Fortsätt till huvudinnehåll

Hallonmuffins

Jag anar att alla följer utvecklingen gällande Corona vare sig de vill det eller inte, det går ju liksom inte att missa vad som händer ute i världen just nu. Det börjar även hända lite mer åtgärder på jobbet, vi har haft en konstant uppdatering vad gäller resor och handhygien, men nu går vi in med lite tuffare regler. Bra tycker jag! För tyvärr måste vi nästan allihopa få viruset, men inte alla på en gång för då kollapsar hela samhället. Så vi får stå ut med hårda regler och en hel del karantän så vi kommer ur det här hyfsat välmående.

Men nu till något helt annat, förra helgen bakade jag muffins på kikärtsspad, eller aquafaba som det även kallas. Jag har gjort en del försök tidigare, en del lyckade och en del väldigt misslyckade. För det går inte alltid att bara byta ut ett ägg mot en viss mängd kikärtsspad. Men dessa blev lyckade och verkligen goda!

Mina övriga lyckade bakverk med kikärtsspad är: Morotskaka, Spökbiskvier till Halloween samt Hallonbiskvier. Alla tre är så klart Vegan och därmed både laktos- och mjölkfria. Morotskakan är dessutom socker fri och biskvierna är glutenfria.

Äntligen fredag, hur skönt är inte det? Det ser just nu ut som det kan bli en kaffe i solen imorgon em, söndagen däremot verkar bjuda på regn. Men hur som helst så är det skönt att få vara lite ledig och bara mysa runt lite här hemma.

Ha en riktigt fin helg nu 💓

Hallonmuffins
Laktosfri, Sockerfri, Vegan
Hallonmuffins
(Laktosfri, Sockerfri, Vegan)
ca 18 st

Ingredienser:
5 dl vetemjöl med fullkorn
1,25 tsk bikarbonat
en nypa salt
några droppar citronjuice
2,25 dl Nicks Use like Sugar
0,5 tsk äkta vaniljpulver
rivet skal av en halv citrusfrukt, jag använde en mandarin
1 dl naturell olja ex rapsolja
2 dl havredryck
1 dl kikärtsspad
två nävar frysta hallon

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
2. Ställ muffinsformar på en plåt, gärna en muffinsplåt så står de stadigare.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör om. Riv ner skalet av en halv citrusfrukt.
4. Blanda havredryck, olja, citronjuice och kikärtsspad i ett måttglas, häll det över mjölblandningen och rör om tills det blandats ordentligt. OBS! Vispa inte utan rör smeten.
5. Häll up smeten i muffinsformar, fyll till 2/3. Tryck ner några frysta hallon i varje muffins.
6. Gräddas mitt i ugnen i ca 18-20 minuter. Testa med en provsticka om de är klara eller ej.

Tips från bagaren:
  • Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!
  • Jag använder äkta vaniljpulver, vanligt vaniljpulver innehåller vitt socker. Men vill du baka med vaniljsocker så dubblerar du mängden, dvs. 0,5 tsk äkta vaniljpulver blir 1 tsk vaniljsocker.
  • Om du vill använda vanligt socker istället för ovan sockerfria alternativ byter du ut 2,25 dl Nicks Use like Sugar mot 2,25 dl strösocker eller rörsocker.
  • Du kan byta ut 1,25 tsk bikarbonat mot 2,5 tsk bakpulver, då kan du även utesluta citronjuicen ur receptet. Jag använder Änglamark Citronjuice, men du kan även pressa i lite saft från en ekologisk citron.
  • Har du inte havredryck hemma fungerar det lika bra med annan växtbaserad dryck.
Hallonmuffins
Laktosfri, Sockerfri, Vegan

Hallonmuffins
Laktosfri, Sockerfri, Vegan

Hallonmuffins
Laktosfri, Sockerfri, Vegan

Kommentarer

  1. Åh vad härliga de ser ut! Blir så sugen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så enkla att göra och supergoda =)
      Trevlig helg på dig!
      Kram Annica

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

DIY - Bygg din egen torkställning i trä

Har fått några uppmaningar om att lägga ut en liten beskrivning på hur vi gick tillväga när vi byggde vår torkställning, så här kommer den:

Du behöver:

Spade
Spett
Skruvdragare
Tumstock
Vinkeljärn
Såg
Vattenpass
Ankarskruv 5,0*40 ca 20 st
Trallskruv 4,2*75 16 st

Gjutrör
Impregnerad Regel 95*95 ca 7,5 m
Impregnerad Regel 45*95  ca 2,5 m (4*60cm vinkel 45 grader)
Plattjärn 80*200*2,0 2st
Armeringsjärn ca 4 m
Betong
Krokar 12 st
Tvättlina ca 20-30 meter

Gör så här:
1. Gräv två hål som är minst 40-50 cm djupa och tillräckligt breda för att få ner gjutrören i.


2. Såga till två stycken stolpar (95*95), vi sågade våra stolpar på 225 cm (175 cm ovan jord och 50 cm under jord).

3. Såga till två stycken tvärslåar (95*95) i rätt längder, våra är 120 cm vardera.


4. Såga till 4 stycken snedslåar (45*95) i rätt längd, våra blev 59 cm med 45 graders vinkel.


5. Såga till två stycken ändknoppar i 95*95, våra är 9 cm.

6. Använd ankarskruvarna och skruva ihop stolpe, tvärslå samt ändknopp med hjälp av pl…

Att måla om furumöbler

Tänk att en sån ful och trist möbel kan få nytt liv av bara lite vit färg! Eller ja, det var ju eg inget fel på möbeln i sig, men när allt annat på ovanvåningen blir nytt, ljust och fint så blev vår köpmannadisk extremt gammal, omodern och ful. Vi hade även ett fint vitrinskåp i furu som helt plötsligt inte passade in bland de andra möblerna. Men det rådde vi bot på med en pensel och några lager färg. Riktigt nöjd med resultatet, inte perfekt gjort, men helt klart godkänt. Blev några svordomar under resans gång, men i efterhand så var det värt varenda en av de hårda orden som sades!
Har haft en helt underbar helg. Vackert väder, bra konsert, fint hotellrum, skön hotellsäng, göttig hotellfrukost, toppenbra barnvakter och finbesök av en nybliven brud och hennes trallfågel till son ♥
Cat Stevens var en upplevelse jag är glad att jag fick vara med om (fast han fick inte speciellt bra kritik i tidningarna). Han öppnade urstarkt helt ensam med sin gitarr på scenen. Showen var rätt så enkel, in…

Hög och saftig sockerkaka

Jag är verkligen urusel på att baka sockerkaka, de blir aldrig speciellt höga och fina  och dessutom går de gärna sönder när jag tar ur dem ur formen.  Därför brukar jag alltid baka i långpanna, då är man garanterad bra resultat.  Men det vore ju kul att kunna göra en fin sockerkaka också.
Därför blev jag så himla glad när jag hittade detta recept hos Kryddburken. Var bara tvungen att testa direkt och YES! jag lyckades =) Därför måste ju även jag dela med mig av receptet...varsågod!
Ingredienser: 4 ägg 3 dl strösocker ½ msk vaniljsocker 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 50 gram smält smör
Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt.  3. Smält smöret i en kastrull. 4. Rör ut vetemjölet med bakpulvret och vändneri äggsmeten.  5. Tillsätt smöret och blanda försiktigt så du bibehåller luften i smeten. 6. Smöra och bröa en form, häll i smeten i formen och grädda ca 40-45 min. 7. Låt svalna en liten stund innan du tippar ur kakan ur formen.
Hos Kryddburk…