fredag 15 augusti 2014

Toronto och Niagarafallen

I samband med mina studier i Boston tog vi tillfället i akt att få uppleva Niagarafallen.
Att vi valde den kanadensiska sidan hade två orsaker, dels så får du uppleva mer av fallen och dels fick vi lägga ytterligare ett land till vår lista. Det hade varit betydligt billigare, enklare och snabbare att flyga till Buffalo i USA och sedan tagit sig till fallen.

Nu försökte vi först boka flyg hemifrån och trodde vi hade lyckats tills det visade sig att vi hade en biljett från Toronto till New York men ingen från Boston till Toronto då vi enligt resebyrån hade lyckats vara inne på hemsidan samtidigt som ett annat par men de hann betala biljetten först.
Efter mycket om och men så lyckades vi till sist köpa en biljett men med en mellanlandning och byte av flygplan i Cincinnati, så med andra ord blev resan mer än dubbelt så lång.
Men vad gör man inte för att få uppleva Niagarafallen från rätt sida.

Väl framme i Toronto fortsatte våra problem, denna gång med våra Visakort. Hotellet nekade kort efter kort men till slut fick vi ett kort att funka. Checkade in och gick på en liten kvällspromenad i ett vackert Toronto, testade att ta ut pengar i flera ATM's men det var långnäsa i alla. Till sist hittade vi en bank som accepterade ett av vår kort och vi kunde få ut lite pengar så vi klarade kvällen. 

Toronto Marriott Downtown Eaton Centre Hotel
Perfekt läge precis bredvid Torontos största shopping mall Eaton Centre.
Bild lånad från Marriott.com
Fick känslan av ett Time Square i miniatyr när man stod utanför Eaton Centre. 
Ljus, ljud, folk, liv och rörelse dygnet runt.
Mitt i allt det nya dök några gamla byggnader upp.
Tjusningen med storstäder tycker jag.
 
Old City Hall i Toronto ligger också vägg i vägg med hotellet, denna byggnad invigdes 18 September, 1899.
Ett tag var den rivningshotad, för att ge plats till Eaton Centre, men en grupp Torontobor gick samman och räddade en mycket vacker byggnad från att gå i graven.
Sedan 1989 är den klassad som National Historic Site, så nu ska det nog mycket till innan någon får för sig att riva stället.
När vi vaknade upp efter första natten i Toronto tog vi oss till busstationen (som lägligt nog också låg i samma område som hotellet) och köpte en bussbiljett till Niagara Falls till lite senare på em, sedan tog vi tunnelbanan bort till CN Tower för att hinna se lite av Toronto innan vi åkte vidare. Strosade runt lite nere vid vattnet och uppe vid tornet, och ännu en gång känner jag lyckan av att få uppleva städer och platser som jag bara älskar. 

Toronto Waterfront
Toronto Waterfront
Jag och CN Tower
Bussresan till Niagara Falls tog runt 2 timmar och busschauffören är snäll nog att släppa av oss så nära fallen som han bara får. Efter en viss gräns är bara deras egna bussar och taxibilar tillåten.
Niagarafallen är tre vattenfall i Niagarafloden som ligger på gränsen mellan USA och Kanada. Fallen ligger vid tvillingstäderna Niagara Falls, New York och Niagara Falls, Ontario. Det största fallet, Hästskofallen (Horseshoe falls) är 920 meter brett och ligger i både Kanada och USA, medan de andra två fallen, Amerikanskafallen (American falls), 325 meter brett, samt Brudslöjefallen (Bridal Viel falls) ligger på den amerikanska sidan. Niagarafallens storhet beror inte på dess fallhöjd, som enbart är 54 meter, utan på dess bredd och enorma vattengenomströmning.

