torsdag 16 januari 2014

Annandagen - lilla julafton för vår del

Vi fortsätter på temat recept.
Här kommer recepten från Annandagen då vi hade lite gäster hemma på besök.
Lite väl sent inlägg med tanke på när middagen var, men vad gör man när man jobbar för jämnan.
Bättre sent än aldrig heter det ju =)

Det börjar bli en tradition i vårt hus att fira lilla julafton på Annandagen.
Då dyker vår Guddotter med familj och bästa vän upp och vi delar ut lite julklappar, äter god mat, spelar spel och bara umgås.
Eftersom vi sällan hinner träffas så är dessa stunder guld värda 

Dukat för lite Annandagsmys i uterummet
Julklappsutdelning stod också på kvällens schema.
Ännu fler klappar under granen som väntar på att få delas ut =)
En suddig bild av kvällens meny
En trerätters med god dryck stod på menyn.
Det blev väldigt mycket gott att äta och tanken med desserten var att det skulle bli många små efterrätter att kunna plocka ihop och äta fler av.

Här kommer recepten från kvällen:

Till förrätt serverades Philadelphiaost och salsaröra med Nachochips, ett recept jag gladeligen knyckt från en trevlig kollega =)

Philadelhiaost och salsaröra med Nachochips

6 personer

Ingredienser:
600 g Philadelphiaost
1 hackad röd lök
600 g Salsa
2-3 rivna Mozarellaostar
1 påse Nachochips

Gör så här:
1. Bred Philadelphiaost i botten på en ungsform.
2. Hacka lök fint och strö över Philadelphiaosten.
3. Bred ut salsan ovanpå löken.
4. Toppa det hela med riven mozarellaost.
5. Ställ formen i ugnen och grädda tills dess mozarellaosten blivit gyllenbrun.
6. Låt svalna något innan ni serverar den tillsammans med osaltade nachochips.

Philadelphiaost och salsaröra med Nachochips

Till varmrätt serverades en favorit i repris, nämligen helstekt fläskytterfilé och hasselbackspotatis.
Det vegetariska alternativet blev quornfilé.
Ännu mera grönt blev det i form av honungsrostad brysselkål samt en sallad med Serranoskinka, valnötter och blåbär.
Följ länkarna för att komma till recepten på fläskytterfilé, hasselbackspotatis och brysselkålen, övriga recept finner ni nedan.

Pepparkryddad Quornfilé

6 portioner

Ingredienser:
12 st quornfiléer
1 tsk salt
1 msk smör
1 msk olja till stekning
2 msk honung
1 msk grovstött rosépeppar
0,5 msk grovstött svartpeppar
0,5 msk grovstött grönpeppar
0,5 msk grovstött flingsalt

Gör så här:
1. Bryn filéerna lite lätt i olja och 1 tsk salt, lägg dem på ett fat.
2. Blanda samman övriga ingredienser och bred blandningen på ovansidan av varje filé.
3. Täck med plastfolie och ställ i kylen några timmar.
4. Värm i ugnen i 175 grader i ca 15-20 minuter.

Sallad med Serranoskinka, valnötter och blåbär

6 portioner

Ingredienser:
600 g Serranoskinka eller annan lufttorkad skinka
1 påse ruccolasallad
1 ask körsbärstomater
1 st äpple
2 st fikon
1 st avocado
1 frp fetaost
1 näve rostade pinjenötter
1 näve valnötter
1 näve blåbär
Balsamicocream

Gör så här:
1. Rosta pnjenötterna i en torr, het stekpanna och lägg dem åt sidan för att svalna.
2. Lägg Serranoskinka på ett stort fat och strö ruccolasallad över.
3. Skär körsbärstomaterna mitt itu och strö ut dem ovanpå salladen.
4. Skala äpplet och avocadon och skär dem i klyftor och sprid ut ovanpå ruccolan.
5. Smula fetaosten och strö det över hela fatet, sprid sedan ut även valnötterna, pinjenötterna och blåbären.
6. Skär fikonen i fyra delar vardera och toppa salladen med dessa.
7. Slutligen ringlar du lite balsamicocream över det hela.


Hela varmrättsmenyn står uppdukat på köksbordet.
Glömde helt bort att knäppa kort på rätterna var och en för sig.
Tycker det är smidigt att äta i uterummet och hämta maten i köket.
Blir så trångt att försöka klämma ner maten på det dukade bordet.

Nu har vi tagit oss fram till efterrättsmenyn som slutade på hela sex efterrätter. 

Den Vita Chokladpannacottan är min egen favorit, medan maken krävde Mintchokladpannacotta.
Då jag inte fick tag på något vegetariskt alternativ till gelatin så fick det helt enkelt bli ännu flera efterrätter.
Jag hittade en kartong med mjuk pepparkaksmix i skåpet, slängde i lite lingonsylt i smeten och bakade den i en avlång form. När den var färdiggräddad skar jag den mjuka pepparkakan i små rutor och serverade lingongrädde till (dvs vispgrädde som du rör ner lite lingonsylt i).
Jag bakade även minibrowniesar med hasselnötstosca (se recept nedan), så god att jag nästa kunde döda för att få behålla dem själva!!!
För att även tillgodose barnens smaklökar så vispade vi ihop lite chokladmousse med crisp samt 
trädde melon, mandarin, ananas och gröna vindruvor på spett.
Jag försökte göra små portioner så man skulle kunna plocka äta minst tre efterrätter var.
Tror jag misslyckades med det, men alla var mätta, nöjda och glada när vi var klar.

Minibrownie med hasselnötstosca

15 st

Ingredienser:
175 g rumstempererat smör
3 dl socker
1,5 dl kakao
0,5 dl sirap
0,5 krm salt
3 ägg
1, 5 dl vetemjöl
200 g hackad mörk choklad (minst 70 %)

Toscaglasyr:
75 g smör
0,5 dl socker
0,5 dl sirap
1,5 msk vetemjöl
1,5 dl mjölk
3 dl grovt hackade hasselnötter eller andra nötter

Gör så här:
1. Vispa smör och socker, rör ner kakao, sirap och salt.
2. Tillsätt äggen ett i taget och sedan mjölet. Vänd sedan ner den hackade chokladen.
3. Häll smeten på smort bakplåtspapper i en liten långpanna, ca 15*20 cm.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter i 175 grader. Kakan ska vara kladdig när du tar ut den.
5. Medan kakan svalnar kan du börja med toscaglasyren. Smält smör i en kastrull och tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk. Sjud blandningen någon minut under omrörning, den ska tjockna på sig lite.
6. Rör ner nötterna och bred sedan glasyren över kakan.
7.
Låt kakan svalna ordentligt innan du skär upp den.

Minibrownies med hasselnötstosca.
Recept och bild är lånad från Coop

 Givetvis hade vi massor av gott att dricka till

Ett underbart gott rött vin, Monte Vecchio Chianti Riserva, 2009 serverad i Iittala Essence rödvinsglas.

Lite bubbel måste man också ha.
Här en god prosecco, Leon d'Oro serverad i Iittala Essence Champagneglas.
Efter att ha ätit oss runda och goda så var det dags att plocka fram spelen, vi hann beta av två av dem innan vi gav oss in på charader istället. Det blev en sen natt fylld med skratt och glädje.

Med andra ord är vårt favoritspel.
Vi testade också Besserwisser, men det var ingen direkt höjdare tyckte vi.
Familjespelet gav vi oss aldrig på, vi gick all in på charader i vardagsrummet istället.
Oj, vad vi skrattade =)

Två av mina julklappar.
En skål från Iittala Kastehelmi och ett helt underbart doftljus från Durance.
Tror de känner mig rätt väl vid det här laget, för båda klapparna passade mig som handen i handsken =)


♥ KRaM aNNiCa ♥

8 kommentarer:

  1. Vilken trevlig tradition tycker jag. Vad fint du dukat och så mycket got ni stoppade i er. Förrätten lät väldigt god och enkel, den ska jag prova redan i helgen.
    Kram på dig stumpan!
    /A-L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det var jättemysigt, så härligt att få mysa med de man älskar <3
      Kram Annica

      Radera
  2. Ser ut som om ni hade en riktigt god och trevlig annandagsafton. Vi brukar också spela spel och gillar den med charader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Charader är alltid skoj, men det gäller att man gör det med människor man känner sig bekväm med.
      Kram Annica

      Radera
  3. Ojjjj, vilken avancerad meny - hur hinner du? Och allt verkar supergott, jag spar för kommande eventuella kalas.
    Såna doftljus är ju så underbara!
    Agneta kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det må vara många rätter, men jag är ingen mästerkock så det blir lätt så enkla rätter...men goda och det är ju huvudsaken =)
      Kram Annica

      Radera
  4. Hej!
    Så fantastiskt gott allt ser ut. Har ätit quornbitar en enda gång bara så nu måste jag bara prova din rätt.
    Ha en fin helg och kram.
    Ann

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då hoppas jag du gillar stark mat, för de blev rätt så kryddiga.
      Men quorn är alltid saftigt och gott.
      Ha en fin helg du med!
      Kram Annica

      Radera