fredag 19 december 2014

19 December 2014 - satsa på en syrlig efterrätt till julbordet

Julen, ja hela December faktiskt, kan vara rätt så söt.
Man äter mycket julgodis, frukter, nötter, risgrynsgröt, söta bröd, söta fikabröd, glögg, julmust och massor av söt julmat.
Hur mycket söta saker som helst med andra ord.
Då kan det vara gott att väga upp allt det söta med något lite mer syrligt.
Så här kommer tips på två lite syrligare efterrätter till julbordet.

♥ KRaM aNNiCa ♥

Bärsallad med syrlig sås

4 port

Ingredienser:
1 l blandade bär t ex svarta vinbär, hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär (gärna frysta)
3 msk råsocker
4 msk vaniljvodka, rom eller favoritlikör
1 dl yoghurt av medelhavstyp
1 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker
1/2 dl mellangrädde
Till servering
1 dl flagad rostad mandel
10 blad färsk pepparmynta eller torkad pepparmynta (10 blad motsvarar 1 tsk torkad)
Gör så här:
1.  Låt ev frysta bär tina lite i rumstemperatur. 
2. Blanda bären med råsocker och sprit. Ställ kallt.
3. Blanda yoghurt, vaniljsocker och florsocker. Vispa grädden. Vänd försiktigt ner den i yoghurten.
4. Strö flagad mandel och strimlad pepparmynta över salladen och servera med såsen.


Bärsallad med syrlig sås.
Bild och recept lånad från Ica

Citronpaj med marängtäcke

4 port

Ingredienser - pajskal:
125 g smör
1-2 msk kallt vatten
2 1/2 dl vetemjöl
Citronkräm
3 äggulor
50 g smör
saften av en citron
finrivet skal av en citron
1 msk vetemjöl
1/2 dl strösocker
Ingredienser - maräng
3 äggvitor
1/2 dl florsocker

Gör så här:
1.  Bland ingredienserna till degen och arbeta samman till en smidig deg, för hand eller i matberedare. Ställ degen kallt en stund. Kavla sedan ut degen så att den täcker pajformen, den ska räcka upp över kanterna.
2. Smörj formen, eller skölj den med kallt vatten innan du lägger i pajdegen.
3. Grädda pajdegen i cirka 10 minuter i 225 grader, tills den fått fin färg. Låt svalna.
4. Vispa samman ingredienserna till fyllning i en kastrull. Sjud under vispning till den tjocknar. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat något. Ett sätt att påskynda avsvalningen är att sätta kastrullen i vattenbad.
5. Bred ut citronkrämen i pajskalet.
6. Vispa upp äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret. Bred ut marängen över citronkrämen och grädda pajen i cirka 200 grader tills den fått fin färg.
Servera ljummen eller kall, som den är eller med vaniljglass.

Citronpaj med marängtäcke.
Bild och recept lånad från Peppar och Salt

1 kommentar:

  1. Underbara recept som vanligt! Låter gott med det syrliga i kontrast med allt sockersött. Har en del frysta bär i frysen så jag ska ta och prova bärsalladen. Kanske kan man göra den utan alkoholen. Ha det så gott!
    Kram Ann

    SvaraRadera