måndag 22 december 2014

22 December 2014 - ännu mera gott till minglet

Samlar ständigt på mig goda recept och inspiration på nätet och ifrån tidningar.
I tidningen Buffé från Ica blir man ständigt frestad att prova på nya rätter och smaker.
Jag älskar att ställa fram snittar om man bara ska ha något enkelt och litet att bjuda på.
Lite goda ostar, några goda kex och knäckebröd samt lite smarriga snittar, mer än så behövs inte för att få en lyckad kväll.
Till det bjuder jag gärna på något gott bubbel, men både glögg och julmust funkar bra det med.

Så här kommer ett recept på ett smarrigt fröknäcke med lite mer juliga smaker samt ett recpet på ostbollar som låter helt galet goda.
Båda recepten är hämtade från just tidningen Buffé.

♥ KRaM aNNiCa ♥

Juligt fröknäcke

Glutenfritt fröknäcke med juliga smaker av ingefära och kanel. Lika gott att servera till med en bit julskinka som en skiva vällagrad ost. Att bjuda på sitt eget hembakta knäckebröd brukar ge en och annan pluspoäng, inte är det särskilt svårt att göra heller.

Ingredienser:
1 dl rismjöl
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
2 tsk farinsocker
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kanel
1 tsk salt
2 dl vatten
1/2 dl rapsolja

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Koka upp vattnet och häll över mjöl- och fröblandningen. Tillsätt oljan och rör runt så att allt blandar sig. Låt stå och svälla 15 minuter.
4. Tryck ut smeten tunt på en bakpappersklädd plåt med fuktad hand. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme.
5. Dra över bakplåtspappret med knäcket på ett galler. Låt svalna och bryt sedan i bitar. Förvara knäcket torrt.

Juligt fröknäcke
Bild och recept lånad från Ica

Ostbollar med tranbär och solrosfrön 

Ostbollar med tranbär och solrosfrön är mingelmat som överraskar. Sötsyrliga tranbär ger de krämiga ostbollarna lite sötma och rostade solrosfrön gör tilltugget härligt knaprigt. Toppa med kryddig smörgåskrasse och servera till glögg.

Ingredienser:
1 1/2 dl solrosfrön
6 dl riven ost
1 dl naturell färskost
1 dl torkade tranbär
1 ask kryddkrasse

Till servering
glögg

Gör så här:
1. Rosta solrosfröna i en torr och medelvarm stekpanna.
2. Mixa ost och färskost i en matberedare till en jämn smet.
3. Hacka tranbären grovt. Vänd ner dem i ostsmeten.
4. Rulla bollar av ostsmeten och vänd runt bollarna i solrosfröna.
5. Lägg bollarna på ett fat, garnera med krasse.

Ostbollar med tranbär och solrosfrön.
Bild och recept lånat från Ica

2 kommentarer:

  1. Ännu fler smarriga recept och perfekt för oss med glutenfritt eftersom yngsta sonen är glutenintolerant. Och det som är enkelt är allra bäst. Önskar dig och de dina nu en riktigt God Jul!
    Kramar Ann

    SvaraRadera
  2. Det såg riktigt gott ut och du är verkligen pysslig som hinner baka så mycket.

    Önskar dig en riktigt God Jul.

    SvaraRadera