Fortsätt till huvudinnehåll

Rödvinbärspaj med marängtäcke

Oj, vad den här sommaren har gått fort. 
Jag ska försöka sammanfatta den någon dag men just nu har jag inte tid.
Det har varit fotboll, fotboll och lite mera fotboll för vår del och idag gjorde sonen debut i A-laget.
Vi var inte helt säker på att han skulle få någon speltid, men han fick kliva på från start i andra halvlek och satte genast lite mera fart på matchen.
30 minuter fick han spela sedan bytte han med en annan debutant som även han gick in och spelade kanonbra.
Mer om det en annan dag också =)

Idag blir det bara ett recept på en både syrlig och söt paj.
Perfekt att knåda ihop så här i bärtider.

Hoppas ni alla har det gott i det härliga vädret, jag har tyvärr inte hunnit kika in till någon av er i sommar heller...så jag har lite att ta igen under hösten =)

♥ KRaM aNNiCa ♥

Rödvinbärspaj med marängtäcke

Ingredienser pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 g smör

Fyllning:
2 dl lätt crème fraiche
1/2 dl florsocker
rivet skal från 1/2 citron
2 dl röda vinbär
1/2 msk potatismjöl

Maräng:
2 st äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda smör, mjöl, socker, vaniljsocker och havregryn i matberedare eller för hand. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
3. Nagga degen med en gaffel och låt sedan vila i kylen en stund.
4. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter, ta ut pajen och sänk sedan ugnsvärmen till 175°. 
5. Medan pajen svalnar något, gör under tiden fyllningen. 
6. Blanda crème fraiche, florsocker och rivet citronskal. Bred ut krämen i det förgräddade pajskalet. 
7. Blanda vinbären med potatismjöl och strö sedan dessa i pajskalet.
8. Vispa äggvitorna till skum och tillsätt sedan sockret, fortsätt vispa tills marängen är fast och blank. Klicka sedan ut marängsmeten över vinbären.
9. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills marängen har fått fin färg och blivit stel.
10. Serveras ljummen med en klick grädde och lite färska bär.

Nygräddad med marängtäcket ovanpå

Rödvinbärspaj med marängtäcke
Smulpaj är himmelskt gott, och i denna paj möter det söta i pajdegen och marängen
den syrliga vinbäret i en perfekt kombination.
 

Kommentarer

  1. Men vad gott det här såg ut! Måste genast ut och blocka lite bär och testa.
    Kram Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passa på att testa inna vinbären är slut på busken =)
      Kram Annica

      Radera
  2. Vilken härlig paj, ser jätteläcker ut och så gillar jag hjärtformen. Mannen hänger just nu i vinbärsbuskarna och plockar nån timme varje dag. Buskarna har aldrig varit så stora, frodiga och bärrika som i år. Hönsen hoppar och snappar åt sig så många bär de når, men det räcker ändå och blir över.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst var det mycket bär. Tror växterna gillade sommaren som var.
      Vad bra att hönsen kan hjälpa er i bärätandet =)
      Önskar dig en fin helg!
      Kram Annica

      Radera
  3. Mums...så gott det ser ut. Och vilken fin pajform du har.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köpte pajformen till alla hjärtans dag förra året men använder den varje gång jag gör paj numera.
      Kram Annica

      Radera
  4. Vilken läcker paj och så vacker! Är du en sån som kan baka så där fint.....!!! Snygg mat är godare än om den inte är snygg, så är det!
    Agneta kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha många av mina små projekt blir väldigt fula, men skam den som ger sig. Bara att kämpa på tills den blir både god och vacker. Men familjen får äta många fula kreationer och de är lika glada ändå =)
      Kram Annica

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Dammsugare i långpanna

De flesta av oss ser en grön rulle med chokladdoppade ändar när ni tänker på dammsugare. Men jag är av naturen lat och tycker det är så sjukt smidigt att baka i långpanna, så långpanna fick det bli även till detta bakverk. Fördelen med denna är att den dessutom inte kräver någon ugn =) Den här blev riktigt bra om jag får säga det själv. Tur det, för idag behövde jag lite medvind när de mesta andra gick åt fel håll. Skimmat kort och massor av IT strul har försökt sänka ett mörker över denna dag, men jag försöker fokusera på det som är positivt. Trevlig helg på er 💓 Dammsugare i långpanna Dammsugare i långpanna (Glutenfri, Laktosfri, Mjölkfri, Vegan) ca 16-30 bitar beroende på hur stora du vill ha dem Ingredienser: 400 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt 4 dl florsocker 2 tsk äkta vaniljpulver 1 dl kakao 2 liter glutenfri och vegansk sockerkaka, i smulor 1 msk kaffe 1 msk arraksessens 250 g marsipan eller 1 färdigkavlat tårtlock (glutenfritt) 100 g choklad, vegansk lite kokosolja Gör så hä

Blåbär- och vaniljrutor

Som en underbar syrlig blåbärspaj med vaniljsås, fast allt i en enda ruta. Att baka i långpanna är så sjukt smidigt, enkelt att skära i rutor efter att de ha svalnat och lätta att förpacka. Tänkte jag skulle börja förbereda mig inför sonens kalas som jag inte riktigt vet om när det blir av nu när vi har fått in Corona i huset. Men jag fryser in rutorna illa kvickt, annars hinner sönerna äta upp dem =) På tal om Corona så packade jag bilen full idag och åkte till egenprovtagningen, så nu är fyra av fem testade och vi väntar med spänning på resultatet. Vår stackars yngste son får nöja sig med att ropa hej i dörröppningen och hämta och lämna lite saker. Han är ju en sällskapssjuk kille som tycker om att hänga med oss en stund varje dag. I söndags fick han hämta tre stora lådor med Kyckligfilégratäng , som var hans födelsedagsmiddag (som han inte fick vara med på), och idag fick han hämta en låda med Lövbiffsgryta .  Jag är ju ingen social människa så jag har klarat mig rätt så bra genom

Nutellasemla med Pollyfluff

Det mesta jag bakar kan man vispa med elvisp eller för hand, ger mig sällan på saker man måste knåda för jag HATAR klibbig deg på mina fingrar! Äger ingen köksassistent (även om jag sedan länge har haft span på en), faktiskt inte ens en elvisp, men jag klarar mig bra ändå. Så när det var dags att prova på att baka semlor fick jag snällt knåda degen för hand, inte helt bekväm med det, men det gick vägen. Semlorna blev höga, luftiga och saftiga.  Eftersom jag inte tycker om vanliga semlor bestämde jag mig för att göra en god varaint av semla, Nutellasemla med pollyfluff. Observera att pollyfluffet med fördel görs kvällen innan. Hur gillar du din semla? Nutellasemla passar ju alldeles perfekt nu, för idag är det Nutellans Dag =) Nutellasemla med Pollyfluff Nutellasemla med Pollyfluff 14 st Ingredienser bulle: 25 g jäst 3 dl havredryck, fingervarm 1 ägg 1 tsk kardemumma, mortlade 0,75 dl strösocker 1 nypa salt 80 g rumsvarmt mjölkfritt margarin 7,5 dl vetemjöl 1 ägg till pensling Ingredien