måndag 13 januari 2020

Morotskaka

Igår var det min första hellediga dag sedan jag vet inte när, planen var att vila på soffan men jag har ju rätt så svårt för att bara göra ingenting. Så istället drog jag igång med en kycklingwok och en vegansk morotskaka. Har inte bakat så många gånger med kikärtsspad, så det här blir mitt andra lyckade försök (mitt allra första försök för någon månad sedan slutade i komposten haha), har tidigare bakat biskvier på kikärtsspad. Morotskakan blev precis så där saftig och god som jag ville ha den.

Kycklingwoken blev magiskt god, recept kommer på den endera dagen, i mitt tycke på gränsen till för stark men äldsta sonen tyckte den var lagom. Så det beror helt och hållet på vad man klassar som starkt.

Bilderna nedan är väldigt julinspirerad, jag har tyvärr inte så många bra ställen att fota på så nästan allt jag bakar fotas i uterummet och där står just nu alla julsaker från hela huset. Så istället för att tappa det sista dagsljuset på att städa undan hela julen så fick bilderna helt enkelt bli juliga =)

Framåt eftermiddagen tog energin slut totalt, har haft huvudvärk i många dagar nu och igår slog även yrseln till. Så det fick bli till att vila till slut i alla fall. I morse var huvudvärken borta men jag är fortfarande väldigt yr, så jag stannar hemma och jobbar från köksbordet och hoppas jag blir piggare.

Morotskaka - vegansk och sockerfri
Frosting är perfekt att sprits ut på bakverk.
Blir väldigt mycket snyggare än att breda ut det.
Morotskaka - vegansk och sockerfri
Älskar Charlotte bakform från Nordic Ware
Alltid lika perfekta kakor varje gång man bakar!



Morotskaka
(Laktosfri, Sockerfri, Vegan)

Ingredienser Morotskaka:
150 g kikärtsspad (allt spad från en tetrapak kikärtor)
1,5 dl Nicks Use like Sugar
3 msk kokossocker
3 morötter, finrivna
3 dl vetemjöl med fullkorn
0,75 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
1 nypa salt
1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl rapsolja
några droppar pressad citron

Gör så här Morotskaka:
1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
2. Vispa kikärtspadet till en ett fast skum, tillsätt Nicks Use like Sugar och vispa en stund till.
3. Vänd försiktigt ner de finrivna morötterna och kokossockret med en slickepott.
4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, sikta ner det i smeten och vänd försiktigt ner det med en slickepott.
5. Tillsätt sedan rapsolja och några droppar pressad citron, vänd ner det med slickepotten.
6. Smöra och bröa en form eller använd en bakpappersklädd form, häll i smeten.
7. Gräddas mitt i ugnen i ca 30 minuter, jag stängde av varmluften efter 20 min och lät den stå sista 10 min med över- och undervärme.
8. Låt kakan svalna helt innan du har på frostingen.

Ingredienser frosting:
150 g Oatly påMackan
75 g mjölkfritt margarin
2 dl Sukrin melis
0,5 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här Frosting:
1. Vispa mjölkfritt margarin och påMacken till ett luftig smet.
2. Sikta ner Sukrin melis och vaniljpulver, vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
3. Spritsa eller bred fostingen ovanpå morotskakan  



Morotskaka - vegansk och sockerfri

Morotskaka - vegansk och sockerfri

Morotskaka - vegansk och sockerfri

Morotskaka - vegansk och sockerfriFrosting är perfekt att sprits ut på bakverk.
Blir väldigt mycket snyggare än att breda ut det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Oboymums med oreofrosting

Yngsta sonen gillar verkligen inte mörk choklad, så här bakar jag en kärleksmums med oboy istället för kakao. Försöker i normala fall baka s...