onsdag 17 december 2014

17 December 2014 - Ge bort något egentillverkat

När man blir bortbjuden, oavsett om det är på jul, nyår eller bara sådär ändå, så vill man gärna ha något med sig till värdparet.
Extra roligt är att ge bort något man gjort själv.
Det behöver inte vara stort, dyrt eller flådigt, bara vetskapen att du lagt ner tid, möda och kärlek gör att den uppskattas ännu mer än en köpt present.

Här kommer tips på två drycker och tre godsaker som du lätt kan slänga ihop och ge bort.

♥ KRaM aNNiCa ♥

Italiensk citron- och myntalemonad

Det här receptet såg jag på Tina i fjällen, och det verkar både enkelt, gott och läskande.
Tänker mig att man gör steg 1-2, häller upp det i en snygg flaska. Köper mynta och en snygg isbehållare och ger bort dessa tillsammans med flaskan och ett snyggt utskrivet recept på denna lemonad.

Ingredienser:
3 citroner, skalade
ca 1,5 dl socker
1 l iskallt sodavatten
1 knippe färsk mynta
1 glaskanna i frysen
8-10 isbitar

Gör så här:
1. Skär rent citronerna från allt skal så att bara fruktköttet syns.
2. Lägg de skalade citronerna i en matberedare, ta i sockret och hälften av vattnet. Mixa och sila massan i en skål. Häll i resten av vattnet och eventuellt lite isbitar och ställ kallt i kylen.
3. Lägg massor av mynta i botten av en glaskanna med isbitar i. Häll på citronlemonaden och servera direkt.

Italiensk citron- och myntalemonad.
Bild och recept lånad från recept.nu

Limoncello

Eftersom blandningen ska dra i upp till två veckor så funkar det tyvärr inte så bra att ge bort denna i julklapp, men det kommer ju en nyårsafton efter det.
Om du häller upp den i en fin flaska med en vacker etikett så blir detta en perfekt gå-bort present (till en vuxen vill säga!).

Ingredienser:
13 ekologiska citroner
7.5 dl brännvin
2 dl vatten
1.5 dl socker

Gör så här:
1. Skölj citronerna väl. Skala dem med en potatisskalare men var noggrann med att så lite av det vita skalet följer med som möjligt, då det ger en besk smak. Lägg skalen i en burk med lock.
2. När citronerna är skalade, dela dem på mitten och pressa ur all saft ner i burken med skalen. Häll sedan över brännvinet.
3. Låt blandningen stå en vecka, gärna i ett mörkt rum. Blandning kan stå praktiskt taget hur länge man vill, dock ska man sila bort skalen efter en tid.
4.  Efter första lagringen, koka upp vatten och socker och låt sockerlagen svalna helt. Häll sedan ihop sockerlagen med citron- och brännvinsblandningen och blanda väl. 
5. Låt stå ytterligare en vecka. 
6. Sila av limoncellon och häll upp på väl rengjorda flaskor.

Limoncello.
Bild och recept lånad från
recept.nu

Chokladskedar

Det här med chokladskedar har jag sett i flera bloggar i år och bara måste prova. 
Bara att köpa en drös vackra skedar på loppis och sedan göra i ordning dessa. 
Slå gärna in dem en och en i cellofan, använd ett sugrör att suga ur luften innan du försluter den med ett vackert snöre. 
8-10 skedar

Ingredienser (använd gärna ekologiska varor):
200 g mörk choklad, gärna 70 %
ngt fint strössel

Gör så här:
1. Smält hälften av chokladen i vattenbad till 50 grader, tag av kastrullen och rör ner resten av chokladen. Fördela den smälta chokladen i skedarna, strössla på lite vackert strössel och ringla ev på lite glasyr. Låt stelna.
2. Lägg skedarna i en kopp med varm mjölk och rör om så blir det drickchoklad. Extra lyxigt blir det om man toppar med lite grädde.


Chokladskedar
Bild lånad från Chocolate and carrot

Mintkyssar

Enkel att göra, vacker att titta på och så otroligt söta att äta. 
Men framför allt så vacker att stoppa i en påse och ge bort till någon man tycker om!

20-40 st beroende på hur stora eller små man vill ha dem

Ingredienser:
1 äggvita
3,5 dl florsocker
7 droppar pepparmintsarom
50 g mörk choklad

Gör så här:
1. Vispa äggvitan fast. Tillsätt pepparmint och rör om.
2. Sikta ner florsockret och fortsätt vispa till en smidig massa.
3. Fyll en spritspåse med massan. Spritsa ut tunna plattor på ett bakplåtspapper.
4. Låt dem torka i rumstemperatur gärna över natten.
5. Smält chokladen och häll den i en strut. Spritsa en droppe på varje mintkyss.
6. Låt chokladen stelna, paketera dem sedan i cellofanpåsar och sätt på en fin etikett.

Mintkyssar

 Wienernougat

Denna godis är farligt söt och god, tar man en vill man bara äta fler.
I en fin påse med etikett så är det en perfekt liten gåva att ha med sig till värdparet när man går bort.

Ingredienser:
100 g flagad mandel
250 g nougat
150 g mörk choklad

Gör så här
1. Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan.
2. Ställ en skål eller tallrik över en kastrull till hälften fylld med kokande vatten.
3. Smält nougaten i ett vattenbad.
4. Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet.
5. Blanda ner den rostade mandeln.
6. Häll upp massan i en avlång form klädd i bakplåtspapper.
7. Låt stelna och skär sedan i bitar. Paketera dem i en cellofanpåse, fäst en fin etikett och ev ett vackert snöre.
Wienernougat

1 kommentar:

  1. Låter gott alltihop, så du får gärna ge dem alla till mig =)
    Kram A-L

    SvaraRadera