söndag 28 april 2019

Sockerfri påsktårta

Min mamma har diabetes, det är en anledning till att jag försöker gå över på mer och mer sockerfri bakning. Den andra anledningen är ju helt enkelt att ingen av oss mår bra av att äta för mycket socker. Men det är svårt att baka utan socker, eller rättare sagt det är svårt att få godkänt från min sockerhöga familj när det kommer till provsmakning. Men jag kämpar på =)

På långfredagen var det dags för vår årliga påskfamiljemiddag, då ville jag baka en tårta som var helt sockerfri för att alla vid bordet skulle kunna äta samma efterrätt. Tårtbotten sötades med mosad banan, den smälta chokladen var sockerfri och chokladmoussen gjorde jag själv.

Tårtan blev rätt så ok, tror den hade mått bra av att stå en stund till och gosa till sig. För den nedersta botten hade hunnit suga åt sig av jordgubbarna, men den översta var fortfarande lite torr. Nästa gång ska jag även tordas ta ut svängarna lite mer när det kommer till kanel och kardemumma.

Sockerfri påsktårta

Ingredienser tårtbotten:
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1 ägg
1 finriven morot
3/4 dl rapsolja
2 mogna bananer
0,5 tsk äkta vaniljpulver
malen kardemumma
kanel

Ingredienser chokladmousse:
100 g sockerfri mörk choklad
2 äggulor
1 krm äkta vaniljpulver
3 cl espresso
2,5 dl grädde

Ingredienser jordgubbsgrädde och dekoration:
4 dl grädde
gul karamellfärg
250 g jordgubbar
1 msk Nick's Use like sugar
100 g sockerfri mörk choklad
50 g smör
Chokladägg eller annat fint att dekorera med (jag hittade inga sockerfria chokladägg, men de går ju lätt att pillra bort från tårtan)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader, smörj och bröa en form på ca 15 cm i diameter.
2. Blanda vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål.
3. Blanda mjölk, ägg och olja och rör sedan ner detta i mjölet.
4. Mosa bananer och riv morot, blanda ner dessa i smeten.
5. Blanda även ner lite stött kardemumma och kanel i smeten innan du häller upp den i formen.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 40-50 minuter, testa med en provsticka om botten är klar innan du tar ut den. Låt svalna helt.
7. Medan kakan står i ugnen är det dags att göra chokladmousse. Smält den mörka chokladen i vattenbad, bryt chokladen i mindre bitar innan du lägger ner den i skålen för smältning.
8. Vispa grädden, se upp så den inte blir för hårt vispad. Vispa ner espresson och vaniljpulvret och sist blandar du ner äggulorna.
9. Blanda försiktigt ner grädden i chokladen, lite åt gången.
10. Låt stå i kylen i några timmar, helst minst fyra timmar så den hinner stabilisera sig.
11. När botten har svalnat, dela den i tre delar och lägg den första på tårtfatet. Skär även bort toppen, för det är oftast en liten topp på kakan efter gräddningen.
12. Grovhacka jordgubbarna och lägg åt sidan, söta ev med Nick's Use like sugar.
13. Vispa grädde, tag 1 dl åt sidan och färga resten av grädden gul.
14. Blanda ner hälften av jordgubbarna tillsammans med den grädde som är ofärgad. Bred ut detta på den första tårtbotten.
15. Lägg på nästa botten och bred ut resterande av jordgubbarna, bred sedan på chokladmousse.
16. Lägg på locket, använd en tårtspatel för att få på grädden plant och fint på både toppen och täck även sidorna på tårtan.
17. Dela chokladen och smöret i mindre bitar och smält dem tillsammans i vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna något.
18. Tag fram chokladäggen, så de är redo att läggas på tårtan.
19. Häll chokladglasyren ovanpå tårtan och låt den rinna över kanten. Använd en tårtspatel för att jämna ut chokladen.
20. Placera ut äggen i den smälta chokladen, jobba snabbt så det inte hinner stelna.

Tips från bagaren:

  • Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!
  • Använd laktosfri mjölk och grädde för känsliga laktosmagar
  • Använd äkta vaniljpulver, vanligt vaniljpulver innehåller vitt socker
  • Byt ut den gula karamellfärgen mot röd samt påskäggen mot jordgubbar eller hallon, så har du en somrig tårta istället för en påsktårta


Lycka till och Glad Påsk 💛🐥🐤🐣

Sockerfri påsktårta

Sockerfri påsktårta

Sockerfri påsktårta

Sockerfri påsktårta

Sockerfri påsktårta

Lägg till bildtext

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spökbiskvier till Halloween

Tidigare bakade jag biskvier med fem olika fyllningar, receptet på hallonbiskvier  fick ni igår och här kommer övriga fyra smaker. Med tanke...