måndag 15 december 2014

15 December 2014 - Ekologiska alternativ på julbordet

Julen är en tid för eftertanke och reflektioner över det gångna året men också över framtiden. 
Att få samlas med alla sina nära och kära ger åtminstone mig en enorm glädje och återfyllnad av energi.
Men det ger mig också en del tankar om framtiden och vad som betyder något.

Går livet ut på att jobba så mycket som möjligt, spendera alla sina pengar på onödiga och icke hållbara prylar och stressa så mycket att hjärnan nästan sprängs för att hinna leva upp till allt som man tror andra förväntar sig av en?

Nej! Så borde det inte vara, och så vill jag inte ha det.
Men förändring tar tid och gör ont.
Jag har bara börjat min resa mot bättre mående och en mer hållbar livsstil, så än återstår massor att jobba på.
Men sakta men säkert når jag närmare mitt mål i livet.
Ta dig tid för att reflektera du också, över vad som är viktigt i ditt liv och vad just du mår bra av.

Några enkla saker att tänka på när det gäller julmaten (all annan mat med för den delen) är att göra så mycket som möjligt från grunden, då slipper du en massa farliga E-ämnen och väljer du ekologiskt så slipper du även en massa miljögifter.
Minska gärna på köttet och välj fler vegetariska alternativ, kött är en av våra största miljöbovar.
Köp de grönsaker och rotfrukter som har sin säsong just nu, tex. alla olika kålsorter, granatäpple, endivesallad, jordärtskocka, lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbeta.

Här nedan kommer tre tips på goda ekologiska alternativ på julbordet.

♥ KRaM aNNiCa ♥

Julens gröna sallad

6 portioner

Ingredienser:
3 grapefrukter
100 g salladsmix
100 g halverade physalis
1 granatäpple
20 strimlade katrinplommon
0,5 strimlad röd lök

Dressing:
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
0,5 tsk flingsalt
0,5 tsk svartpeppar

Gör så här:
1. Skala grapefrukterna så fruktköttet blir synligt, skär i skinnfria klyftor.
2. Lägg alla ingredienser (till salladen) utom löken på ett stort serveringsfat.
3. Blanda alla ingredienserna till dressingen och lägg sedan ner den strimlande löken däri.
4. Toppa salladen med dressing och lök och vänd runt ett varv.

Julens gröna sallad.
Bild och recept lånad från Coop.
Alla ingredienser ovan finns i Coops ekologiska sortiment.


Glögglaserad revbensspjäll

6 portioner
225 grader

Ingredienser:
1,5 kg tjocka revbensspjäll
1 gul lök
4 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 msk salt

Glaze:
1 msk olja
0,5 hackad gul lök
1 hackad röd chili
2 msk finhackad ingefära
3 msk tomatpuré
4,5 dl vinglögg
1 kanelstång
6 st kardemummakärnor
0,5 dl mörk sirap
1 tsk salt

Gör så här:
1. Lägg kött, lök och kryddor i en stor kastrull och täck med vatten. Låt koka under lock i 1 timme. 
2. Lyft ur köttet ur vattnet och dela det i bitar.
3. Värm olja i en kastrull och lägg i lök, chili och ingefära. Stek någon minut och tillsätt sedan tomatpuré. Låt steka under omrörning tills det nästan bränns fast i botten. Slå på glögg och lägg i kryddor, sirap och salt. Låt koka i 10 minuter, plocka sedan ur kanelstängerna och mixa allt slätt med en stavmixer.
4. Lägg köttet i en ugnsform och häll på glazen, vänd runt bitarna så de täcks av glazen.
5. Stek i ugnen i 10-15 minuter, passa så de inte bränns.

Glögglaserade revbensspjäll.
Bild och recept lånad från Coop.
Allt utom kryddorna finns i Coops ekologiska sortiment.

Jacob Wismars julpannacotta

Ingredienser:
4 dl grädde
0.5 tsk vaniljsocker (cirkamängd)
1 tsk grovmalen kardemumma
0.5 st apelsin, skal
4 st stjärnanis
1 dl gelésocker multi
2 st svenska vinteräpplen (gärna Ingrid Marie)
2 msk smör
1 msk råsocker

Gör så här:
1. Blanda grädde, vaniljsocker, kardemumma och rivet apelsinskal i en kastrull. Lägg i stjärnanisen och koka upp under omrörning. Rör ned gelésockret och koka cirka 30 sek-1 min.
2.  Fördela blandningen i 4 portionsglas. Förvara kallt 1 timme.
3. Tärna äpplena och stek dem i smör och socker. 
4. Toppa pannacottan med stekta äpplen precis innan servering.

Jacob Wismars Julpannacotta
Bild och recept lånad från recept.nu
Alla ingredienser finns att köpa som ekologisk på välsorterade butiker.

2 kommentarer:

  1. Tack för alla fina inlägg med jultema, det här med ekologiskt får bli mitt nya nyårslöfte. Jag lovar att bli bättre och tänka till.
    Tack också för att du delar av dig av ditt liv och mående, jag önskar dig all lycka till med din framtida hälsa!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  2. Tack för alla fina ord Eva, jag är bara mig själv här i bloggen och livet är upp och ner så då blir även blogginläggen det. Dessutom är det bra att dela med sig till andra, både för att kunna stötta andra i samma situation men också för att få tips och trix från människor i samma situation.
    Lycka till med ditt nya ekologiska och hållbara liv, ett val som inte bara gagnar dig själv utan oss alla.
    Kram Annica

    SvaraRadera