onsdag 15 oktober 2014

Räkstubbe

Satt och letade goda förrätter häromdagen och insåg att jag inte publicerat receptet på räkstubbarna vi åt till förrätt i midsomras. Men bättre sent än aldrig =)

Det ursprungliga receptet hittade jag på Halv åtta hos mig, sedan modifierade jag det lite då jag inte tycker om tonfisk. Jag gjorde även en variant med skinka till min mamma och mina barn som vägrar äta räkor.

En förrätt jag garanterat kommer att bjuda på flera gånger.

♥ KRaM aNNiCa ♥

Räkstubbe

Ingredienser:
6 skivor formfranska
rumstempererat bordsmargarin

Räkfyllning:
2-3 dl räkor, skalade och hackade
3 msk finhackad purjolök
3 msk finhackad gurka
2 hårdkokt och hackat ägg
3 msk cremé fraiche
salt och peppar

Garnering:
2 dl räkor, skalade
2 tsk svart stenbitsrom
0,5 dl cremé fraiche
1 msk majonäs
finhackad dill

Gör så här:
1. Blanda samman alla ingredienserna till räkfyllningen, salta och peppra efter smak.
2. Tryck ut 12 st rundlar ur formfranskan, de får inte vara större än att du får ut två rundlar ur varje skiva. Bred lite bordsmargarin på 8 st av rundlarna.
3. Bygg upp stubben med smörat bröd, räkfyllning, smörat bröd och toppa med den osmörade rundeln.
4. Blanda majonäs och cremé fraiche och bred det runt om samt ovanpå stubbarna.
5. Rulla stubbarna i finhackad dill. OBS! EJ ovanpå!
6. Dekorera med färska räkor och en klick stenbitsrom.

En mumsig räkstubbe till förrätt
De fina glasen från Iittala är välanvända, tas fram varje gång vi har gäster. 
En hel radda med räkstubbar i väntan på att få ätas.
Ser faktiskt att en av skinkstubbarna finns med på bilden också.

8 kommentarer:

  1. Mums, så gott det ser ut.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är supergod, om man är räkälskare vill säga =)
      Kram

      Radera
  2. Ser jättegoda och fina ut och verkar inte vara alltför svåra att göra. Bra också att man kan variera dem.Önskar dig en skön helg!
    Kram Ann

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med räkor är ju lite svårt, antingen älskar du dem eller så hatar du dem. Så att peta dem åt sidan är inget alternativ, men då brukar skinka fungera för det mesta =)
      Kram

      Radera
  3. Tror att jag har ett liknande recept och kommer ihåg att de var riktigt smarriga. Fräscht upplägg. Tycker alltid det är svårt.
    Fortsatt fin helg
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte alltid så lätt att få själva arrangemanget fint, jag vill gärna överarbeta när det egentligen är snyggast med bara ite =)
      Kram

      Radera
  4. Mmm...ser verkligen gott ut :-) . Passar på att gratulera dig, för jag vet inte vilken dag du fyller. Men förstår att det är snart. Hoppas du har en riktigt mysig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Mend et är en stund kvar, fyller inte förrän i slutet av december. Men jag tycker om att planera och fixa i god tid, blir så uppstressad ändå när festen närmar sig så då gäller det att ha spikat alla planerna.
      Kram

      Radera