tisdag 21 januari 2014

Fiskgratäng med dill- och räksås

Jag hade aldrig gjort egen fiskgratäng, vet inte varför men det har aldrig blivit av.
Nu stod jag där med fyra frysta bitar med torsk och funderade vad jag skulle hitta på och till slut föll valet på en fiskgratäng.
Oj, vad enkelt det var och vad gott det blev.
Nu kommer jag garanterat göra fiskgratäng minst en dag i månaden.

Vad brukar ni tillaga för rätter med vit fisk, typ torsk?

♥ KRaM aNNiCa ♥

Fiskgratäng med dill- och räksås

Ingredienser:
600 g djupfryst fisk
0,5 tsk salt
2 krm peppar
1 dl riven ost

Sås:
500 g räkor
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt och peppar
0,5 dl hackad dill

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tina fisken litegrann och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. 
3. Smöra en ugnsform och strö över lite salt och pappar på smöret. Lägg i fisken och krydda med resten av saltet och peppar.
4. Täck formen med folie och ställ den i ugnen i 15 minuter.
5. Smält smör i en kastrull på svag värme, lyft av den från värmen och tillsätt mjölet. Tillsätt mjölken och rör om.
6. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt koka under omrörning i 3-5 minuter.
7. Tillsätt räkor och dill samt smaka av såsen med salt och peppar. 
8. Häll såsen över fisken och strö över riven ost. 
9. Gratinera i 250 grader i ca 10 min eller tills dess osten fått vacker färg.

Servera med pressad potatis eller potatismos.

Fiskgratäng med dill- och räksås

14 kommentarer:

  1. Så gott det låter. Tack för receptet. Ska absolut lagas någon dag. Roligt att du delar med dig av matrecept ibland blir man trött på sina egna och vill prova nya.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det så. Man faller lätt in i att man gör samma maträtt om och om igen, då är det bra att hitta något gott som någon annan redan provat ut =)
      Kram Annica

      Radera
  2. Mums ... vi har talat om att vi borde äta mer fisk. Men när fisken är dyrare än köttet blir det inte riktigt så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, men jag brukar försöka passa på när det är extrapris. Sedn är jag lite periodare, äter mycket fisk ibland och sedan kan det gå långt tills nästa gång. Brukar också försöka välja fisk när jag äter på restaurang.
      Kram Annica

      Radera
  3. Fiskgratäng, så gott och det var evigheter sen sist! Det skall det bli här snart. Tack för receptet och idén.
    Agneta kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det brukar bli alldeles för lång mellan gångerna.
      Kram Annica

      Radera
  4. Så gott :-)...vi åt också fisk igår men enklare som jag gjorde i ugnen med tomater.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska vara enkelt att laga mat...enkelt men gott =)
      Kram Annica

      Radera
  5. Hej!
    Ännu ett smarrigt recept. Eftersom de andra fungerade väldigt bra så är det väl bara att prova vidare. Tusen tack!
    Kram Ann

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att mina recept kommer till nytta =)
      Kram Annica

      Radera
  6. Mmmmm låter riktigt mumsigt detta , skall absolut prova detta
    Tack för att du vill dela med dej av dina recept.
    Kram Catarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska dela med sig av bra saker så andra kan få uppleva dem också =)
      Kram Annica

      Radera
  7. Gott! Tack för receptet ;)

    Trevlig helg!

    Kram/Olg@

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så lite så =)
      Trevlig helg på dig med!
      Kram Annica

      Radera