fredag 7 augusti 2015

Rödvinbärspaj med marängtäcke

Oj, vad den här sommaren har gått fort. 
Jag ska försöka sammanfatta den någon dag men just nu har jag inte tid.
Det har varit fotboll, fotboll och lite mera fotboll för vår del och idag gjorde sonen debut i A-laget.
Vi var inte helt säker på att han skulle få någon speltid, men han fick kliva på från start i andra halvlek och satte genast lite mera fart på matchen.
30 minuter fick han spela sedan bytte han med en annan debutant som även han gick in och spelade kanonbra.
Mer om det en annan dag också =)

Idag blir det bara ett recept på en både syrlig och söt paj.
Perfekt att knåda ihop så här i bärtider.

Hoppas ni alla har det gott i det härliga vädret, jag har tyvärr inte hunnit kika in till någon av er i sommar heller...så jag har lite att ta igen under hösten =)

♥ KRaM aNNiCa ♥

Rödvinbärspaj med marängtäcke

Ingredienser pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 g smör

Fyllning:
2 dl lätt crème fraiche
1/2 dl florsocker
rivet skal från 1/2 citron
2 dl röda vinbär
1/2 msk potatismjöl

Maräng:
2 st äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda smör, mjöl, socker, vaniljsocker och havregryn i matberedare eller för hand. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
3. Nagga degen med en gaffel och låt sedan vila i kylen en stund.
4. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter, ta ut pajen och sänk sedan ugnsvärmen till 175°. 
5. Medan pajen svalnar något, gör under tiden fyllningen. 
6. Blanda crème fraiche, florsocker och rivet citronskal. Bred ut krämen i det förgräddade pajskalet. 
7. Blanda vinbären med potatismjöl och strö sedan dessa i pajskalet.
8. Vispa äggvitorna till skum och tillsätt sedan sockret, fortsätt vispa tills marängen är fast och blank. Klicka sedan ut marängsmeten över vinbären.
9. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills marängen har fått fin färg och blivit stel.
10. Serveras ljummen med en klick grädde och lite färska bär.

Rödvinbärspaj med marängtäcke
Smulpaj är himmelskt gott, och i denna paj möter det söta i pajdegen och marängen
den syrliga vinbäret i en perfekt kombination.
Nygräddad med marängtäcket ovanpå
Man måste passa på att utnyttja alla stunder man får i solen, så det blev till att baka utomhus idag =)

8 kommentarer:

  1. Men vad gott det här såg ut! Måste genast ut och blocka lite bär och testa.
    Kram Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passa på att testa inna vinbären är slut på busken =)
      Kram Annica

      Radera
  2. Vilken härlig paj, ser jätteläcker ut och så gillar jag hjärtformen. Mannen hänger just nu i vinbärsbuskarna och plockar nån timme varje dag. Buskarna har aldrig varit så stora, frodiga och bärrika som i år. Hönsen hoppar och snappar åt sig så många bär de når, men det räcker ändå och blir över.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst var det mycket bär. Tror växterna gillade sommaren som var.
      Vad bra att hönsen kan hjälpa er i bärätandet =)
      Önskar dig en fin helg!
      Kram Annica

      Radera
  3. Mums...så gott det ser ut. Och vilken fin pajform du har.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köpte pajformen till alla hjärtans dag förra året men använder den varje gång jag gör paj numera.
      Kram Annica

      Radera
  4. Vilken läcker paj och så vacker! Är du en sån som kan baka så där fint.....!!! Snygg mat är godare än om den inte är snygg, så är det!
    Agneta kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha många av mina små projekt blir väldigt fula, men skam den som ger sig. Bara att kämpa på tills den blir både god och vacker. Men familjen får äta många fula kreationer och de är lika glada ändå =)
      Kram Annica

      Radera