torsdag 23 maj 2019

Blåbärsbars

Det är perfekt att ha frysta bär att ta fram och slänga ner i ett bakverk av något slag.
I går kväll blev jag baksugen och plockade fram lite frysta blåbär som fick bli smaksättare i en blåbärsbars. Just blåbär är jag dålig på att använda till annat än bakning, hallon använder jag tex både till fil och pannkaka. Men att baka på blåbär är både gott och ger en vacker färg på bakverket.

Provsmakade barsen sent igår kväll, men med min förkylning så känner jag absolut inga smaker för stunden. Så jag blev besviken och trodde de var helt misslyckade. Men nu på förmiddagen kom ett sms från en av sönerna som sa att de var supergoda, så det ser jag som ett gott betyg. Jag får nog baka om dem framöver så även jag får känna hur goda de är =)

Blåbärsbars
16-20 st beroende på storlek

Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1 nypa salt
1,5 dl rörsocker
0,5 msk äkta vaniljpulver
1 tsk kanel
1,5 msk mjölk
100 g rumstempererat smör
5 dl frysta blåbär
saften från en halv citron
1 msk potatismjöl
lite florsocker till garnering

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 170 grader (varmluft)
2. Blanda mjöl, 1 dl av sockret, kanel, vaniljsocker och mjölk i en bunke.
3. Skär smöret i små tärningar och jobba ner det i mjölblandningen tills det blir en smulig massa.
4. Tryck ut hälften av degen i en smörad form (jag använde en rektangulär pajform med löstagbar botten, 36 cm), tryck till ordentligt så degen håller ihop. Ett tips är att använda en sked att trycka med, så kommer du åt i alla hörn och kanter.
5. Blanda blåbär, potatismjöl och 0,5 dl rörsocker i en bunke, rör om så alla blåbär har både potatismjöl och socker på sig. Fördela blåbären över pajbotten.
6. Smula över resten av degen och tryck till lite löst så den ligger kvar.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter, när degen har fin färg är det dags att ta ut den.
8. Låt barsen svalna helt innan du skär den i 1,5-2 cm breda skivor.
9. Pudra med lite florsocker innan servering.

Tips från bagaren:

  • Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!
  • För att göra barsen laktosfri, byt ut smör och mjölk till laktosfritt alternativ.
  • För att göra barsen mjölkfria byt ut smöret till mjölkfritt och mjölken till en växtbaserad dryck.
  • För att göra barsen sockerfria använd äkta vaniljpulver samt byt ut rörsocker mot ex. Nick's Use like Sugar
  • För att göra barsen glutenfria byt ut mjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 5,5 dl Finax mjölmix

Blåbärsbars
Snabba, enkla och goda

Blåbärsbars
Snabba, enkla och goda

Blåbärsbars
Snabba, enkla och goda

Blåbärsbars
Snabba, enkla och goda

Blåbärsbars
Snabba, enkla och goda

Blåbärsbars
Snabba, enkla och goda
Blåbärsbars
Snabba, enkla och goda
Min rektangulära pajform med löstagbar botten finns att köpa hos Lyckas med mat för 149 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BillerudKorsnäs och Paper Straw Co lanserar det första funktionella 180 graderssugröret i papper

Glada nyheter från pappersindustrin, i ett pressmeddelande igår berättar BillerudKorsnäs att de i ett samarbete med Paper Straw Co har utvec...