måndag 8 december 2014

8 December 2014 - massor av gott till glöggen

Jag älskar glögg och allt mumsigt tilltugg man kan tänkas servera till glöggen.
Men dessa tilltugg passar också utmärkt att ha som snittar till precis vad som helst.

Här kommer lite tips på snittar som ser sjukt goda ut, men först vill jag slå ett slag för årets stora nyhet i glögghyllan.
Den 3 november i år var det världspremiär för den ekologiska Goder Aftonglögg från Wineworld på Systembolaget.  Glöggen är omsorgsfullt kryddade med finaste kanelstång, kardemummakapsel, kryddnejlika, ingefära och pomerans. Alla fyra glöggsorterna är ekologiska, gjorda på ekologiskt vin, ekologiskt socker samt naturliga kryddor och aromer.
Att etiketterna är gammeldags och väldigt juliga förhöjer betyget ytterligare.
En snygg flaska att ha på bordet helt enkelt.

Årets största nyhet i glögghyllan, den ekologiska Goder Aftonglöggen från Wineworld.

Brietrianglar med fikon, honung och rostade frön

Ingredienser:
200g brie eller getost på rulle
2 st färska fikon
1 msk flytande honung
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl solrosfrön
salt, peppar
20 st tandpetare

Gör så här:
1. Hetta upp en panna med en skvätt olivolja. Mal salt med en mortel till ett fint pulver. Lägg i fröna i pannan, vänd runt dem så att de får olja på sig och strössla sedan ut saltet. Stek till fröna börjar knäppa. Låt svalna.

2. Om brien är tjock, dela den då rakt igenom, skär den sedan till trianglar. Skölj och dela fikonen till 10 klyftor vardera. Ringla honung över varje ostbit, strössla nötterna över så att de fäster i honungen, och avsluta med att sätta en tandpetare igenom fikonet och sedan osten.

Brietrianglar med fikon, honung och rostade frönBild och recept lånad från Landleys kök

Getost rullad i rostade solrosfrön

Ingredienser:
100g President getost på rulle
1 dl solrosfrön
salt

Gör så här:
1. Lägg upp getosten på en bit platsfolie och rulla plastfoliet runt. Rulla getosten med foliet på så att det blir till en lång korv.

2. Hetta upp en panna med en skvätt olja. Mal saltet till ett pulver i en mortel. Ha ner solrosfröna i pannan, vänd runt dem så att de får olja på sig och strössla sedan saltet över. Stek till de börjar knäppa. Häll av på ett fat.

3. Tag ur getosten ur foliet och rulla rullen i de rostade fröna så att det fastnar runt om. Skär till lagom stora medaljonger.
Getost rullad i rostade solrosfrönBild och recept lånad från Landleys kök

Cakepops med smak av pepparkaka

Ingredienser:
Mjuk pepparkaka
100 g philadelphiaost
200 g vit choklad
Röd hushållsfärg
10 grillspett eller andra pinnar

Gör så här:
1. Smula kakan i en bunke.
2. Blanda i osten och rör om ordentligt så att det blir en klibbig smet.
3. Rulla smeten till bollar och ställ dem svalt.
4. Smält några bitar av chokladen i vattenbad och stick ner pinnarna i chokladen och stick sedan in dem i bollarna så att de hålls fast ordentligt. Låt stelna i ungefär en halvtimme.
5. Smält resten av chokladen. Doppa bollarna i den smälta chokladen, pynta och låt dem stelna.
Cakepops med smak av pepparkaka
Bild och recept lånad från hbl.fi

Slutligen vill jag bara ge er några länkar till några av årets alla glöggtester, ibland kan man behöva se vad andra tycker om en viss sorts glögg för att veta om man vill köpa den eller ej.

Slutligen resultatet i Vin & Matguidens stora glöggtest:
Morberg fick full pott i Vin & Matguidens glöggtest, så den måste jag självklart köpa och testa.
Bild lånad från Vin & Matguiden
Hoppas ni har fått lite tips och inspiration till årets glöggkvällar.

♥ KRaM aNNiCa ♥

1 kommentar:

  1. Stort tack för fina tipsen och alla smarriga recept. Måste bara prova brietrianglar med fikon! Önskar dig en fin fortsättning på veckan!
    Kram Ann

    SvaraRadera