torsdag 25 april 2019

Högrevsgryta

Våra tankar kring påskmat spretar rätt så rejält i vår familj, så det fick bli en kombination av traditionellt påskbord med en högrevsgryta som sidorätt. Jag gillar verkligen inte julbord, så det räcker gott och väl att tvingas äta den en gång per år, att då duka upp en repris till påsk känns inte kul. Men jag gillar grytor, så nu blev både jag och de andra nöjda.

Det fina med grytor är att de sköter sig bra själv på spisen, de kan också med fördel göras i ordning dagen före. Så på skärtorsdagen blev det några timmar i köket, först skulle en sockerfri tårtbotten bakas och sedan skulle högrevsgrytan tillagas. Jag älskar att stå i köket, men man måste känna att man har tiden annars blir det bara stressigt och fel, och nu hade jag turen och kunde ta ut en semesterdag.

Så här kommer ett tips till helgen, om ni vill äta något gott men ändå rätt så enkelt att tillaga så föreslår jag denna högrevsgryta.

Högrevsgryta
ca 5 port

Ingredienser:
1 kg högrev
100 g sidfläsk
3 morötter
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 msk kalvfond (eller annan fond, det här var vad jag hade hemma)
3 dl rött vin
4 msk tomatpuré
3 lagerblad
salt
peppar
gurkmeja
stark paprika
smör till stekning

Gör så här:
1. Putsa högreven och skär den i 2*2 cm stora bitar. Grovhacka lök, vitlök, morötter och sidfläsk.
2. Bryn högreven i lite smör i en gryta, lägg åt sidan. Bryn sedan morot, lök, vitlök och sidfläsk i samma gryta, när de fått färg och lite yta blandar du ner tomatpuré.
3. Häll på rött vin, kalvfond, salt, kryddor och lagerblad.
4. Lägg tillbaka högreven i grytan, sätt på lock och låt puttra i 1-2 timmar. Håll koll på vätskenivån under tiden, fyll på med vatten vid behov.
5. När grytan har puttrat färdigt, smaka av med salt och ev mer kryddor. Serveras tillsammans med potatis, ris, blomkålsris eller något annat smarrigt.

Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!

Resterna från påskbordet fick bli min lunch i lördags, perfekt att ha mat i kylskåpet att bara värma.

Högrevsgryta med högrev, sidfläsk, morötter, vitlök och lök,
till det en kokt potatis.

Ingredienserna (nästan alla) till högrevsgrytan strax före tillagning.
Jag valde ett ekologiskt rött vin i min vinhylla, det blev en italienare som helt ärligt
inte var speciellt god att dricka men i grytan gjorde den sig bra.

Påskbordet 2019

Påskbordet 2019, i den röda gamla emaljgrytan gömmer sig högrevsgrytan.
Den fick sällskap av köttbullar, potatis och prinskorv på den varma sidan av påskbordet
Jag använde detta vin i min högrevsgryta, en ekologisk Primitivo från Italien.
Ingen favorit för min del, men å andra sidan är jag rätt så kräsen när det kommer till röda viner.
Men i grytan gjorde den sig helt klart bra =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spökbiskvier till Halloween

Tidigare bakade jag biskvier med fem olika fyllningar, receptet på hallonbiskvier  fick ni igår och här kommer övriga fyra smaker. Med tanke...