Fortsätt till huvudinnehåll

Hallonmacarons med två sorters fyllning

Jag har aldrig tidigare testat att baka macarons, och när jag städade förrådet häromdagen så hittade jag ett macaron-set som jag köpt förra året och helt glömt bort. Då bara måste man ju testa, eller hur.

Följde receptet på kartongen rakt av när det gällde själva macaronen, men fyllningarna fick jag fundera på en stund. Tänkte att hallon och lakrits passar bra, så i den ena blev det en saltlakritsfyllning. Barnen gillar inte lakrits, så i den andra blev det en vanlig men god chokladganache.

Blev lite osäker på hur stora de skulle vara så jag spritsade smeten i den inre cirkeln på macaronplåten, de blev pyttesmåa. Men då kan man ju istället äta en av varje med gott samvete =)

Man måste inte ha en macaronplåt, du kan spritsa på ett vanligt bakplåtspapper. Vill du ha lite hjälp, så alla blir lika stora, kan du helt enkelt använda ett litet glas eller något annat runt och rita cirklar på bakplåtspappret.

Tyckte inte alls de var goda när jag smakade dem direkt de var färdiga, men nu två dagar senare har de gosat ihop sig och nu är de riktigt goda. Så mitt tips är att du bakar dem 1-2 dagar innan du ska bjuda på dem. Mina macarons blev inte helt släta, en del av dem fick en liten topp, men det är väl bara att träna vidare.

Hallonmacarons med två sorters fyllning

(Glutenfria, Laktosfria, Mjölkfria)

ca 20 stora eller 30 små (jag gjorde 30 st små)

Ingredienser macarons:

70 g äggvita, rumstempererad (du behöver ca 2-3 ägg)

30 g strösocker (ca 0,3 dl)

70 g florsocker (ca 1 dl)

90 g mandelmjöl (ca 2 dl)

90 g florsocker (ca 1,5 dl)

1 tsk hallonpulver 

några droppar röd pastafärg

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2 Separera äggvitan från äggulan, observera att ingen äggula får komma med ner i smeten. Släng inte äggulan, en av dem kommer användas till saltlakritssmörkrämen.

3. Vispa äggvitorna till ett fast skum, blanda ner 30 g strösocker och 70 g florsocker. Vispa i ca två minuter.

4. Blanda florsocker, mandelmjöl och hallonpulver i en bunke, sikta ner det i marängen och det som fastnar i silen kan du prova att mortla för att få en slätare yta på din macaron. Annars rör du ner även de lite grövre kornen. Vänd ner torrvarorna med en slickepot, smeten blir rätt så lös.

5. Droppa ner lite pastafärg, börja med två droppar och ta sedan lite mer beroende på hur stark färg du vill ha på dina macarons.

6. Spritsa smeten på bakplåtspapper eller macaronsplåt. Gräddas i nedre delen av ugnen i ca 12-15 minuter. Ställ att svalna.

Ingredienser smörkräm med smak av saltlakrits:

100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

0,5 dl florsocker

2 tsk lakritspulver, jag använder Khoisan Tea Lakritspulver 

6 st mortlade Turkisk peppar

1 äggula

ev någon droppe svart pastafärg

för lite mer smak kan 2 tsk Sambuca eller Ouzo blandas ner

Gör så här smörkräm med smak av saltlakrits:

1. Vispa mjölkfritt margarin och florsocker poröst, rör ner lakritspulver och den mortlade saltlakritsen.

2. Tillsätt äggulan och vispa en stund till. Vid behov kan du färga smörkrämen med någon droppe svart pastafärg samt tillsätta lite Sambuca eller Ouzo.

3. Spritsa smörkrämen på 15 st hallonmacarons och lägg sedan på locket.

Ingredienser chokladganache:

100 g mörk vegansk choklad

0,75 dl växtbaserad grädde

1 msk mjölkfritt margarin

Gör så här chokladganache:

1. Grovhacka chokladen.

2. Koka upp den växtbaserade grädden , drag kastrullen åt sidan och rör ner chokladen.

3. När chokladen har smält rör du ner det mjölkfria margarinet, rör tills du har en slät och blank smet.

4. Spritsa ganachen på 15 st hallonmacarons, lägg på locket.

Tips från bagaren:

