lördag 2 mars 2019

Lövbiffsgryta

Det är något med grytor och den mörka årstiden, så smidigt dessutom att göra storkok och ha att äta någon dag eller frysa in. Använda sig av säsongens råvaror och det som finns hemma för stunden.Varför inte tillsätta lite kantareller under hösten?


Igår blev det en mustig lövbiffsgryta, var lite skeptisk först men den blev riktigt god och rätt så snabbt var hela grytan uppäten.


Lövbiffsgryta

5 port
466 kcal/port med fullkornsris

Ingredienser:

800 gram lövbiff, 176 kcal/port
4 st normalstora morötter, 32 kcal/port
4 msk tomatpure, 7 kcal/port
3 dl vatten, 0 kcal/port
3 msk koncentrerad kalvfond, 0 kcal/port
2 msk japansk tamari soja, 2 kcal/port
1 dl Oatly iMat, 30 kcal/port
3 dl lätt creme fraiche 15%, 96 kcal/port
250 g fullkornsris, 84 kcal/port
25 g mjölkfritt margarin, 36 kcal/port
salt och diverse kryddor
persilja att garnera med


Gör så här:

1. Skär lövbiffen i centimeterbreda strimlor, bryn dem i lite smör i stekpannan.
2. Rör ner tomatpuren och låt fräsa en kort stund, innan du häller på 3 dl vatten och lägger på ett lock.
3. Skär 4 st morötter i strimlor och lägg ner i grytan, låt allt sjuda i ca 1,5 timmar. Se till att det aldrig kokar torrt, men det ska vara så lite vätska som möjligt kvar på slutet.
4. Blanda créme fraiche, Oatly iMat, fond och tamarisoja i en skål. Tillsätt lite salt och kryddor, jag använde svartpeppar, starkt paprikapulver och gurkmeja.
5. När grytan har sjudit färdigt tillsätt ingredienserna i skålen och låt sjuda upp under omrörning.
6. Smaka av med lite mer salt kryddor.
7. Klipp över lite persilja och servera med ris, potatis eller en god grönsallad.


Självfallet försöker jag använda så mycket ekologiska, närproducerade och svenska varor som det bara går, för vi vill ju gärna ha kvar våra friska kroppar och vår vackra jord så länge som möjligt!



Lövbiffsgryta och till det ett förhoppningsvis gott rött ekologiskt Chiantivin

2 kommentarer:

Spökbiskvier till Halloween

Tidigare bakade jag biskvier med fem olika fyllningar, receptet på hallonbiskvier  fick ni igår och här kommer övriga fyra smaker. Med tanke...