måndag 1 december 2014

1 December 2014 - Bind din egen julkrans

Att binda en egen julkrans är både enkelt och roligt och bara din egen fantasi sätter gränser för hur slutresultatet ska bli.
Jag har turen att vi varje år har möjlighet att delta i en kransbindarkväll via jobbet, alltid trevligare att binda sin krans tillsammans med andra. I mitten av november var jag iväg på årets kransbindarkväll och i detta inlägg kommer ni att få se hur resultatet av den kvällen blev.

Årets julkrans på plats på vår ytterdörr.
Enkel men ändå vacker i grönt och vitt.
Det här använde jag mig av för att binda min julkrans:
Sax
Sekatör
Grön bindtråd
Halmkrans
Granris som är tät och barrfri
Buxbom
Fina nålar med en pärla på
Stjärnor i frigolit
Små julkulor
Vackert band
Liten God Jul skylt
Kraftig ståltråd

Så här gör du:
1. Klipp granris och buxbom i små bitar, ca 1,5 dm långa. Använd inte de grövsta delarna av riset, då blir kransen alldeles för tjock.
2. Fäst bindtråden runt halmkransen genom att vira den några varv runt halmkransen, ta sedan två bitar granris och ovanpå en bit av buxbommet, lägg dem i yttervarv vid bindtråden och vira fast den. Ta sedan två bitar granris och en buxbom och lägg den bredvid den du nyss band fast. Vira bindtråden ett varv till. Fortsätt lägga ris tills du fyllt yttervarv till innervarv och fäst detta.
3. Dags för varv nummer två, lägg riset så toppen av detta täcker bindningen av det första varvet, lägg inte för tätt för då blir kransen jättetät! Fortsätt att jobba dem genom från yttervarv till innervarv tills hela kransen är tät och fin, tänk på att inte slarva för då lyser halmstommen igenom när du hänger upp den på dörren.
4. Dags för det roligaste, nämligen pyntandet. Jag valde att klippa fyra bitar av ett vackert smalt band, ca 2 dm långa, sedan fäste jag dem bakom en liten träskylt med en lång nål med en glaskula på.
Jag fäste även tre små och en liten större frigolitstjärna med liknande nålar. Slutligen fäste jag sex stycken små julkulor på tråd i kransen.
5. När kransen är pyntad och klar klipper du till en 2 dm lång kraftig ståltråd, böj till den till ett smalt U. Tryck in den i innervarv upptill i kransen och böj den sedan upp bakom kransen, på så sätt har du fått en upphängning till kransen som inte kan ramla ur då kransens egen tyngd ser till att ståltråden sitter kvar i kransen.

Granris och buxbom som ska klippas i bitar på ca 1,5 dm.
En halmkrans är perfekt att ha som stomme
Varv efter varv med granris och buxbom så blev resultatet detta.
Efter mycket beslutsångest och testande så blev resultatet så här.
Här kommer några andra kransarna att ta inspiration ifrån:

Kottar och videkvistar är perfekta att dekorera med. 
Att sätta en hyacint i kransen var både vackert och kreativt tycker jag.
Om kransen hängs utomhus kommer hyacinten inte att blomma, men däremot om den hängs inomhus.
Varför inte fästa lite vacker mossa i kransen?
Kika gärna på dessa inlägg också för att få tips på hur du binder en krans och även få en del inspiration:

9 December 2011 - Bind din egen julkrans


Lycka till med era julkransar!

♥ KRaM aNNiCa ♥

7 kommentarer:

 1. Så fina kransar ni gjorde. Jag binder också min egen krans. Jätteroligt att hänga upp på dörren.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extra roligt när man gör de själv, man vet att det ligger lite extra mycket kärlek och jobb bakom.
   Kram Annica

   Radera
 2. Jag brukar också pyssla med tjejerna på jobbet och med grannarna. Det har blivit många kransar under åren av skiftande kvalité och storlek.
  Hoppas du hade en mysig adventshelg!
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör bara en krans varje jul, men man märker att man utvecklas och för varje år blir den lite finare. Sedan är det så roligt att göra det tillsammans med andra, att hinna prata och dricka lite glögg...och en massa skratt förstås.
   Kram Annica

   Radera
  2. Jag gör bara en krans varje jul, men man märker att man utvecklas och för varje år blir den lite finare. Sedan är det så roligt att göra det tillsammans med andra, att hinna prata och dricka lite glögg...och en massa skratt förstås.
   Kram Annica

   Radera
 3. Så fina och inspirerande bilder. Har inte hunnit med att göra någon krans till dörren ännu. Kanske blir det en krans av lingonris från skogen om jag inte hittar lite annat material. Ha en fin start på december!
  Kram Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du brukar alltid knåpa ihop så fina saker av material från naturen, så jag kan tänka mig att din krans blir superfin!
   Kram Annica

   Radera