  • Självfallet försöker jag använda så många ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går.
  • Eftersom jag är laktosintolerant så använder jag växtbaserade margarin och grädde, de kan bytas ut mot vanligt smör eller grädde.
  • Du kan använda karamellfärg istället för pastafärg, men kom ihåg att den är mer flytande och mindre koncentrerad. Använd inte för mycket för det kan förstöra konsistensen på det du bakar.
  • Får du äggulor över kan du passa på att laga en god Pasta Carbonara till middag.
  • Macarons går utmärkt att frysa och är godast att äta efter 1-2 dagar.
Hallonmacarons med saltlakritsfyllning

Hallonmacarons med saltlakritsfyllning

Hallonmacarons med saltlakritsfyllning

Hallonmacarons med chokladganachefyllning

Hallonmacarons med chokladganachefyllning

Hallonmacarons med chokladganachefyllning

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Nyårsmeny

Snart är det dags för nyårsafton och här kommer tips på en nyårsmeny. När vi hade främmande på annandagen av vår fina guddotter med familj och vän bjöd vi på just detta. Då vi hade en vegetarian vid bordet valde jag att göra hennes räkcocktail till en avokadococktail. (för att göra barnen nöjda bytte jag ut deras räkor mot tärnad julskinka). Vi marinerade även quornfiléer som vi lade i ugnen i ca 10 min. Däremot tänkte jag inte till när det kom till efterrätten, vegetarianer äter ju inte gelatin. Räddningen blev chokladglass som vi hade i frysen =) Ett alternativ till gelatin är Agar Agar, ett slags sjögräs. Fläskytterfilé receptet har jag lånat av ett par vänner som bjöd oss på denna goda sojamarinerade helstekta fläskytterfilé tidigare i år när vi var där på middag.  Och goda recept är till för att delas =) Förrätt: Räkcocktail 4 port Ingredienser: 1 kruksallad 250 g skalade räkor 1/2 granatäpple 1/2 gurka 2 salladslökar 1/2 röd chili 1 avokado

Att måla om furumöbler

Tänk att en sån ful och trist möbel kan få nytt liv av bara lite vit färg! Eller ja, det var ju eg inget fel på möbeln i sig, men när allt annat på ovanvåningen blir nytt, ljust och fint så blev vår köpmannadisk extremt gammal, omodern och ful. Vi hade även ett fint vitrinskåp i furu som helt plötsligt inte passade in bland de andra möblerna. Men det rådde vi bot på med en pensel och några lager färg. Riktigt nöjd med resultatet, inte perfekt gjort, men helt klart godkänt. Blev några svordomar under resans gång, men i efterhand så var det värt varenda en av de hårda orden som sades! Har haft en helt underbar helg. Vackert väder, bra konsert, fint hotellrum, skön hotellsäng, göttig hotellfrukost, toppenbra barnvakter och finbesök av en nybliven brud och hennes trallfågel till son ♥ Cat Stevens var en upplevelse jag är glad att jag fick vara med om (fast han fick inte speciellt bra kritik i tidningarna). Han öppnade urstarkt helt ensam med sin gitarr på scenen. Showen var rätt så enkel

DIY - Bygg din egen torkställning i trä

Har fått några uppmaningar om att lägga ut en liten beskrivning på hur vi gick tillväga när vi byggde vår torkställning, så här kommer den: Du behöver: Spade Spett Skruvdragare Tumstock Vinkeljärn Såg Vattenpass Ankarskruv 5,0*40 ca 20 st Trallskruv 4,2*75 16 st Gjutrör Impregnerad Regel 95*95 ca 7,5 m Impregnerad Regel 45*95  ca 2,5 m (4*60cm vinkel 45 grader) Plattjärn 80*200*2,0 2st Armeringsjärn ca 4 m Betong Krokar 12 st Tvättlina ca 20-30 meter Gör så här: 1. Gräv två hål som är minst 40-50 cm djupa och tillräckligt breda för att få ner gjutrören i. 2. Såga till två stycken stolpar (95*95), vi sågade våra stolpar på 225 cm (175 cm ovan jord och 50 cm under jord). 3. Såga till två stycken tvärslåar (95*95) i rätt längder, våra är 120 cm vardera. 4. Såga till 4 stycken snedslåar (45*95) i rätt längd, våra blev 59 cm med 45 graders vinkel. 5. Såga till två stycken ändknoppar i 95*95, våra är 9 cm. 6. Använd ankarskruvarna och skruva ihop