torsdag 11 december 2014

11 December 2014 - Julgodis del 1

Eftersom jag lovat mig själv att inte äta några sötsaker innan julafton så har jag inte heller bakat något julgodis i år, men här kommer några av de recept jag tänker mig att jag ska använda mig av i mellandagarna. För på annandagen ska jag ha fest här hemma och då vill jag ha ett bord med massor av smarrigt julgodis att bjuda på. 

♥ KRaM aNNiCa ♥

Ekologisk lakritskola

Ingredienser:
2 dl ekologisk grädde
2,5 dl ekologiskt strösocker
1 dl ekologisk ljus sirap
3-4 tsk ekologiskt lakritspulver
bakplåtspapper
fina snören

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp. Sänk värmen och låt småputtra försiktigt i 30 minuter, rör om då och då.
2. Gör kulprovet för att se om kolan är klar.
3. När kolan är klar, häll smeten på ett bakplåtspapper, bred ut den till ett jämt lager. 
4. Ställ kolan kallt så den stelnar, skär den i rutor med en vass kniv när den är stel.
5. Klipp bitar av bakplåtspapper, rulla in kolorna och knyt ett fint band runt.


Ekologisk lakritskola
Bild och recept lånad från Wellnesguide.

Bountykulor

25-50 st beroende på hur stora du gör dem.

Ingredienser (använd gärna ekologiska varor):
50 g smör
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
200 g kokosflingor
200 g ljus choklad
100 g vit choklad

Gör så här:
1. Blanda allt utom kokos i en kastrull, låt blandningen koka upp. Sänk sedan värmen och låt småkoka i ca 9 minuter eller tills massan börjar kännas lite seg.
2. Tag bort kastrullen från plattan, rör ner kokos och låt sedan smeten svalna något.
3. Rulla till små bollar och lägg på bakplåtspapper, låt stelna i kylen i någon timme.
4. Smält den ljusa chokladen i ett vattenbad och doppa kulorna i chokladen. Lägg dem på ett nytt bakplåtspapper och låt chokladen stelna i kylen.
5. Smält den vita chokladen i ett vattenbad och ringla den över kulorna i ett fint mönster.
6. Förvara kulorna i kylen.
Bountykulor - helt galet gott!

Snickersrutor

Ingredienser:
200 g ljus blockchoklad
1 burk Skippys jordnötssmör
2 dl ljus sirap
1 dl socker
1 dl kokos
1 tsk vaniljsocker
8 dl K-special

kristyr, vit choklad eller fint strössel till garnering

Gör så här:
1. Smält allt utom blockchoklad och K-special i en kastrull
2. Rör ner K-special och låt sedan smeten svalna något.
3. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och platta till valfri tjocklek.
4. Ställ i frysen i 2 timmar.
5. Smält blockchoklad och bred den över den frysta kakan.
6. Ställ kallt och när chokladen har stelnat skär kakan i små fyrkanter.
7. Använd kristyr och gör en stjärna eller något annat fint på varje ruta eller smält vit blockchoklad och ringla över lite fint. Eller strö något fint strössel över kakan.
8. Förvaras i kyl eller frys.

Snickersrutor är en favorit för både stor som liten.
Gör dem gärna rätt så små, för de är söta och mastiga men underbart goda.

1 kommentar:

  1. Åh vilket fint julgodis. Lakritskola låter extra spännande:
    Önskar di en fin luciahelg!
    Kram Ann

    SvaraRadera