söndag 7 februari 2016

Snickerskakor

När de två yngsta fyller år och jag frågar vad vi ska baka till kalaset så är Snickerkakor standardsvaret.
En mycket enkel kaka att baka, och eftersom den helst bör förvaras i frysen så är det perfekt att bara ta fram och bjuda på när man får främmande.

Det finns jordnötssmör med eller utan crunch, är den slät brukar jag grovhacka egna jordnötter och lägga i. Det spelar ingen roll om de är saltade eller osaltade.

Jordnötssmör finns att få från många olika leverantörer, även om du letar efter ekologiska varumärken. Tidigare har jag alltid bakat på Skippy's men då den inte är ekologisk valde jag att testa Urtekram denna gång. Tyvärr var den inte god att äta direkt ur burken, den var besk och sträv och fastnade i hela gommen. Men smaken på snickerskakorna var det inget fel på, så den funkar utmärkt till bakning och vi använder sällan jordnötssmör till något annat. Ska testa att köpa lite andra ekologiska märken framöver, har hört mycket gott om Green Choice och ICA's I Love Eco.

Känner att denna blogg snart endast innehåller recept, men det är inte så konstigt när jag tänker efter.
Bakning är för mig avkoppling och när livet runt omkring går i 120 knyck så varvar jag ner på helgen med att baka.
Inredningsmässigt så händer det inte så mycket just nu, för det är svårare att få ork och tid till att planera och utföra projekt när resten av livet går för fort.
Men det finns massor av planer i både mitt och makens huvud (inte alltid så synkroniserade, men så är det ju sällan haha), både stora och små utomhusprojekt, och kanske, kanske blir det lite mer rust och inredning till sommaren.
Tills dess så får ni stå ut med recept och bilder på bakverk =)


Snickerskakor
Ingredienser
200 g ljus blockchoklad
300 g jordnötssmör
1 näve jordnötter (saltade eller osaltade)
2 dl ljus sirap
3/4 dl socker
1 dl kokos
1 msk vaniljsocker
8 dl K-special

Gör så här
1. Smält allt utom blockchoklad, jordnötter och K-special i en kastrull
2. Grovhacka jordnötterna, och rör sedan ner dem tillsammans med K-special i kastrullen. Jag tar en näve flingor åt gången och krossar dem lätt med handen innan jag släpper ner dem i kastrullen.
3. Tryck ut smeten på bakplåtspapper, 1-2 cm i höjd.
4. Ställ i frysen i 2 timmar
5. Smält blockchoklad och stryk ovanpå den frysta kakan, låt svalna i kylskåp.
6. Skär i fyrkanter

Förvaras i kyl eller frys


Jag använder laktosfria och ekologiska produkter när jag bakar, så blir både min mage och naturen lite gladare =)
Snickerskaka
Enkel att baka och förvaras i frysen


Du väljer själv hur tunna eller tjocka du vill ha dina snickerskakor, strax över 1 cm brukar mina bli.

Snickerskakor i långa rader
Att baka ekologiskt är någrakronor dyrare, men ju fler ekologiska varor som säljs desto mer kan priserna pressas.

6 Februari är lillens födelsedag.
Lillen är inte lägre så liten, men trots att han nu är 16 år kommer ha alltid vara lillen.

6 kommentarer:

  1. Du frestar med nya goda recept....jag tycker också det är roligt att baka men under en period har det inte funnits någon som vill ät hembakt. Nu har vi två nya flyktingpojkar placerade här och de älskar hembakta bullar och kakor. Önskar dig en finfin vecka.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad spännande,det har alltså kommit två nya pojkar till familjen. De kan behöva massor av kärlek och hembakat efter allt de har varit med om. Jag är så glad att det finns familjer som vill och orkar ta emot dessa flyktingbarn, önskar vi hade möjligheten att göra det själv. Kanske om några år när det inte längre bor så många barn här i huset, just nu är varje rum fullt med egna pojkar och deras flickvänner =)
      Önskar dig en fin avslutning på denna vecka, vi har fått lite mer snö så jag ska passa på att njuta av allt det vackra.
      Kram Annica

      Radera
  2. Låter väldigt gott. Tack för receptet! Det är sparat. Själv klarar jag inte alls av att baka när jag är i varv. Det blir garanterat fel.
    Ha det så gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är alla olika, städa och baka är vad jag gör när jag är uppvarvad, eller tar en promenad i skogen. Anar att du kanske hittar din avkoppling och nedvarvning i trädgården.
      Önskar dig en fin dag!
      Kram Annica

      Radera
  3. Ojjj, dina goda bakrecept! Tack! Så otroligt gott det verkar!
    Och min karta, jag gör bara sån när jag ska till städer och det är inte så att jag går och håller den i handen, den finns med och när man fikar är det rätt kul att titta lite så man inte missar det där man önskade att få se när man var hemma!
    Är du utbränd på riktigt? Jag vet ju att du skrivit om det, men jag hoppas att du känner dig bättre nu!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kartor är jättebra, både när man är i städerna men även efteråt när man vill minnas vad man gjort och sett.
      Man använder sällan benämningen utbränd längre, min diagnos är utmattningsdepression. Jag har fått otroligt mycket hjälp via Företagshälsovården och idag är jag visserligen långt ifrån frisk men ändå på banan igen. Jag tål inte längre stress och ogillar mycket folk och intryck, jag blir sällan stressad snarare apatisk när det blir för mycket. Jag inser mina begränsningar, men det är svårt för omgivningen att förstå varför jag inte funkar som jag gjort förr om åren. Jag är inställd på att jag får leva med detta resten av mitt liv, så det gäller att ha bra koll på sig själv och läsa de signaler som jag förr om åren helt ignorerat.
      Sköt om dig!
      Kram Annica

      Radera