måndag 11 februari 2019

Matchabollar - 3 olika recept

Matchapulvret har blivit en populär hälsoprodukt och på många caféer kan du numera beställa Matcha te, Matcha Latte och Matchabollar. Men pulvret i sig är ingen nyhet utan har använts i Japan sedan över tusen år, det sägs att samurajerna drack Matcha te innan de gav sig ut i strid pga dess energigivande effekt.


En kopp Matcha te innehåller 137 gånger mer antioxidanter än en vanlig kopp grönt te. Matcha pulver görs på hela blad och innehåller därför alla näringsämnen från bladen.


För mig är detta pulver något nytt och jag försöker lära mig att använda det på bästa sätt, tänker mig att den får slinka ner i lite smoothies till sommaren. Provade att göra Matchabollar, ungarna vägrade smaka dem och jag tyckte väl att de inte var äckliga men inte heller speciellt goda. Får experimentera lite med smaksättningen framöver, hittade två andra recept som jag ska prova och hoppas den blir godare. Så nedan finner ni tre olika recept på Matchabollar.


Vill du läsa mer om Matcha pulvrets goda egenskaper, kan du göra det hos Matchapulver.se


Matchabollar

25 st
67 kcal/port


Ingredienser:

3 dl havregryn, 16 kcal/port
1 dl kokos, 8 kcal/port
4 msk kokosolja, 18 kcal/port
1 ⁄2 dl honung, 8 kcal/port
1 ⁄2 tsk matchapulver, 3 kcal/port
1 dl kokos att rulla i, 8 kcal/port
1 tsk matchapulver att rulla i, 6 kcal/port


Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienser utom de två sista.
2. Rulla till 25 st små bollar.
3. Blanda kokos och matchapulver i en skål och rulla alla bollarna i dem.


Matchabollar

En Matchaboll och en god kopp Espresso

En Matchaboll och en god kopp Espresso

En Matchaboll och en god kopp Espresso

Matchapulver från Meds


Följande två recept har jag inte provat ännu, men kommer göra det framöver.


Matchabollar
(cirka 10 stycken)
2 1/2 dl cashewnötter (gärna blötlagda)
2 1/2 dl riven kokos
2 dadlar
1 msk kokosolja

1 vaniljstång
saften från 1/2 citron
1 msk matchapulver
Mixa allt. Om degen blir för torr så addera lite mer citron eller vatten (smaksak). Forma till små bollar som du sedan rullar i kokos.


Recept lånat från Food Pharmacy


Matchabollar
ca 10 st
1 dl Kung Markatta Cashewnötssmör
5 st Kung Markatta Aprikoser, klippta i mindre bitar
1 dl Kung Markatta Kokosflingor
1 1/2 msk Kung Markatta Kokosolja virgin
1 msk Kung Markatta Pressad Lime
100 g vit choklad
1/2-1 tsk Kung Markatta Matcha Ceremonial
Gör så här:
1. Mixa ihop cashewnötsmör, aprikoser, kokosflingor, kokosolja och lime i en matberedare eller mixer.
2. Forma smeten till bollar och låt dem stå kallt i cirka 10 minuter.
3. Smält chokladen och doppa bollarna i den med hjälp av två skedar.
4. Ställ ner bollarna på bakplåtspapper och pudra över matchapulver.
5. Förvara matchabollarna i tättslutande burk, gärna i kylskåp.
Tips 1 - Den vita chokladen går att utesluta för den som vill. Rulla då gärna bollarna i matchapulvret istället.
Tips 2 - I matchabollarna kan man känna små bitar av aprikoser som ger en något grövre konsistens. Föredrar man helt släta bollar kan man blötlägga aprikoserna i cirka 10 minuter innan de mixas med övriga ingredienser.


Recept lånat från Kung Markatta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar