tisdag 27 januari 2015

Pavlova med lemon curd och färska bär

 En supersmarrig efterrätt som går att förbereda i god tid. 
Marängbotten mår bra av att ligga i minst ett dygn och Lemon Curd kan du ha i kylskåpet i upp till två veckor.
Lemon Curd är också smaskigt att äta som marmelad till frukost, kvällsfika eller varför inte till ostbrickan. 
Jag hade denna Pavlova som tårta på min födelsedag senast.

Önskar er alla en fin vecka och ett trevligt avslut på januari, tänk att snart har första månaden på 2015 också passerat.

♥ KRaM aNNiCa ♥

Pavlova med lemon curd och färska bär

ca 4-6 personer

Ingredienser:
Marängbotten:
4 st äggvitor
2 dl strösocker
1 msk maizenamjöl
1 tsk ättikssprit (12 %)

Lemon Curd:
3 st citroner
4 dl strösocker
150 g smör
6 st ägg

Garnering:
lemon curd
3 dl vispad grädde
färska bär (jordgubbar, hallon, blåbär eller vad säsongen erbjuder)
flagad mandel
florsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 140 grader.
2. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen. 
3. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit och rör om väl.
4. Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. 
5. Stäng sedan av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats.
6. Tvätta citronerna till lemon curden noga. Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre.
7. Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.
8. Rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna. Rör ner citronsmöret i kastrullen.
9. Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.
10. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad).
11. Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ åt sidan och låt svalna.
12. Lägg upp tårtbottnen på ett fat, bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde.
13. Garnera din pavlova med de tjusiga små bären och flagad mandel. Pudra till sist över lite florsocker.

Försök att använda så många ekologiska ingredienser som möjligt!

Receptet kommer ursprungligen från Per Morberg och recept.nu

Förberedelserna är klara.
Lemon Curden är tappad på burk och marängbotten ligger för att vila över natten.
Eftersom jag hade gäster hemma på kalas i början av januari så var det lite svårt att få tag på fina färska bär.
Hallon och blåbär hittade jag, men jordgubbarna var både dyra och fula så det fick bli lite tärnad honungsmelon istället.
Pavlova med lemon curd och färska bär.
Tårtfatet vann jag på en skidtävling när jag var en nio-tio år, så det har hängt med länge.

3 kommentarer:

  1. Ser underbart god ut och glutenfri är den ju också.Tusen tack för ännu ett recept!
    Visst är det roligt att använda gamla grejer som man har fina minnen kring ända sen man var barn!
    Ha en fin fortsättning på veckan!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  2. Ser gott ut med alla bären.
    Kram Anette

    SvaraRadera
  3. MMMM UNDERBART lså gott det ser ut me likeeee :) önskar dig en skön solig helg

    Ny post ute...vacker orientalisk inredning :)

    LOVE Maria at inredningsvis - Swedish decor, food, and fashion

    SvaraRadera