lördag 4 maj 2019

Citronmuffins (mjölk- och sockerfria)

När man har extra hjälp av en liten bagare brukar det vara smidigast att baka muffins, så idag fick det bli mjölk- och sockerfria citronmuffins. Maken hade köpt en fin silikonform med fjärilar, blommor och nyckelpigor, dessa passade vi på att baka i idag. Nyckelpigorna blev inte mycket att hänga i julgranen, ser mer ut som en halv fotboll. Men fjärilarna och blommorna blev fina, så lilla E var sjukt nöjd med sitt bak 💗

Nu har vi ringt efter min mamma så vi får någon mer som kan provsmaka våra sockerfria muffins.

Önskar er en riktigt fin helg!

Citronmuffins
ca 15 st

Ingredienser:
2 ägg
2 dl Nick's Use like Sugar
0,5 tsk äkta vaniljpulver
100 g smält mjölkfritt margarin
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl Aito Oat Drink Barista
1 ekologisk citron, rivet skal+saft

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke och i en annan bunke blandar du alla de torra ingredienserna (mjöl, vaniljsocker och bakpulver).
3. Smält smöret, drag kastrullen åt sidan och tillsätt sedan mjölken.
4. Blanda samman alla ingredienser, vispa snabbt ihop till en slät smet.
5. Tvätta citronen, riv skalet och pressa citronen ner i smeten tillsammans med skalet, rör ihop allt.
6. Häll smeten i muffinsformar, fyll dem till 2/3. Använd gärna en muffinsform så behåller de formen bättre under gräddning.
7. Grädda i ca 15 min mitt i ugnen.
8. Pudra dem gärna med florsocker innan servering eller klicka på en liten klick vispgrädde och dekorera med ett hallon.

Tips från bagaren:

  • Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!
  • Extra viktigt att använda ekologisk citron då skalet innehåller en hel del bekämpningsmedel hos icke ekologiskt odlade citroner.
  • Använd laktosfri mjölk för känsliga laktosmagar.
  • Använd ex. Aito Oat Drink Barista för att få helt mjölkfritt.
  • Använd äkta vaniljpulver, vanligt vaniljpulver innehåller vitt socker
  • Gör eget florsocker genom att mala sockerfritt alternativ till ett fint mjöl.
Citronmuffins som både är mjölk- och sockerfria

Är tyvärr allergisk mot citrusfrukter, men när den väl är uppvärmd/tillagad så brukar jag klara av att äta citrus.
Men slicka av slickepotten funkar inte haha

Att pudra med florsocker ger ett vackert intryck.
För att göra muffinsen sockerfri valde jag att mala lite Nick's Use Like Sugar.

En orkidé fick pryda fatet med våra citronmuffins

Jag använde mjöl med fullkorn i all min bakning.
Det ger en mörkare färg men är så mycket nyttigare

Receptet ovan ger 15 st citronmuffins om man använder en större storlek av muffinsform

Snart kommer min mamma hit och provsmakar vårt bak

Maken köpte en silikonform till lilla E, hon har tjatat och tjatat sedan dess att få baka i formen och idag var det dags

Fjärilar, blommor och hmmm nyckelpigor/en halv fotboll

En vacker liten mjölk- och sockerfri citronblomma

En vacker liten mjölk- och sockerfri citronfjäril

Blommor och fjärilar på svalning

En vacker liten bagare som äntligen ska få använda sin nya silikonform

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spökbiskvier till Halloween

Tidigare bakade jag biskvier med fem olika fyllningar, receptet på hallonbiskvier  fick ni igår och här kommer övriga fyra smaker. Med tanke...