lördag 22 december 2018

Nya fönster och ny fasad - vi börjar skymta målsnöret

Ett hus kräver ständig kärlek och omtanke, ett trähus kräver lite extra av allt. Vårt hus är byggt 1978 och när vi flyttade in 2006 hade det inte blivit målat på 23 år!, så det var rätt så eftersatt på den punkten. Sommaren 2007 målade vi hela huset och bytte kulören från grön till ljusgrå. Vår sydgavel tar mycket stryk av solen då den ligger i direkt solljus från när solen går upp till ca 15.30 varje dag. De senaste åren har skavankerna med det gamla virket blivit tydligt och allt eftersom vi bytt de gamla fönstren så har även huset fått en ny fasad. Vi har valt att inte ta allt på en gång, utan skynda långsamt för att hinna med allt annat i vardagen också.

Alla nya fönster var på plats i början av 2017, och under sommaren 2017 kom en hel del nya fasad på plats samtidigt som vi lade om trappen och stengången på framsidan med befintliga stenar. Har en tanke där på att vi framöver ska göra om rubbet, ny stenmur och ny stengång, men vi måste ha något att göra och lägga pengar på i framtiden också =)

Sommaren 2018 så fortsatte fasadbytet, nu var det dags för förråd och baksida att få en massa kärlek och målarfärg. Uterummet krävde extra mycket jobb då det läckt in vatten och vi var tvungen att byta en del reglar samt fasad utvändigt och vägg även invändigt. Enda positiva var att vi visste om problemet, så vi slapp chocken med att stöta på tråkigheter mitt i arbetet.

Till nästa sommar har vi sparat alla besvärliga ytterväggar av huset, högdelarna. Nu funkar inte längre stege och andra mindre hjälpmedel, nu blir det till att låna byggställning och/eller skylift. Men jag längtar, för det må vara besvärligt och krångligt men jäklar vad bra det kommer bli! Just nu ser vårt hus mer än tråkigt ut, då vi har en blandning av gammal och ny fasad på vår sydgavel, något som inte går att missa när man promenerar till vårt hus.

Här kommer en salig blandning av bilder från resans gång med fasad- och fönsterbyte. Det var en liten resa att få in bilderna i bloggen också, men bättre sent än aldrig.

Före och efter fönsterbytet i hallen uppe

Skillnaden mellan den nya och den gamla fasaden är stor ser man tydligt här

Den första snön föll i oktober i år, sydgaveln ser extremt tråkig ut även i det trista vädret.


Dags för nya fönster även i köket

Nya fönster och en nylagd stengång, tidigare var det en Bratt närmast väggen.

En kopp kaffe i solen är aldrig fel

Ny fasad och dörr på förrådet

Huggkubbar är bra att ha till många saker, både att hugga ved och att ha blommor på

Här ser vi rätt in i uterummet.
De som byggde uterummet gjorde ett riktigt dåligt jobb och här är ett av de problem som vi stött på.
Plåtlister och tätningarna runt fönstren har inte gått hela vägen ut, vilket gör att det kommer in fukt varje gång det är blött väder ute.


Uterumsdelen är klar, nu ska väggen mot sovrummen få ny fasad

Fasaden är klar och nya utemöbler på plats, dags att njuta av den långa, varma sommaren vi fick 2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spökbiskvier till Halloween

Tidigare bakade jag biskvier med fem olika fyllningar, receptet på hallonbiskvier  fick ni igår och här kommer övriga fyra smaker. Med tanke...