lördag 6 december 2014

6 December 2014 - Sträck ut en hjälpande hand

Sverige är idag ett land i djup politisk kris och omvärlden både förfasas och förundras över hur vi kunnat hamna där vi är. Det undrar jag med, när majoriteten av Sveriges röstberättigade människor tar sig till valurnorna för att lägga sin röst förväntar sig både jag och övriga svenskar att de politiker som väljs fram ska ta det ansvar och göra sitt yttersta för att Sverige ska må bra. Men vi ska inte fastna i politiska diskussioner, vi ska istället se verkligheten i vitögat en stund.

Jag och majoriteten av Sveriges befolkning tror på ett öppet samhälle där alla människor är lika mycket värda, men se dig omkring, vi är många som har det bra ställt men även många som lever på samhällets botten och denna skara bara växer.
Ingen ska behöva frysa eller vara hungrig i detta land av överflöd!
Detta är ett växande problem som finns vareviga dag, men i juletider sticker det ut lite extra. 
I vart och vartannat hus börjar högarna av julklappar växa, julgodis bakas i mängder och vi fyller våra kylar och frysar till bristningsgränsen med mat och dryck.
I andra vågskålen hittar vi de barn och vuxna som svälter, som fryser, som har det extremt jobbigt, som inte vet hur denna månad ska gå ihop eller som i värsta fall inte orkar kämpa ännu en månad till.

Så snälla, lägg inte bara en tanke på dessa människor nu i december utan gör något riktigt och rejält för dem. Det behöver inte vara stort eller speciellt dyrt. För många av oss räcker det med att öppna sin överfyllda garderob eller vindslucka så finner ni en guldgruva i form av vinterkläder, skor, leksaker, idrottsutrustning som du själv och din familj inte längre använder. Jag lovar det finns massor av människor som skulle skratta sig lycklig över att ta emot dem.

Ofta skrivs det i tidningarna om dessa hjälpande organisationer, annars kan du alltid kontakta Migrationsverket eller någon av kyrkorna så har de oftast en insamling på gång. I huvudstaden finns bl.a. Stockholms Stadsmission som varje dag, året om, jobbar för att stötta de behövande. Du behöver nog inte lägga ner speciellt många minuter för att hitta någon organisation som vill ta emot dina gåvor, ta dig den tiden!

I mitt närområde (Gävle/Sandviken) kan du lämna ditt bidrag på något av följande ställen:

  • Gävle Grafiker, 3e Tvärgatan 3, Gävle. Tar emot vinterkläder och vinterskor, Öppettider: Vardagar 12-17. Lördagar 12-17. Söndagar stängt
  • Betlehemskyrkan, Waldenströmsplan 1, ingång fr S. Centralgatan, Gävle. Tar emot vinterkläder och vinterskor samt leksaker (spel, böcker, block och kritor). Öppettider: Vardagar 10-15. Lördagar 10-14. På andra tider finns det hänvisning till var man kan ställa kläder, skor och leksaker intill kyrkan.
  • Asylboendet Backberg, Kungsgården. Tar emot: Leksaker, spel, cyklar, pennor, block, dvd-filmer, böcker (inga kläder - de har redan fått allt de behöver för stunden). Öppettider: Alla dagar mellan 7-19.
  • Kulturkiosken, Nygatan 24, Gävle. Tar emot leksaker. Öppettider: Onsdag-fredag 11-17, t o m 19 December.
  • Migrationsverket, Kaserngatan 50, receptionen till boendet, Gävle. Tar emot varma jackor, vinterskor, byxor och leksaker. Öppettider:  Vardagar, kontorstid 9-17.

Ett annat tips är att ge bort en julgåva som hjälper andra i form av forskningsanslag eller direkt aktiviteter. Jag tänker så klart på alla välgörenhetsorganisationer som har webbutiker där du kan klicka hem både fina saker att ge bort (där majoriteten av det du betalat går direkt till hjälporganisationen) eller gåvobevis som visar att du skänkt pengar eller saker till hjälpande.
Här kommer några tips på vad du kan ge bort i julklapp i år:

Barncancerfonden står mig varmt om hjärtat.
I deras webbutik kan du bl.a. klicka hem detta söta silversmycke.Silverhjärtat kostar 100 kr och då går 63 kr till Barncancerfonden.

Nallegram har tillsammans med Lasse Berghagen tagit fram Lasses Teddybjörnen Fredriksson, som nu blivit Nallegrams BRIS-nalle.
Det var en sådan Petra ”September” Marklund fick av Lasse i succé-programmet ”Så mycket bättre”. Lasse säger:- Teddybjörnen Fredriksson och jag är väldigt stolta över att få vara med och stödja ett så viktigt ändamål, och en organisation som BRIS!
"Barn är oslagbara" är ett starkt och bra budskap och Fredriksson är så stolt över sina nya fina tröjor.
Genom att köpa Fredriksson bidrar du till att stötta samhällets utsatta barn och unga. Tack BRIS för ert viktiga arbete!”
Nallen kostar 329 kr och då går 100 kr till BRIS - Barnens rätt i samhället.
Julklappsauktion till förmån för Stockholms Stadsmission.Här kan du lägga bud på 12 st julklappar som 12 kända svenska personligheter har signerat och skänkt till denna auktion.Pengarna går till människor i utsatthet.
I detta inlägg finner ni alltså enbart ett axplock av de organisationer som stöttar utsatta och sjuka i vårt samhälle, jag valde också att fokusera inom landets gränser. Det finns en uppsjö av andra organisationer som med glädje tar emot din gåva.
Unicef, SOS Barnbyar, Läkare utan gränser, Rädda Barnen, Childhood, Cancerfonden, Ronald McDonald Barnfond, Alzheimerfonden......
Listan kan göras hur lång som helst och jag tycker du ska välja en organisation du brinner för.
Just ditt bidrag kan göra skillnad och dessutom känns det varmt och gott i hjärtat att veta att man gjort en god gärning för en medmänniska.

♥ KRaM aNNiCa ♥

1 kommentar:

  1. Så fint inlägg som får en att tänka efter och göra något annorlunda till jul.
    Ha det gott!
    Kram Ann

    SvaraRadera