Fortsätt till huvudinnehåll

Ljuvlig naked jordgubbstårta

Nu är juli snart över och vi har hunnit med att fira två 50-åringar här hemma, först maken och nu i går var det Syster Ysters tur. För att följa de viktiga Corona rekommendationerna var vi endast de närmaste som träffades och åt lite grillat och hade en mysig kväll. Att träffas hemma hos oss gjorde vi främst för min mammas skull som är i riskgruppen på många tänkbara sätt. Tyvärr satte en trasig hiss stopp för hennes besök, helt ofattbart att ett bostadsbolag inte kan fixa en hiss på så många dagar när majoriteten i det 8 våningar höga huset är helt beroende av hiss för att komma ut, tvätta och slänga sopor.

När maken fyllde år bjöd min kusin på en god vegansk jordgubbstårta, jag stal hennes recept men denna variant är inte vegansk men man kan lätt byta ut ingredienserna för att få till det. Tårtan blir saftig, god och lagomt söt. Hemligheten ligger i att man rör ner smält vit choklad i grädden som ger balans mot de lite syrligare jordgubbarna.

Den här är bakad på köpt tårtbotten, vill du hellre baka egen botten så finns det ett bra recept på gluten- och laktosfri tårtbotten hos Sweet & Sweeter.

Naked jordgubbstårta
⇦⇨
Naked jordgubbstårta
(Glutenfri, Laktosfri, Mjölkfri)
10-12 pers

Ingredienser:
2 frp glutenfri tårtbotten
5 dl laktosfri grädde
1 tsk äkta vaniljpulver
100 g vit mjölkfri choklad
500 g jordgubbar
2 bananer

Gör så här:
1. Bryt den vita chokladen i mindre bitar och kör den i mikron en kort stund så den smälter, ställ åt sidan så den får svalna något.
2. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret, vispa ner den smälta chokladen.
3. Lägg tårtbotten ett på tårtfatet, stryk ett tunt lager med chokladgrädde ovanpå och sprits en rand i ytterkant, lägg ett lager med skivad banan och lägg på botten nummer två. Bred ett tunt lager med chokladgrädde och sprits en rand i ytterkant, lägg ett lager med skivad jordgubb och på med botten tre. Fortsätt så till botten nummer sex ligger på plats, varannan banan och varannan jordgubb.
4. När botten nummer sex är på plats så stryker du ut ett tunt lager med chokladgrädde ovanpå tårtan och runt om på sidorna. Ställ i kylen så den får stelna till lite. När det är dags att fika så lägg ett berg av jordgubbar ovanpå tårtan och ställ fram den på bordet och njut av en ljuvligt god tårta.

Naked jordgubbstårta

Naked jordgubbstårta

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Rårörd svartvinbärssaft

Godaste saften som finns om ni frågar oss =)

Ingredienser:
2 l bär
4 l kokande vatten
25 g vinsyra
4 kg socker

Gör så här:
1. Koka upp 4 l vatten och häll över bären i en hink, tillsätt vinsyra och låt stå och dra i ett dygn.
2. Sila bären och vätskan genom en silduk.
3. Rör ner 4 kg socker.
4. Rör och skumma ända tills allt socker är upplöst.
5. Häll på flaska.

Blir ca 8 l koncentrerad saft.

DIY - Bygg din egen torkställning i trä

Har fått några uppmaningar om att lägga ut en liten beskrivning på hur vi gick tillväga när vi byggde vår torkställning, så här kommer den:

Du behöver:

Spade
Spett
Skruvdragare
Tumstock
Vinkeljärn
Såg
Vattenpass
Ankarskruv 5,0*40 ca 20 st
Trallskruv 4,2*75 16 st

Gjutrör
Impregnerad Regel 95*95 ca 7,5 m
Impregnerad Regel 45*95  ca 2,5 m (4*60cm vinkel 45 grader)
Plattjärn 80*200*2,0 2st
Armeringsjärn ca 4 m
Betong
Krokar 12 st
Tvättlina ca 20-30 meter

Gör så här:
1. Gräv två hål som är minst 40-50 cm djupa och tillräckligt breda för att få ner gjutrören i.


2. Såga till två stycken stolpar (95*95), vi sågade våra stolpar på 225 cm (175 cm ovan jord och 50 cm under jord).

3. Såga till två stycken tvärslåar (95*95) i rätt längder, våra är 120 cm vardera.


4. Såga till 4 stycken snedslåar (45*95) i rätt längd, våra blev 59 cm med 45 graders vinkel.


5. Såga till två stycken ändknoppar i 95*95, våra är 9 cm.

6. Använd ankarskruvarna och skruva ihop stolpe, tvärslå samt ändknopp med hjälp av pl…

Att måla om furumöbler

Tänk att en sån ful och trist möbel kan få nytt liv av bara lite vit färg! Eller ja, det var ju eg inget fel på möbeln i sig, men när allt annat på ovanvåningen blir nytt, ljust och fint så blev vår köpmannadisk extremt gammal, omodern och ful. Vi hade även ett fint vitrinskåp i furu som helt plötsligt inte passade in bland de andra möblerna. Men det rådde vi bot på med en pensel och några lager färg. Riktigt nöjd med resultatet, inte perfekt gjort, men helt klart godkänt. Blev några svordomar under resans gång, men i efterhand så var det värt varenda en av de hårda orden som sades!
Har haft en helt underbar helg. Vackert väder, bra konsert, fint hotellrum, skön hotellsäng, göttig hotellfrukost, toppenbra barnvakter och finbesök av en nybliven brud och hennes trallfågel till son ♥
Cat Stevens var en upplevelse jag är glad att jag fick vara med om (fast han fick inte speciellt bra kritik i tidningarna). Han öppnade urstarkt helt ensam med sin gitarr på scenen. Showen var rätt så enkel, in…