fredag 29 januari 2016

Semmelkladdkaka


Dagarna försvinner i rasande fart, snart är årets första månad till ända.
Januari har varit fylld av vacker vit snö, men de senaste dagarna har vi haft plusgrader och det är bara blask ute på gatorna. Hade hoppats att snön skulle ligga vit och fin även under februari, men vem vet, det kanske kommer mer snö och kyla framöver.

Häromdagen testade jag att baka en semmelkladdkaka, den blev hur fin som helst.
Men när jag satte kniven i den så kollapsade den helt och rann av fatet?!
Arg som ett bi lovade jag mig själv att aldrig baka mer, men envis som jag är så var jag tvungen att testa dagen efter igen.
Och med lite korrigeringar i receptet så ordnade det upp sig och alla var nöjda och glada med kakan.
Därför lägger jag ut receptet här, så kan ni ocks testa och se vad ni tycker.

Fredagskramar till er alla!

Semmelkladdkaka

Ingredienser:
150 g smör
100 g mandelmassa
2,5 tsk mald kardemumma
2,5 dl strösocker
3 st ägg
2,5 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Garnering:
100 g mandelspån
3 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret och riv mandelmassan.
3. Rör ner alla ingredienserna i en bunke och häll i en springform med ca 20 cm diameter. Ha gärna ett smörat bakplåtspapper i formen så slipper det fastna.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Ställ sedan kakan på ett svalt ställe, så den stelnar till.
5. Rosta mandelspånen i en het, osmord stekpanna, lägg på en tallrik och låt svalna.
6. Vispa grädden lätt och bred den ovanpå kakan, strö sedan på mandelspånen.

Jag använder laktosfria och ekologiska produkter när jag bakar, så blir både min mage och naturen lite gladare =)

Semmelkladdkaka
Ljuvlig smak av mandelmassa och kardemumma toppad med lätt vispad grädde och mandelspån.

Semmelkladdkaka är ett bra alternativ till semlor.

Krämig och god blev botten av semmelkladdkakan.

Man behöver inte någon stor bit av kakan, för den är rätt så söt och mastig.

4 kommentarer:

  1. Ja, fy så trist att snön försvann. Hos mig är det så blött och klafsigt, man vill inte gå ut.
    Du bakar så mycket gott hela tiden. och frestar mig, men jag försöker att inte äta kakor/bullar.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker att inte äta dem heller, men jag brukar ta med till jobbet och göda dem istället =)
      Snön kommer och går, ena dagen minus och snö andra dagen plus och regn. Just för stunden har vi vitt och fint ute, fick skotta två gånger igår, men temperaturen ligger stadigt runt noll så det är inte så bra som jag önskar.
      Kram Annica

      Radera
  2. Ja, det är otroligt så fort tiden går. Januari nästan över.....
    Vilken smarrig kaka! Tack för receptet, och du är envis, bra det! Så blev den fin också!
    Agneta kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har lite svårt att ge upp, brukar bli arg och säga att jag ALDRIG mer ska göra något, men fem minuter senare har jag surat klart och är redo för ett nytt försök =)
      Såg dina vackra bilder från New York, vad härligt ni verkar ha haft det. Min chef lyckades pricka in snöstormen härom veckan, så hon fick uppleva en spökstad med stängda affärer, restauranger och bilfria gator.
      Kram Annica

      Radera