måndag 6 maj 2019

Kärleksmums med daimkross

Jag älskar choklad i bakverk, konstigt med tanke på att jag inte gillar choklad i vanliga fall. En bit mörk choklad är ok, men Marabous chokladkakor gillar jag verkligen inte. Kärleksmums, kladdkakor och Brownie gillar jag däremot väldigt mycket, gärna rätt så kladdiga.

Förra veckan var verkligen ingen bra vecka, jag har haft ont i ryggen och höfterna ett bra tag nu och trodde massagen i tisdags skulle hjälpa. Men värken sitter kvar och har tom blivit värre. Känner mig även konstant trött. Har noll energi, tar på de få reservkrafter jag har att bara ta mig runt i vardagen, träna är inte att tänka på. Har så mycket som hänger över mig just nu, tror det är den stressen som satt sig på kroppen. Vill bara ha lugn och ro, men det finns inget sånt på schemat för stunden. måste försöka hitta en väg ut ur den här stressen innan den tar knäcken på mig.

Som jag sagt tidigare, när jag är stressad så bakar jag. Med andra ord blir det många kakor att baka varje helg, inget undantag denna helg heller. I lördags gjorde vi citronmuffins och igår bakade jag en kärleksmums som jag istället för kokos använde daimkross på glasyren.

Kakan är mjölkfri så när som på daimkrosset, använd grovhackad mjölkfri choklad för att göra kakan 100 % mjölkfri.

Kärleksmums med daimkross
14-16 bitar

3 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl kakao
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk äkta vaniljpulver
125 g smält mjölkfritt margarin
1 dl havremjölk

Glasyr:
50 g smält mjölkfritt margarin
2 msk kakao
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3,5 dl florsocker
4-5 tsk starkt kaffe
ev 1 msk vatten
1 st Dubbel-Daim (OBS! Innehåller mjölk!)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader, smöra och bröa en runt form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Smält margarinet i en kastrull, drag kastrullen åt sidan.
3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner kakao, vetemjöl, bakpulver, havremjölk och smör. Rör försiktigt till en slät smet.
4. Häll smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Låt svalna i formen.
5. Grovhacka daimen och ställ åt sidan. För 100 % mjölkfritt, uteslut daimen och hacka istället mjölkfri choklad.
6. Blanda övriga ingredienser, utom vatten, till glasyren i en kastrull, smält på låg värme och rör tills det är en slät och bredbar smet. Vatten tillsätter du endast om smeten är för stel.
7. Bred ut glasyren över kakan, börja på kanterna och sedan ovanpå. Strö snabbt över daimkrosset innan glasyren stelnar. Låt glasyren stelna innan du serverar kakan, gärna tillsammans med lite grädde eller vaniljglass.

Tips från bagaren:

  • Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!
  • Använd den mjölk och smör som du själv vill, vanlig, laktosfritt eller mjölkfritt. I receptet ovan använder jag mjölkfritt smör och havremjölk.
  • Använd äkta vaniljpulver, vanligt vaniljpulver innehåller vitt socker.

Kärleksmums med daimkross tillsammans med en klick grädde och ett hallon 

Kärleksmums med daimkross tillsammans med en klick grädde och ett hallon 
Kärleksmums med daimkross tillsammans med en klick grädde och ett hallon Kärleksmums med daimkross tillsammans med en klick grädde och ett hallon 

Kärleksmums med daimkross 

Kärleksmums med daimkross 

Kärleksmums med daimkross 

Kärleksmums med daimkross 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spökbiskvier till Halloween

Tidigare bakade jag biskvier med fem olika fyllningar, receptet på hallonbiskvier  fick ni igår och här kommer övriga fyra smaker. Med tanke...