tisdag 16 december 2014

16 December 2014 - Gott bröd till julbordet

Ett gott bröd på julbordet är ett måste och det här brödet bara måste provsmakas.
Hos oss är både hårdbröd och vörtlimpa även ett måste.
Vad har ni för bröd på julbordet?

♥ KRaM aNNiCa ♥

Filmjölksbröd med nötter och torkad frukt

Ingredienser (välj gärna ekologiskt där det är möjligt):
300 g valfria blandade nötter och frön, ex solrosfrön, pumpakärnor, hassel- och pecannötter
300 g torkade frukter, ex aprikoser, plommon, russin, fikon
1,5 tsk salt
2 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap

Gör så här:
1. Hacka nötterna grovt och strimla frukterna.
2. Blanda nötter med salt, råg- och vetemjöl.
3. Blanda filmjölk och bikarbonat och rör ner i de torra ingredienserna tillsammans med sirap och frukt. Rör till en jämn smet.
4. Häll smeten i en smörad brödform, 1,5-2 liter, och grädda brödet i 175 grader i ugnen, 2-2,5 timmar. Täck ev brödet på slutet så det inte blir allt för mörkt.
5. Ta ur brödet ur formen och låt svalna under en handduk.

Filmjölksbröd med nötter och torkad frukt
Recept och bild lånad från Coop

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, det ser riktigt gott ut.
      Kram Annica

      Radera
  2. Vilket underbart julbröd. Vi brukar ha vörtlimpa till dopp och någon slags knäckebröd. Nu är ditt paket inlämnat och ska gå iväg imorgon från Söderköping.
    Ha det så gott!
    Kram Ann

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhhhh, så spännande. Jag längtar efter att få tända ljusen i de små söta stjärnljusstakarna.
      Ha det gott du med!
      Kram Annica

      Radera