fredag 10 maj 2019

Drömkolabitar

För några dagar sedan fick jag boken jag gått och väntat och längtat efter, nämligen Camilla Hamid's Baka utan ugn. Och den var precis lika underbar som jag hade tänkt mig. Vackra bilder, sköna färger, lite strävt papper (istället för det där glansiga), massor av tips och trix och framför allt 59 st helt underbara recept. Jag hittade genast en 8-10 recept som bara måste bakas så fort som möjligt, Drömkolabitarna var ett av dessa recept. Men jag tror faktiskt jag kommer baka mig igenom nästan hela boken. Äldsta sonen fyller år i nästa vecka, så då kommer det garanterat vara några av Camilla's bakverk på fikabordet.

Igår kväll bakade Camilla dessa Drömkolabitar i en livesändning på Instagram. Så med Camilla i bakgrunden satte jag igång och bakade. Kom på att jag köpt chokladdoppade solroskärnor hos Jungel Jim sist jag var där och handlade, nu fick de komma till användning. De fanns inte med i receptet, men ibland måste man ta lite egna initiativ också. Det blev en sen kväll, tror jag smälte chokladen strax efter elva, men det var det värt för goda blev de =)

För att bespara familjen från att gå upp några kilon i veckan så tog jag med mig hälften av kakorna till jobbet, och de försvann i en hast. Alla var lika eniga om att kakorna var grymt goda och flera stycken bad om receptet. Kakorna som var kvar här hemma ställde jag nyss ut till studenterna i uterummet, kan ju vara bra att de får något annat än alkohol i sina magar, och de försvann lika fort där med.

Smaken är lite åt Twix hållet, söt, lite knastriga och sega på samma gång. Grymt goda blev de och jag kommer garanterat att baka dem många fler gånger. Receptet nedan är lånat från Camilla's bok, en bok som jag verkligen rekommenderar om du gillar att baka.

Drömkolabitar
ca 20 bitar

Ingredienser:
Botten
300 g vaniljdrömmar
75 g smör

Kola
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Garnering
200 g mjölkchoklad
1 msk neutral matolja
flingsalt
(jag toppade mina kakor med chokladdoppade solroskärnor)

Gör så här:
1. Fodra en form med bakplåtspapper, 25*35 cm.
2. Mixa drömmarna till ett fint smul, antingen i matberedare eller för hand. Smält smöret och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut i ett jämt lager i botten av formen.
3. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 min, eller tills du nått 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer, gör kulprovet efter ca 30 min. När kolan är klar, häll den i formen och ställ in den i kylen. Låt stå tills kolan är helt kall.
4. Grovhacka chokladen och smält i ett vattenbad, tillsätt oljan och rör ihop till en jämn och slät smet. Bred ut över den kalla kolan, strö över flingsalt, och låt stå i kylen i ca 30 min.
5. Lyft ur kakan ur formen, skär i bitar och förvara dem i lufttät burk i kylen.

Drömkolabitar med chokladdoppade solroskärnor.
När man bakar sent på kvällen blir bilderna rätt så mörka.

Drömkolabitar med chokladdoppade solroskärnor.
När man bakar sent på kvällen blir bilderna rätt så mörka.

Tre lager med bara godsaker, som toppas med ännu mer godsaker.

Skulle ta en fika i solen på lunchen, men solen försvann.
Men gofika fick jag ändå.

Kolalagret är så där lagomt mjukt och segt.

Drömkolabitar med chokladdoppade solroskärnor och en god kopp espresso

De chokladdoppade solroskärnorna var verkligen en positiv överraskning.
Goda att äta bara som de är men också att ha på bakverk.
De chokladdoppade solroskärnorna var verkligen en positiv överraskning.
Goda att äta bara som de är men också att ha på bakverk.

De är inte bara goda, de är färgglada också.

Camilla Hamid
Baka utan ugn
Finns att köpa hos bl.a. Adlibris för 155 kr

Jag fick ett signerat exemplar av boken =)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar