torsdag 12 juni 2014

Pinocchiotårta med finhackade pistagenötter

Igår firade vi sönernas skolavslutning med en god tårta och strålande solsken 
(åja, några regndroppar kom det också men de torkade snabbt upp av solens lena strålar).
Testade att lägga finhackade pistagenötter på marängen och det blev supergott!
Receptet hittar ni nedan.

Nu väntar ett långt och skönt sommarlov för grabbarna, de är de väl förtjänta av.
Önskar er alla en solig och fin torsdag!

♥ KRaM aNNiCa ♥

Pinocchiotårta med finhackade pistagenötter

Ingredienser sockerkaksbotten:
75 gram rumstempererat smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
Finrivet skal av 1/2 citron

Ingredienser marängbotten:
5 äggvitor
1,5 dl socker
0,5 dl finhackade pistagenötter

Fyllning:
6 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 liter jordgubbar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj två formar med avtagbar botten (ca 22 cm i diameter).
2. Vispa smör och florsocker poröst och rör sedan ner äggulorna en och en i smeten.
3. Blanda ner mjöl, bakpulver, mjölk och rivet citronskal (glöm ej att tvätta citronen noga innan du river den)
4. Dela smeten på hälften och häll ner i varsin form. Bred ut den så den täcker botten av formen.
5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd sedan försiktigt ner sockret. Dela även denna smet i två delar och bred den ovanpå sockerkakssmeten i formarna.
6. Finhacka pistagenötter och strö den ovanpå marängen i båda formarna.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Kolla att marängen är klar och att den har fått fin färg. Ta ut dem ur ugnen och låt dem kallna helt.
8. Vispa grädden tillsammans med urskrapad vaniljstång. Bred en del av grädden på den nedersta tårtbotten, skiva jordgubbar ovanpå och lägg sedan på den andra tårtbotten. Bred på resten av grädden och garnera med ännu mera jordgubbar eller något annat gott.

Tips! Gör 1,5 sats så blir tårtan lite högre. Men kom ihåg att då måste du också lägga på lite mer gräddningstid.

Dagen till ära så blev det både jordgubbar, marsipanros och flaggor på tårtan 

8 kommentarer:

  1. Jordgubbstårta hör till på skolavslutningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, sedan är det förödande gott också =)
      Kram Annica

      Radera
  2. Ser underbart god ut. Har också tänkt att baka idag,får se vad det blir. Tusen tack för alla fina recept! Önskar di en solig och fin torsdag också!
    Kram Ann

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag har vi bakat en fantastiskt god pavlova, det receptet kommer också inom kort =)
      Hoppas du får en fin helg!
      Kram Annica

      Radera
  3. Skollov och tårta, då är det sommar! Den ser förödande god ut....mums!
    Vet du, jag beställde ett sånt armband igår, som du lottade ut, det var bara så mycket jag över det, och det fanns att köpa och det har skickats idag! Ser så jättefint ut!
    Agneta kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var förödande god också, inte alls vad jag behövde när jag försöker dra in på godsakerna.
      Vad bra att du fick tag på ett armband, jag är själv sugen på samma armband. Ska på invigningen av butiken på tisdag och då ska jag klämma och känna lite på det. Har även beställt lite annat smått och gott därifrån som jag ska hämta om det hunnit komma in till butiken.
      Hoppas du blir nöjd med armbandet.
      Kram Annica

      Radera
  4. Ser mumsigt ut, även om jag inte gillar baka kan jag uppskatta skapandet av fina tårtor och bakelser ;)

    Ha en fin vecka!


    kram/Olg@

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar att baka, men sedan blir inte alltid resultatet det jag hade tänkt mig. Men huvudsaken det smakar gott =)
      Önskar dig en fortsatt fin midsommarhelg!
      Kram Annica

      Radera