måndag 7 december 2015

8 December 2015 - två sorters sill och ett vegetariskt alternativ

Jag tycker att den inlagda sillen är ett måste på julbordet men har aldrig testat att lägga in den själv.
Men när jag tittade på Ernst häromdagen blev jag sugen att testa hans lingonsill, den är snabb och enkel att göra och snygg att ställa på julbordet.
Kanske blir det ytterligare en sillsort också, men det får bli halva satser för jag är en av få som äter sill vid vårt julbord.
Hittade ett roligt alternativ till senapssillen för den som inte vill ha fisk men gillar grönsaker. Kanske ska jag testa att tillaga den också.

Vad vill ni har för sillsorter på era julbord?
Jag gillar den traditionella inlagda sillen bäst.
Men testar gärna nya sorter varje år.


Spicy senapssill med crunch

Ingredienser:
1 frp 5 minuterssill
1 tsk wasabi
1 röd lök
4 msk söt senap
2 msk ättikssprit
4 msk vatten
2 msk olja
8 krossade vitpepparkorn
1 dl torrostade mandlar (till garnering)

Gör så här:
1. Häll av lagen från sillen och skär den i bitar.
2. Skiva löken
3. Rör ihop övriga ingredienser.
4. Lägg sillen och löken i en burk
5. Häll över senapsblandningen och toppa med de torrostade mandlarna innan servering.


Spicy senapssill med crunch
Bild och recept från Allt om Mat 


Supersnabb lingonsill
Ingredienser:
1 purjolök
1 morot
1 bit pepparrot
1 kruka dill
840 g 5 minutersill i lag
15 kryddpepparkorn
3 lagerblad
3 dl frysta lingon
Gör så här:
1. Skala och skär långa remsor av moroten. Skala och slanta pepparroten. Strimla det gröna på purjolöken tunt. Hacka dillen grovt.
2. Skär sillen i 2 cm tjocka bitar, spar lagen.
3. Varva sill och grönsaker med lagerblad, kryddpeppar och lingon.
4. Häll på lagen från sillförpackningarna.
En vacker och mycket enkal sill att tillaga.
Bild och recept av Ernst och du hittar det på recept.nu


Senapsaubergine

8 portioner

Ingredienser:
1 stor aubergine
1 dl senap

1 tsk salt 

2 msk socker 

1 msk vinäger
1 dl matolja

1 dl matlagningsgrädde 

5-6 skivor saltgurka, finhackad
1/2 rödlök, finhackad

1 kruka dill 

Gör så här:
1. Skala auberginen och skär i strimlor. Koka precis mjuk i saltat vatten, cirka 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

2. Blanda senap, salt, socker och vinäger. Vispa i oljan. Rör ner grädden och saltgurkan. Vänd ner de avrunna auberginebitarna. Låt gärna vila i kylen över natten.

3. Toppa med rödlök och dill innan servering. 



Senapsaubergine
Ett roligt alternativ istället för senapssill.
Bild och recept från Mitt Kök, Expressen


Jag använder laktosfria och ekologiska produkter när jag bakar, så blir både min mage och naturen lite gladare =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar