måndag 7 december 2015

7 December 2015 - två förslag på efterrätter till nyårsmenyn

Det börjar dra ihop sig till både jul och nyår och det är mycket som ska planeras och fixas.
Jag har börjat kika lite på nyårsmenyn och föll för dessa två efterrätter.
Tänkte det skulle vara dags att byta ut pannacottan som serveras varje år mot något nytt.


Det första receptet verkar lätt och smidigt att göra och serverar men dem i snygga glas så blir det en fin nyårskänsla över efterrätten.
Är lite rädd för att det kanske blir för stark chokladsmak eller att kaffesmaken slår igenom, måste "provbaka" den så får vi se om det blir hiss eller diss.


Det andra receptet är något jag alltid velat testa att göra men varit för feg för att prova.
Är lite rädd för att den ska säcka ihop och bara bli en blöt röra.
Så även denna måste provbakas innan jag bestämmer mig.
 
Crème a l'Orange

Ingredienser:
100 g mörk choklad (går att byta mot mjölkchoklad, men med mörk choklad är detta ett LCHF recept))
2 msk apelsinskal
2 st äggulor
0,5 dl starkt, kokhett kaffe

Gör så här:
1. Finhacka chokladen och riv apelsinskalet. Använd gärna en ekologisk apelsin så behöver du inte fundera på hur hårt besprutat skalet är. Lägg chokladen och skalet i en mixer.
2. Tillsätt det kokheta kaffet, om det är för kallt så smälter inte chokladen! Låt chokladen smälta och mixa sedan någon sekund.
3. Tillsätt äggulorna och mixa direkt. Om det blir klumpar måste du sila smeten.
4. Häll upp i vackra glas och ställ i kylen i minst en timme.

Crème a l'Orange eller chokladkräm med apelsin på lite enklare språk =)
Enkel, stilren och lagomt stor.
Bild och recept är lånad från Tasteline

Chokladfondant
Ingredienser:
4 msk strösocker
2 hela ägg
2 äggulor
100 g smör
100 g mörk choklad (70 %) med mint eller apelsinsmak
2,5 dl vetemjöl

Till servering:
12 hallon
8 björnbär
citronmeliss
2 tsk florsocker
0,5 del hallonsylt
1 msk vatten
muffinsformar eller silikonformar (ej räfflade)

Gör så här:
1. Vispa socker, ägg och äggula pösigt.
2. Smält smöret i en kastrull och ta bort den från värmen. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält samman med smöret.
3. Blanda chokladsmeten med äggblandningen. Vänd sedan ner mjölet.
4. Spritsa eller fördela med sked ner smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen i 7 minuter i 225 grader.
5. Stjälp upp på en tallrik, skär ett snitt i varje fondant så att lite choklad rinner ut.
6. Garnera med hallon, björnbär och citronmeliss. Pudra över lite florsocker.
7. Lös upp lite hallonsylt i 1 msk vatten. Gör en sträng hallonsås på varje tallrik.
Chokladfondant
Precis en efterrätt i min smak som älskar kladdig choklad.
Bild och recept är lånad från Coop.

Jag använder laktosfria och ekologiska produkter när jag bakar, så blir både min mage och naturen lite gladare =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar