torsdag 10 december 2015

10 December 2015 - tre goda snittar att bjuda på

Jag tycker snittar av olika slag är perfekt på både stora och små tillställningar, lite mysigt för gärsterna att plocka ihop sina egna favoriter medan de minglar runt. Dessutom köper man lite tid till värdinnan att få läget i köket under kontroll utan att känna sig dum som inte sitter till bords med sina gäster.

Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna på vad man kan bjuda på, men ibland tryter fantasin och då är det bra att ha en liten receptbank att kika i.
Jag har mina favoriter sedan tidigare, men ibland är det roligt att vidga sina vyer.
Så här kommer tre recept på snittar som jag definitivt ska testa att göra framöver. 


Räkentré med sesamsticks

Ingredienser:
1 st Polarbröd Sarek tunnbröd
1 msk rapsolja
1 tsk sesamfrön
100 g skalade räkor
3 cm purjolök, strimlad
1 lime, pressad
1 tsk sambal oelek
1 tsk färsk koriander, hackad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär brödet på bredden i ca 5 mm breda strimlor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och stö över sesamfrön. Grädda i ca 5 minuter och låt sedan svalna.
3. Blanda räkor, purjolök, lime, sambal och koriander.
4. Servera röran i små skålar eller skedar tillsammans med sesamsticksen.

Räkentré med sesamsticks
De här snittarna både ser sjukt goda och vackra ut, måste absolut testas!
Bild och recept lånad från Polarbröd
Julskinkssnittar

Ingredienser:
8 tjocka skivor julskinka
2 dl Norrmejerier Crème Fraich
2 msk grov fransk senap
1 tsk honung
2 juläpplen
1/2 citron, pressad
några salladsblad
8 bitar hårt tunnbröd
salt och nymalen peppar
persilja, till dekoration

Gör så här:
1. Tärna skinkan fint.
2. Blanda skinkan med crème fraiche, senap och honung. Smaka av med salt och peppar.
3. Kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Pressa över lite citronsaft.
4. Lägg ett salladsblad på varje tunnbröd och toppa sedan med äpple och skinkröra. Dekorera med en liten persiljekvist.

Julskinkssnittar.
Julskinka är perfekt att ha i röror och till snittar, tillsammans med senap och äpple låter det som en gudomlig kombination.
Bild och recept lånad från Norrmejerier

Ugnsbakade fikon med kardemumma

Ingredienser:
12 fikon
4 msk muscovadosocker
2 msk smör
1 msk kardemumma, stött
lättvispad grädde

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär ett djupt kryss i varje fikon och pressa dem lite i botten med fingrarna så de öppnar sig som en blomma.
3. Lägg dem i muffinsformar och fyll varje fikon med muscovadosocker, smör och stött kardemumma.
4. Baka dem i ugnen i ca 8-10 minuter. Serveras med lättvispad grädde.

Ugnsbakade fikon med kardemumma.
Fikon är både goda, nyttiga och vackra att titta på.
Bild och recept lånad från Mitt Kök, Expressen




Jag använder laktosfria och ekologiska produkter när jag bakar, så blir både min mage och naturen lite gladare =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar