fredag 12 december 2014

12 December 2014 - Saffranskrans med mandelmassa & kardemumma

Natten går tunga fjät, runt gård och stuva.
Kring jord som sol’n förgät, skuggorna ruva.
Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus,
Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Ingen jul utan lucia och ingen lucia utan saffran av något slag.
Lussekatter i all ära, men själv gillar jag annan typ av saffransbröd bättre.
Detta recept låter både lockande samt att det ser vackert ut.
Något jag absolut måste testa att baka.

Många uppskattar att kliva upp tidigt på luciamorgon och slå på TV:n eller besöka en kyrka.
Då är det mysigt att ha en god saffransbulle i handen.
Så passa på att baka redan i kväll så slipper du kliva upp i ottan för att baka ditt luciabröd.

Önskar er alla en ljus och vacker lucia 

♥ KRaM aNNiCa ♥

Saffranskrans med mandelmassa och kardemumma

ca 16 bitar

Ingredienser:

½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker

2 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 nypa salt
½ dl strösocker

1 ägg
50 g smör, rumsvarmt

7–9 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g mandelmassa
50 g smör, kylskåpskallt
½–1 tsk stötta kardemummakärnor
ca ¾ dl strösocker

Garnering:
1 ägg

pärlsocker
Gör så här:
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.

3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.

4. Lägg en degrundel i bottnen på formen, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.

5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.

6. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.

Så vacker med det röda bandet mot det gula saffranet.
Både bild och recept är lånat från Lindas bakskola i tidningen Hembakat.

1 kommentar:

  1. Vilken vacker saffranskaka, kanske jag skulle prova att ge mg på den. Har försökt tidigare på något liknande men då blev resultatet allt annat än vackert.
    Kram Eva

    SvaraRadera