onsdag 4 december 2013

4 December 2013 - En julgåva på burk

I dagens materiella samhälle är det många, inklusive jag själv, som uppskattar att få något hemgjort.
Att veta att någon lagt ner tanke, tid, möda och pengar på att skapa något själv och vill dela detta med andra, det är kärlek 


Här kommer några tips från mig på äkta kärlek du kan ge bort till jul, eller när helst på året.
Gemensamt för dem alla är att jag använder mig av en glasburk samt lite piff i form av snören, hjärtan och etiketter.

Pesto

Ingredienser:
4 krukor färsk basilika
1 skalad vitlöksklyfta
1 dl pinjenötter
1,5 dl riven parmesan (ca 50 g)
1-1,5 dl god olivolja
salt
svartpeppar

Gör så här:
1. Mixa ihop alla ingredienserna väl.
2. Smaka av noga med salt och peppar.
3. Häll försiktigt ner i en fin glasburk.
4. Torka av burkens kanter och isolera med ett lager av olivolja för längre hållbarhet på peston.

En god pesto passa utmärkt till bröd, fisk och pasta eller tillsammans med lite goda tilltugg.

GI knäcke

Ingredienser:
2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
2 dl majsenamjöl
0,5 dl linfrö
1 msk salt
0,5 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en bunke och rör om.
2. Bred ut i långpanna på bakplåtspapper, lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och använd händerna till att trycka ut smeten jämt på plåten.
3. Ta bort det översta bakplåtspappret, sätt plåten mitt i ugnen och grädda i 150 grader i 50 minuter.
4. Låt brödet svalna och bryt sedan i lagom stora bitar.

Ett underbart gott bröd, perfekt till ost, röror eller bara att knapra på.


Glasmästarsill

4-6 port

Ingredienser:
2 salta sillar
2 rödlökar
1 morot
2-3 cm pepparrot
12 vitpepparkorn
12 kryddpepparkorn
2-3 lagerblad
6 kryddnejlikor
1 msk gult senapsfrö

Lag:
1 dl ättikssprit (12 %)
1,5 dl strösocker
2 dl vatten

Gör så här:
Dag 1:
1. Rensa och putsa sillen, men låt ryggbenet sitta kvar.
2. Vattna ur sillen i 12 timmar, byt vatten en gång.
3. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och låt koka upp.
4. Dra av den från värmen och låt lagen svalna, ställ kallt.
Dag 2:
5. Torka av sillen med hushållspapper, skär den i raka, ca 2 cm breda bitar.
6. Skala och klyfta rödlöken.
7. Skala moroten och pepparroten och skär dem i slantar.
8. Varva sill, lök, morot och kryddor i en hög glasburk med lock.
9. Häll över lagen och ställ glasburken kallt.
10. Sillen är klar att ätas tidigast efter två dygn, men smakar bäst efter 5-6 dagar i kylskåpet.

Sillen smakar fantastiskt bra till dilldoftande potatis, knäckebröd, kryddost och ett glas snaps.
Så ett tips på gåvor tillsammans med sillen är ett gott knäckebröd, en mumsig kryddost och en liten flaska snaps.
Sätt samman dessa saker i en vacker korg, slå in med cellofan och pynta med lite vackert snöre så har du en perfekt gå-bort present eller julklapp.

Bild och recept är lånad från Mannerströms Julkokbok.

Se också detta tips på en rolig gå-bort present i form av Cookies på burk.
Eller detta inlägg om kryddkaffe på burk.

Med några av ovanstående presenter i bagaget kommer du absolut bli en omtyckt och välkommen gäst =)

♥ KRaM aNNiCa ♥

5 kommentarer:

  1. Vilka fina gåvor! Du har rätt! Många uppskatta det hemmagjorda och inte dyraste pryl..

    Ha det bra, kram/Olg@

    SvaraRadera
  2. Tusen tack för alla fina tips. Allt ser så gott ut och knäckebrödet är ju glutenfritt, bra för oss.
    Ha det så bra och kram Ann.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med dig! Något hemmagjort är verkligen något som uppskattas! Det värmer extra i hjärtat med att få något som någon har lagt ner tid på just för dig! Ha en snöig härlig helg! Kram

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

    Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

    För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Med vänlig hälsning,

    Emilie
    Hittarecept.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du hittade till mig, jag går mer än gärna med.
      Kram Annica

      Radera