söndag 20 december 2015

20 December 2015 - Saffransmazarin


Här kommer det sista receptet som innehåller saffran för i år, jag lovar!
Även om saffran känns som en jul- och luciakrydda så kan man använda den året om.
Den doftar gott, smakar gott och ger brödet en underbart vacker gul färg.


Saffransmazarin
20 st
Ingredienser:
200 g smör
0,5 dl strösocker
1-2 msk vatten
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk vaniljsocker
1 äggula
Fyllning:
2 dl socker
2 ägg
1 äggvita
2 frp saffran
200 g sötmandel
100 g smör, rumstempererat
1 apelsin, rivet skal
Garnering:
1,5 dl florsocker
1-1,5 msk pressad apelsin
Gör så här:
1. Skär smöret i kuber och lägg i en matberedare, arbeta ihop smöret med mjöl, socker och vaniljsocker.Tillsätt äggulan och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg som du trycker ut i aluminiumformar. Låt formarna vila i kylskåpet i ca 30 min.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Mixa mandeln i matberedaren och tillsätt sedan smör, socker, saffran och rivet apelsinskal. Rör i äggen och äggvitan en i taget och mixa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna på en bakplåt.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills fyllningen har stannat. Låt kallna på galler.
5. Rör ihop florsocker och pressad apelsin och lägg en klick på varje kaka.
Mazarinerna går utmärkt att frysa.


Jag använder laktosfria och ekologiska produkter när jag bakar, så blir både min mage och naturen lite gladare =)

Saffransmazarin
Bild och recept lånad från Allt om Mat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar