torsdag 9 maj 2019

Bygg ditt eget insektshotell

Vi behöver bin och andra insekter för att våra växter ska bli pollinerade. Utan bin får vi sämre skördar med mindre smak och sämre kvalitet. Våra bin, humlor och andra insekter är hotade av de bekämpningsmedel vi använder idag, och de behöver vår hjälp.

 1. Plantera massor av växter som våra pollinatörer älskar. Ex. Kärleksört, Honungsört, Kaprifol, Lavendel, Salvia, Timjan och Rosmarin. Sälg och Hägg är två bra träd som de gillar. Ogräs är inte alltid till ondo, låt gärna Maskrosor, Röd- och Vit Klöver samt Tistlar få blomma innan du tar bort dem. 
 2. Köp eller bygg insektshotell och sätt ut i din trädgård.
 3. Anlägg en blomsteräng i din trädgård eller i anslutning till din trädgård
 4. Köp en andel i en bikupa
 5. Köp alltid svensk honung
 6. Handla ekologiskt och närodlat
 7. Starta en egen biodling
Ovanstående tips samt denna beskrivning över hur du bygger ditt eget insektshotell är lånad från Plantagen, klicka in dig där för att läsa mer om våra viktiga pollinatörer samt se en film på hur de bygger insektshotellet.

Själv har jag redan tre insektshotell i min trädgård samt en fågelholk, min nyaste idé är att sätta upp en fladdermusholk - mer om det i ett annat inlägg. Så jag kommer nog inte själv att bygga något insektshotell, men jag blev så glad när jag såg artikeln och ville dela med mig av den till er andra =)


Så bygger du ett insektshotell

 1. Hitta eller bygg en låda som blir stommen till hotellet.
 2. Sätt upp väggar och spika ihop olika boplatser.
 3. Kapa bambupinnar (15-20 cm) och rensa rören så att bin och insekter kan komma in.
 4. Borra runda hål i olika storlekar i massiva träbitar (utan att borra igenom). Hålen ska vara cirka 15-20 centimeter djupa. Använd även olika tjocklekar på borren, 3-13 mm för att passa olika arter.
 5. Fyll lådans olika boplatser med bambupinnar, träbitar med hål i, halm, gräs, löv, mossa och kottar.
 6. Täck och häfta fast ett hönsnät på framsidan för att skydda bin och andra insekter från fåglar.
 7. Häng upp insektshotellet på solig vägg utomhus cirka 1-1,5 m från marken. Gärna väl skyddad mot regn och vind. Placera nära växter som bin och andra pollinerare gillar.
På insektshotellet får flera olika bin och andra pollinatörer plats och du kommer att märka när de flyttar in i sin nya boning. Med bin och humlor som surrar runt i grönskan är ordningen återställd.
Bild och beskrivning över hur du bygger insektshotellet är lånat från Plantagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spökbiskvier till Halloween

Tidigare bakade jag biskvier med fem olika fyllningar, receptet på hallonbiskvier  fick ni igår och här kommer övriga fyra smaker. Med tanke...