tisdag 3 december 2019

Mjuk pepparkaka

Ny vecka och redan december, slutspurten på detta år har nu börjat. Förra veckan var en av de värsta på detta år, det ena tråkiga beskedet efter det andra avlöste varandra. Uppsägningar (frivilliga och ofrivilliga), avtackningar, sjukdomar och ett dödsfall. Som vanligt hanterar jag stress med att baka, så det blev tre sorters julgodis och en mjuk pepparkaka i helgen som var.

Utöver detta så klädde jag granen och adventspiffade här hemma. Alltid lika stressigt och alltid lika skönt när det är gjort. Älskar advent och julen med alla vackra ljusstakar, stjärnor, granar och dofter.

Nä, nu hugger vi tag i denna vecka, som för min del betyder bokslut. Bästa veckan på månaden, alla vet exakt vad som skall göras och när, vi sitter tillsammans hela ekonomigänget och har alltid supertrevligt. Sedan är inte alltid det ekonomiska resultatet lika trevligt, men det kan vi inte alltid styra över. Det bästa med vårat gäng är att vi alltid lyfter varandra, alla kan inte må bra och vara glad jämt men vi ser till att ta hand om varandra och hjälpa till där det behövs. Vi gör varandra starka!

Önskar er alla en fin start på denna advent 💛


Mjuk pepparkaka, gudomligt god och så vacker tack vare bakformenNordic Ware Elegant Party Bundt
Just nu 439 kr hos Bagaren och Kocken (ord pris 549 kr)
 Mjuk Pepparkaka

Ingredienser mjuk kaka:
150 g mjölkfritt smör
1,75 dl havredryck
5 ägg
2,5 dl Nicks Use like Sugar
2 msk Nicks Fibre Syrup Honey
4,5 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskrydda
1,5 tsk bikarbonat
en skvätt citronjuice
0,5 tsk äkta vaniljpulver
en nypa salt

Ingredienser fyllning:
1 msk pepparkakskrydda

Ingredienser garnering:
1 msk Sukrin melis

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 170 grader.
2. Smöra en bakform noga
3. Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan för att svalna något.
4. Vispa ägg och Nicks Use like Sugar porös i en bunke.
5. Blanda övriga torra ingredienser i en annan bunke. Sikta sedan ner mjölblandningen i äggblandningen, varva med smör och havredryck. Rör försiktigt, INTE vispa!
6. Slutligen rör du ner Nicks Fibre Syrup Honey och en skvätt citronjuice.
7. Blanda ingredienserna till fyllningen i en liten skål, rör om.
8. Häll hälften av smeten i formen, strö över fyllningen (se till att den täcker hela smeten ända ut i kanterna) och slutligen på med resten av smeten.
9. Grädda i den nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Låt svalna innan du vänder upp och ner på formen!

Tips från bagaren:
  • Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!
  • Jag använder äkta vaniljpulver, vanligt vaniljpulver innehåller vitt socker. Men vill du baka med vaniljsocker så dubblerar du mängden, dvs. 0,5 tsk äkta vaniljpulver blir 1 tsk vaniljsocker.
  • Om du vill använda vanligt socker istället för ovan sockerfria alternativ byter du ut 2,5 dl Nicks Use like Sugar mot 2,5 dl strösocker och 1 msk Sukrin melis mot 1 msk florsocker.
  • Du kan byta ut 1,5 tsk bikarbonat mot 3 tsk bakpulver, då kan du även utesluta citronjuicen ur receptet. Jag använder Änglamark Citronjuice, men du kan även pressa i lite saft från en ekologisk citron.

Mjuk pepparkaka, gudomligt god och så vacker tack vare bakformen
Nordic Ware Elegant Party Bundt
Just nu 439 kr hos Bagaren och Kocken (ord pris 549 kr)
Mjuk pepparkaka, gudomligt god och så vacker tack vare bakformenNordic Ware Elegant Party Bundt
Just nu 439 kr hos Bagaren och Kocken (ord pris 549 kr)
Mjuk pepparkaka, gudomligt god och så vacker tack vare bakformenNordic Ware Elegant Party Bundt
Just nu 439 kr hos Bagaren och Kocken (ord pris 549 kr)

Nordic Ware Elegant Party Bundt
Just nu 439 kr hos Bagaren och Kocken (ord pris 549 kr)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Julgodis 2019 del 3 - kokos i alla dess former

Jag älskar kokos i bakverk, men jag vet att alla inte gör det. Har en kollega som vägrar äta när jag bakar med kokos, men då får han hel...