lördag 21 december 2013

21 December 2013 - Fryst nougattårta på nötig browniebotten

Frysta tårtor är perfekt att göra och servera, du kan förbereda dem i god tid och ta fram dem 15-30 minuter innan servering.

Det här receptet hittade jag i Ica's Buffétidning och den låter hur smarrig som helst, dessutom är det så pass snygg att den passar fint både som jul- och nyårsdessert.


♥ KRaM aNNiCa ♥

Fryst nougattårta på nötig browniebotten

räcker till ca 8 personer

Ingredienser:
1 dl hasselnötter
1 burk hasselnötskräm (ca 350 g)
4 rumsvarma ägg
1 dl kakao
100 g mjölkchoklad
250 g nougat
5 dl vispgrädde
smör och kakao till formen
ev 4 st delade passionsfrukter till dekoration

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och "bröa" botten samt ca 2 cm av kanten med kakao.
3. Hacka hasselnötterna fint.
4. Vispa ihop hasselnötskräm, 1 ägg, kakao och de hackade hasselnötterna.
5. Sära äggvitan från äggulan på de återstående tre äggen, vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i hasselnötsblandningen.
6. Häll smeten i formen och grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.
7. Hacka chokladen och 2/3 av nougaten grovt och smält i vattenbad. Ställ kastrullen åt sidan.
8. Vispa grädden löst. Rör ner rumsvarma äggulorna, en i taget, i chokladblandningen. Vänd ner grädden, lite i taget, till en jämn mousse.
9. Bred moussen över kakan, ställ i frysen i minst 5 timmar.
10. Ta ut tårtan ur frysen, smält resten av nougaten i vattenbad. Ringla nougaten över tårtan. Ställ tillbaka i frysen.

Ta ut tårtan 30 minuter innan serveringen, servera gärna med urgröpta passionsfrukter.

Tips! 
1. Skulle nougatchokladen skära sig när gulorna blandas ner kan man få dem att gå ihop igen genom att mixa den slät med en stavmixer.
2. Skölj eggen på kniven i hett vatten så får du jämna och fina bitar när du skär tårtan.

Fryst nougattårta på browniebotten
Bild och recept är lånad från Ica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar