fredag 1 augusti 2014

Boston - en stad jag gärna återvänder till

I juli 2014 fick jag möjligheten att genom jobbet åka till Boston för att studera Financial English på EF (det svenska språkstudieföretaget). Under flera månader före resan hade jag kontakt med en svensk tjej på EF som skickade länkar och en massa kom-ihåg-att-göra-detta till oss. Vi fick också hjälp att ansöka om studentvisum, då man måste ha ett sådant om man ska studera längre än 48 timmar i USA.

Jag hade datorn med mig och trodde i förväg att jag skulle hinna blogga lite under min resa, men där hade jag fel. Dagarna var fyllda från morgon till kväll, ja, tom fram till ett-två på natten. Hade jag bara haft skolan att ta hand om hade veckan enbart varit rolig, men nu var det jobbgrejer som låg över mig ständigt och i mitten på veckan var jag gråtfärdig och i full panik för hur jag skulle orka med det hela.
Men nu i efterhand förtränger jag den biten och minns bara de trevliga upplevelserna av Boston.

Delar av Boston sett från Charles River

Royal Sonesta Hotel, med guldläge nere vid vattnet.

Ännu mera Boston

Vi blev inkvarterade på Royal Sonesta Hotel i Cambridge, ett stort och mycket fint hotell alldeles nere vid Charles River. Cambridge och Boston är två olika städer som enbart skiljs åt av Charles River, i Cambridge där det bor närmare 150 000 invånare finner ni några av USA:s finaste skolor, nämligen, Massachusetts Institute of Technology, Harvard University samt Radcliffe College.
Från hotellet till skolan tog det 25 minuter att promenera, och då ligger skolan mitt inne i Boston.

Vacker byggnad, men jag har ingen aning om vad det är för något ?!
En av de mysiga sightseeingbussarna
Överallt man tittar finns vackra lyktor, stolpar och hus

Old City Hall
Old South Church 
Trinity Church
Jag framför Trinity Church
Faneuil Hall Marketplace, har fungerat som marknadsplats sedan 1746.
Med en staty av Samuel Adams i förgrunden.
Quincy Market, en del av Faneuil Hall Marketplace.

Alla dessa vackra vagnar där de på dagtid säljer allt från mat till krimskrams.

Ännu flera vagnar

Massor av gatumusikanter, här en riktigt duktig kille vid namn AJ Edwards.

I den här lägenhetslängan hade jag mer än gärna bott i.
Precis bredvid Christopher Columbus Waterfront Park i North End.

Christopher Columbus Waterfront Park
Jag kom till Cambridge på lördag kväll och tog då en kort promenad i omgivningarna runt Charles River. Under söndagen utforskade jag Boston genom att ta en sighseeingbuss och jag testade att ta tunnelbanan till skolan för att veta var jag skulle ta vägen på måndag morgon. När jag står framför skolan och vänder mig om så öppnar sig himmelriket, ett stort torg med massor av fina gamla byggnader, restauranger och matstånd blandat med gatumusikanter och en bit längre ner hamnen. Så vackert att man bara vill gråta.

Utanför Cambridge Side Galleria går en avstickare till Charles River, här kommer en av sightseeingbåtarna in och plockar upp folk.
För dem som söker skugga (typ alla utom jag) så finns vackra små tak att sitta under.

Rogivande att sitta vid vattnet och titta på allt folk

På måndagem, efter mitt första pass i skolan sitter jag nere vid vattnet i Cambridge och skriver följande på en servett - tänk att en servett kan vara så bra till så många saker =)

Jag är svensk, jobbar för ett svenskgrundat företag i Sverige och går en utbildning på ett annat svenskgrundat företag. Men som tur är fick jag lämna Sverige och uppleva Boston och Cambridge.
Måste få säga att jag är förälskad. Jag är kär i staden, i folket, i maten, i språket, i klimatet, i vindens ständiga sus och framför allt i allt vatten som omger mig.
Jag sitter på en parkbänk i solen efter den första skoldagen och bara ler. Här vill jag stanna, aldrig mer gå in. Bara sitta här på min parkbänk och njuta resten av mitt liv.
Jag trivs att vara helt anonym i en stad där ingen vet vem jag är, ingen funderar varför just jag sitter här i ensamhet och ingen stör mig.Citizens Bank på 28 State Street, där på våning 36 har EF kontor och lite utbildningar
Old State House, numera tunnelbanestation
Vi håller till mitt i centrala Boston, på 36:e våningen i Citizen Bank huset. Vi är sex elever från fem olika länder. En tjej från Brasilien, en tjej från Kina, en man från Chile och två män från Mexico. Vi har tre olika lärare och skoldagen är indelade i tre block varje dag. Första dagen fick vi skriva ner tre mål med utbildningen samt gradera vårt självförtroende. Jag satt mig på en trea med sikte på en sjua i slutet av veckan, men Allan vår lärare ändrade mig snabbt till en sexa. Kanske min attityd och fasad visar en sexa, men inombords är jag rädd som en hare. Men redan under den andra dagen har vi vuxit samman och ingen är längre rädd för att göra bort sig. Vi kastar oss ut på djupt vatten hela tiden och stöttar varandra tills vi alla är på torra land igen. En del har det tuffare med sin engelska än andra men de har istället ett självförtroende på topp. Utsikten från vårt klassrum är magnifik och vi säger skämtsamt att vi hoppas att det inte blir en brandövning under veckan.

På måndag kväll kommer min man till Cambridge, han har spenderat de senaste tre dygnen i New York. På dagarna får han roa sig själv medan jag är i skolan och om kvällarna myser vi tillsammans av dessa två vackra städer.

Utsikten från vårt klassrum, vackert!
På torsdagen händer det som vi inte ville skulle ske, brandlarmet tjuter och vi måste alla utrymma byggnaden. 36 våningar ner i ett trapphus som är varmt och kvavt, nog har jag haft det roligare. Men det gick bra, var inte speciellt jobbigt men däremot var jag yr av att ha gått samma varv 36 våningar i sträck. Väl nere står det fyra brandbilar med blålyse på, men efter en stund konstaterar de att det inte finns någon brand i huset och vi kan alla ta hissen upp igen (tack gode gud!

Boston är huvudstad och den mest befolkade staden i delstaten Massachusetts, här bor omkring 650 000 invånare - eller Bostonians som de själva kallar sig. Staden grundades av puritanska kolonisatörer år 1630, och är en av USA:s äldsta städer. Många av de stora händelserna under den amerikanska revolutionen utspelade sig i Boston, så det finns massor av gamla vackra byggnader och historier att ta del av. Tidigare var Boston en stor och viktig hamnstad och ett centrum för tillverkningsindustrin, nu är staden ett centrum för högre utbildning, forskning och sjukvård. Staden är också känd för sitt stora idrottsintresse, och de har inte mindre än sex lag i högsta serien; Boston Bruins (hockey), Boston Red Sox (baseball), New England Patriots (amerikansk fotboll), Boston Celtics (basket), New England Revolution (fotboll) samt Boston Cannons (lacrosse).

Fenway Park, the home of Boston Red Sox
I juli månad finns det inte så många sporter att välja på, så för vår del fick det bli en match mellan Chicago White Sox och Boston Red Sox. Var spänd över att se om det var som i filmerna, att försäljarna springer gatlopp upp och ner för trapporna och säljer hot dogs och allt annat gott. Om sporten i sig, baseball, hade jag ingen som helst förväntning på. Har ingen aning om regler eller vad man kunde förvänta sig. Jag och två till från min klass tog oss till Fenway Park och köade bra länge innan vi tag på varsin biljett, en varsin Hot Dog tryckte vi i oss under tiden.
Fullt med liv och rörelse, folk överallt och alla var glada och lyckliga.
Vi letade oss fram till våra platser, alla ställde sig upp för nationalsången och håret stod rakt upp på mina armar...så vackert!
Sedan drog matchen igång, gäsp så tråkigt, tur det händer så mycket på publikplats så man kan titta på det istället. Försäljare överallt och folk handlar som galningar, korvar skickas från hand till hand och pengar likaså...precis som på film =)
Efter två timmar gav vi upp och gick hem, matchen höll på ytterligare minst en timme.
Konstaterar att det inte var min typ av sport, men är glad att jag fått uppleva en match.

The Freedom Trail
Massachusetts State House
Frog Pond, Boston Common
The Parkman Bandstand, Boston Common

Boston Common, även kallad the Common, är en park mitt i staden som grundades år 1634
Ett måste när man besöker Boston är att ta en promenad längs den 2,5 miles långa Freedom Trail, om du har möjlighet ta en guidad tur (guiderna ser du lätt då de alla har vackra 1700-tals kläder på sig). The Freedom Trail är en stenlagd linje genom delar av Boston, den tar dig förbi 16 historiska platser, museum, torg, parker, kyrkor, kyrkogårdar, alla kopplade till den amerikanska revolutionen.

Att ta sig runt i Boston till fots är lätt, så sätt på dig ett par bra skor och ut och nöt asfalt. Ta dig en välförtjänt paus på ett café eller i en park, sitt still en stund och studera både folk och omgivning.
Boston kommer inte göra dig besviken!

Det var riktigt jobbigt att behöva packa ihop väskan på fredag morgon, men jag har lovat mig själv att jag kommer att återvända. Dessutom väntade nya äventyr bakom knuten, både Toronto, Niagara fallen och New York stod på schemat. Tack för denna underbara vecka, Boston, vi ses igen!

♥ KRaM aNNiCa ♥10 kommentarer:

 1. Hej Annica!

  Låter som du trivdes och är nöjd! Kul med inspirerande resor som ger positiva intryck!

  Trevlig helg!

  kram/Olg@

  SvaraRadera
  Svar
  1. mmm trivdes som fisken i vattnet i Boston =)
   Kram Annica

   Radera
 2. Vilken vacker stad och historisk. Måste ha varit en riktigt upplevelse att få vara där och se allt. Fast min brorsdotter bodde utanför Boston i ett år som aupair, så fick jag inte alls se så här fina bilder i hennes blogg. Undrar om hon ens undersökte staden ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon kanske var intresserad av andra saker, jag älskar historia och gamla byggnader så jag har ögonen och öronen på skaft efter dessa saker. Att studera och följa upp en stads historia är ett måste för mig på mina resor till storstäder och en del av tjusningen i att uppleva och se nya platser =)
   Kram Annica

   Radera
 3. Stort tack för vackra bilder och fantastisk läsning!
  Önskar dig en riktigt trevlig helg!
  Kramar Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina Ann, hela denna sommar har varit fantastisk. Men nu är hösten här med besked och livet är tillbaka till det normala igen =)
   Kram Annica

   Radera
 4. Fina bilder du visar från Boston.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Tack för trevlig och informativ rundtur i Boston. Tänk så mycket du fått uppleva!

  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att passa på när man får chansen =)
   Kram Annica

   Radera