fredag 20 juni 2014

Midsommarmums

Hoppas ni alla haft en riktigt skön midsommar trots det lite kyliga vädret.
Själv har jag bara myst runt på förmiddagen, bakat och lagat mat, och på eftermiddagen/kvällen har mamma, syster och min lillebror varit här.
Precis en sådan midsommar jag vill ha, massor av mys med familjen.
Saknar vår stora son som fortfarande är i Turkiet, men i morgon är ordningen återställd igen.

Gjorde en suveränt god förrätt idag samt två goda efterrätter, varav det ena receptet kommer här nedan.
Ett måste på midsommar är jordgubbar, så självklart innehåller efterrätten just denna härliga färgglada gubbe.

God fortsättning på denna midsommarhelg!

♥ KRaM aNNiCa ♥

Midsommarmums

5-6 portioner

Ingredienser:
50 g rumstempererat smör
1 dl mandelmjöl
1 dl havregryn
0,5 dl socker
1 nypa salt
2 dl grädde
1 näve jordgubbar
1 näve hallon
1 näve blåbär
0,5 l vaniljglass
6 st maränger, smulade

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Blanda smör, mandelmjöl, havregryn, socker och salt till en smulig deg. Fördela massan på ett smörat bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10-15 in. Rör om flera gånger så allt får en jämn och fin färg. Låt svalna.
3. Rensa och skölj bären.
4. Vispa grädden.
5. Skeda upp glass på ett stort fat och klicka över grädden. Strö över smulad maräng och mandelsmulorna och toppa sedan med alla bären.

Tips! Strö lite hackade pistagenötter ovanpå så får ni lite härlig sälta till allt det söta, dessutom blir det ytterligare en färgklick.

Som laktosintolerant byter jag ut smöret, glassen och grädden till laktosfritt. Sedan är det bara att äta och njuta.

Midsommarmums.
En variant på marängsviss med mandelsmul och massor av färska bär.


14 kommentarer:

  1. Så mycket gott du lagat till. Vi firar också midsommar med min mamma och min syster och hennes familj.. Vi hade fint väder på midsommarafton. 16 grader, solsken och inte en droppe regn. Ha en fortsatt skön helg.
    Kram från Anne-Lie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är skönt att få fira midsommar med sina nära och kära och att vädret dessutom är skapligt är ju en bonus =)
      Kram Annica

      Radera
  2. Låter som en riktig trevlig midsommar!

    Ha det fint!

    kram/Olg@

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var jättetrevlig, alldeles lagom.
      Ha det gott!
      Kram Annica

      Radera
  3. Jag skulle vila från allt vad sociala medier heter hade jag lovat mig själv, men recept till misdommardagsfikat måste vara ett giltigt undantag.
    Hoppas ni har det bra och att den stora sonen kommer hem välbehållen till sin mor och far.
    Kram A-L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag absolut =)
      Sonen kom hem välbehållen och lika blek som när han åkte *suck*
      Kram

      Radera
  4. Fint med midsommarfirande som du önskar med familjen.
    Efterrätten såg god ut och påminde lite om den vi fick igår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En lugn och trevlig storhelg är precis vad man behöver i en stressig vardag =)
      Kram Annica

      Radera
  5. Ja, det receptet får det verkligen att vattnas i munnen på mig. Jordgubbar tröttnar jag aldrig på. Käkade upp våra tre första till frukost idag, men i kylen står en bit jordgubbstårta på köpebär som blev kvar från igår... får hålla mig tills eftermiddagsfikat.
    Kramen
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jordgubbar är svensk sommar. Vad härligt att kunna börja plocka dem från landet redan. Jag brukar aldrig få några för sniglarna hinner alltid före, men till nästa år ska det bli annorlunda för då hoppas jag vi satt upp nya odlingsbänkar med snigelskydd.
      Kram Annica

      Radera
  6. Ser underbart gott ut. Här har vi haft en lugn och skön midsommar och armbandet var så fint. Ha en skön fortsättning på helgen!
    Kram Ann

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig att armbandet var fint, såg det på invigningen häromveckan men tordas inte prova det för jag hade för mycket i min varukorg redan =)
      Ha det gott!
      Kram Annica

      Radera
  7. Den måste jag testa. Apropå marängswiss så gjorde jag en vanlig före midsommar med mosade jordgubbar och la i frysen. Den har fått agera dessert med massor av hela jordgubbar nu i midsommar. Blir faktiskt ännu godare lite halvseg. Skulle nog funka med ditt recept också, bara man lägger på bären sist.
    Kram Luna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en bra idé, det ska jag testa. Då är det ju bara att plocka fram den ur frysen och piffa till den med färska bär och sedan bara äta =)
      Kram Annica

      Radera