Rainbow Bridge, en av alla broar som binder samman de båda städerna Niagara Falls 
Även om kön till Hornblower Cruises var nästan en km lång så gick det fort att ta sig ner till båtarna. 
Nästan framme, alla har dragit på sig regnponchos och väntar på att nästa båt ska få lägga in 
Amerikanskafallen och Brudslöjefallen knäppt från båten.
Direkt man närmar sig fallen börjar luften fyllas av små, små vattendroppar som driver fram i vinden.
En bild på Hästskofallen knäppt från båten, ser ni allt vatten som yr runt? 
The Hornblower Cruises tar tusentals turister med sig ut dagligen på Niagarafloden.
Trots regnponchos är man dyngsur innan färden är över då man åker riktigt nära fallen.
En häftig upplevelse trots att man var tvungen att blunda när vattnet piskade på som värst.
Området runt fallen är kantade av vackra grönområden och parker...
...och vackra små hus att söka skugga i.
Det är svårt att få en riktigt vacker och rättvis bild av fallen på så nära håll och med en iPhone, så här kommer en riktigt fin bild av Hästskofallen där man också ser floden både före och efter fallet.
Bild lånad från bookyesok.com
Nöjda, glada, upprymda och rätt så blöta återvände vi till Toronto. Sökte oss direkt ner till vattnet igen och hittade en mysig restaurang där vi åt god mat och planerade resten av resan, som för makens del betydde hemfärd dagen efter och jag skulle fortsätta tre dagar till i New York.
En sista natt i Toronto och sedan bar det raka vägen mot flygplatsen och ombord på ett av de söta propellerplanen som tog oss tyst och fint till New York.

Det var en kort beskrivning av vår lilla tripp till Toronto och Niagarafallen, en natt till hade inte varit helt fel för då hade vi sluppit stressa oss igenom alla sevärdheter. Men som vanligt här i livet så räcker sällan tiden till allt man vill göra och då får man kompromissa. Är hur som helst glad att jag fått uppleva dem båda, och är du i krokarna (New York, Boston eller någon annan av alla de större städer som inte ligger speciellt långt bort) så tycker jag absolut du ska lägga två-tre dagar och några tusenlappar på att få uppleva både Toronto och fallen.

♥ KRaM aNNiCa ♥

CN Tower by night
Bye bye Toronto.
Första gången i propellerplan, hur tyst och fina som helst.
Toronto City Airport ligger på en ö utanför hamnen i Toronto och man man måste ta sig dit via en färja.

12 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska bilder och så mycket ni hann med. Så fick man lära sig en massa nytt igen. Så inspirerande. Ha en riktigt skön fortsättning på helgen!
  Kramar Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att ta vara på den tiden man får på varje ställe. Några sevärdheter är ett måste men också att hitta sina egna små smultronställen.
   Kram Annica

   Radera
 2. Tack för den fina informationen om fallen och alla fina bilder från städerna du besökt. Det är nästan så jag lockas till att börja resa :-). Och vilken härlig upplevelse och resa du gjorde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att resa och uppleva nya ställen är så häftigt, även om jag trivs allra bäst här hemma hos mig. Borta bra men hemma bäst =)
   Kram Annica

   Radera
 3. Mmmmm, snacka om att du är ute och ser dig omkring. Härligt.Och det är roligt att vi får vara med på resorna också!
  Agneta kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja i år blev det många nya länder, städer och upplevelser. Återstår en resa till i år, sedan får det vara nog =) Får se vad nästa år har att bjuda på.
   Kram Annica

   Radera
 4. Vilka spännande resor! Så kul!!
  Ha det fint!
  Kramar/Olg@

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att resa till olika platser och kulturer är otroligt berikande.
   Kram på dig <3

   Radera
 5. Har besökt båda platserna och din beskrivning är klockren. Återupplevde vår resa när jag läste om era äventyr.
  Nu undrar jag bara när New York inlägget kommer ;)
  Kram A-L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det undrar jag också =)
   Är lite svårt att få tiden att räcka till, även helgerna bara svischar förbi, men den som väntar på något gott... =)
   Kram <3

   Radera
 6. Åh vad härligt att se Niagarafallen! :) Det är så himla underbart att resa! :) Kul att läsa om alla era resor över vår jord. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas jag kan inspirera någon att resa till de städer i skriver om, eller helt enkelt bara njuta en stund av alla vackra byggnader som finns lite varstans på vår jord.
   Ha en fin helg nu!
   Kram Annica

   Radera