lördag 13 december 2014

13 December 2014 - Julgodis del 2

Dags att bjuda på lite fler tips på julgodis, man kan aldrig få få lite tips och inspiration. 
Jag börjar mer och mer inse att jag kanske inte hinner baka något julgodis i år, men det lär ju gå det också.
Men om jag hinner så blir det något av följande.
Om inte annat så har jag recepten sparad här i bloggen till nästa år, är perfekt att bara scrolla ner till sina favoriter och sätta igång att baka.

Önskar er alla en fin lördag!

♥ KRaM aNNiCa ♥

Saffransbounty

Ingredienser:
3 rejäla msk kokosfett
½-1 dl Stevia strö
1 dl grädde
1 dl kokosmjölk
200 g riven kokos
1 pkt saffran, 0.5 g
100 g mörk choklad 70-80%

Gör så här:
1. Smält Stevia och kokosfettet i en kastrull. Rör ner kokosmjölk, grädde, kokos och saffran.
2. Ställ smeten kallt i 1 timme.
3. Forma smeten till små bitar, antingen runda eller avlånga och ställ sedan dem i frysen i 1 timme.
4. Bryt chokladen i små bitar och smält i ett vattenbad.
5. Med hjälp av två gafflar eller skedar, doppa bitarna i chokladen, stryk av undersidan och lägg dem på ett bakplåtspapper.
6. Ställ dem kallt så de stelnar och förvara dem sedan i kylskåpet, håller ca en vecka.

Saffransbounty

Lakritskrokant

Ingredienser:
50 g smör
1.5 dl strösocker
0.5 dl ljus sirap
1 tsk lakritsgranulat (rålakritspulver)
5 droppar saltlakritsarom eller 1 tsk saltlakritspulver
0.5 dl valnötter
0.5 dl salta jordnötter
200 g mörk choklad (56–68 %) eller mjölkchoklad)

Gör så här:
1. Rör ihop smör, socker, sirap, lakritsgranulat och lakritsarom i en tjockbottnad rostfri kastrull.
Smält ihop på svag värme. 
2. Låt koka upp till 142 grader. Gör ett kulprov.
3. Bred ut massan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Klipp massan i fyrkantiga bitar innan den
stelnat.
4. Hacka nötterna och ställ åt sidan. Hacka chokladen och temperera den.
5. Doppa krokantbitarna i chokladen med en doppgaffel.
6. Stryk av lakritskrokantens botten mot kanten på skålen och lägg bitarna på ett bakplåtspapper.
7. Strö över hackade nötter innan chokladen stelnat

Lakritskrokant
Bild och recept lånad från Recept.nu

Zachariasrulle

Ingredienser:
200 g grovriven mandelmassa
5 finhackade fikon
1 dl riven kokos
1 dl puffat ris
2 msk starkt kaffe (espresso)
25 g smält blockchoklad

Gör så här:
1. Blanda mandelmassan med fikon, kokos, ris och kaffe. 
2. Forma en avlång rulle som penslas runtom med blockchoklad. 
3. Låt stelna på smörpapper och förvara svalt. Vid serveringen skär man rullen i tunna skivor.


Zachariasrulle
Bild och recept lånad från Må Bra

Jultryffel

Ingredienser:
1 dl vispgrädde
25 g smör
25 g kokosfett
100 g mörk choklad
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 krm äkta vaniljpulver
carobpulver eller kakao

Gör så här
1. Koka upp grädden i en kastrull. Lägg i bitar av smör, kokosfett och choklad och låt det smälta på svag värme.
2. Tillsätt kryddorna. Låt smeten stå i kylen i cirka en timme. Rör med jämna mellanrum så den inte skiktar sig.
3. Gör runda tryfflar med hjälp av en tesked.
4. Pudra över carobpulver (mildare smak än kakao) eller vanlig kakao. Förvara i kylen.

Jultryffel
Bild och recept lånad från Kurera

1 kommentar:

  1. Oj,oj, oj...så mycket gott du läskar med ikväll.
    Kram!

    SvaraRadera