. Häll saffran, 1 krm Nicks Use like Sugar samt 1 tsk cognac i en mortel, rör om och låt det få stå och dra. Använd gärna hel saffran och redan dagen innan lägga ner den i cognac för att få ut den mesta aromen ur det röda guldet. Alkoholen förångas i ugnen och mängden är försvinnande liten, men vill du inte använda alkohol så ta vatten istället.
3.Rör det rumsvarma smöret och Nicks Use like Sugar poröst. Tillsätt saffran och ägg, lite i taget under omrörning.
4. Blanda vetemjöl, bikarbonat, salt och äkta vaniljpulver i en annan bunke, sikta ner i omgångar samtidigt som havredrycken tillsätts i omgångar.Slutligen pressar du över lite citronjuice och rör om.
5. Häll smeten i en smord form, ca 22 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
6. Låt svalna innan du pudrar på lite Sukrin melis.

Tips från bagaren:
  • Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!
  • Jag använder äkta vaniljpulver, vanligt vaniljpulver innehåller vitt socker. Men vill du baka med vaniljsocker så dubblerar du mängden, dvs. 0,5 tsk äkta vaniljpulver blir 1 tsk vaniljsocker.
  • Om du vill använda vanligt socker istället för ovan sockerfria alternativ byter du ut 2,5 dl Nicks Use like Sugar mot 2,5 dl strösocker och 1-2 msk Sukrin melis mot 1-2 msk florsocker.
  • Du kan byta ut 1 tsk bikarbonat mot 2 tsk bakpulver, då kan du även utesluta citronjuicen ur receptet.
  • Smöret till degen skall ha stått framme länge för att kunna röra ihop lättare. Skär gärna smöret i tunna skivor så blir de varma och mjuka snabbare.
Saffranssockerkaka
Här pudrad med Sukrin Melis och några jordgubbar 
Saffranssockerkaka
Här pudrad med Sukrin Melis och några jordgubbar



Saffranssockerkaka
Hade lite saffranssmörkräm kvar från när jag gjorde chokladtårta,
så den fick dekorera det som blev kvar av saffranssockerkakan.

Hyacintvaserna från ERNST är julens favorit.
Finns bl.a. hos Kitchen Time

Ernst lökvas 11 cm, 129 kr, Ernst lökvas 15 cm, 149 kr

Saffranssockerkaka

Saffranssockerkaka
Hyacintvaserna från ERNST är julens favorit.
Finns bl.a. hos Kitchen Time

Saffranssockerkaka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Chocolate Chip Cookies i långpanna - mindre mängd socker

Att baka i långpanna är det absolut smidigaste du kan göra, det krävs en minimal insats och du får massor av goda bakverk färdiga i ett nafs...