måndag 16 december 2013

16 December 2013 - Julgodis

Tänk att imorgon är det precis en vecka kvar till jul, hög tid att göra lite julgodis med andra ord.

Vi har redan hunnit baka julgodis en sväng, men det är sedan länge uppätet =)

Här kommer recepten på några av de smarriga godsakerna vi bakade för några helger sedan.
Fler recept på julgodis hittar du om du klickar in dig på Recept - Julgodis.

Ha en riktigt härlig vecka och stress inte ihjäl er.
Det blir jul oavsett om vi hunnit med allt vi vill eller inte!

♥ KRaM aNNiCa ♥

Saffranskola

ca 30 st

Ingredienser:
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
0,5 kuvert saffran 

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en stor skål
2. Sätt skålen i mikron och kör på full effekt (750W) i 5 minuter.
3. Rör om och kör ytterligare 5 minuter.
4. Häll ut smeten på ett smort bakplåtspapper.

5. Låt svalna och klipp i bitar, slå in dem i något fint papper och knyt ett fint snöre runt varje kola.

Pepparkakskola

ca 35 st

Ingredienser:
1 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk pepparkakskrydda

Gör så här:
1. Blanda grädde, sirap, socker och pepparkakskrydda i en stor skål
2. Sätt skålen i mikron och kör på full effekt (750W) i 5 minuter.
3. Rör om och kör ytterligare 2 minuter.
4. Häll ut smeten på ett smort bakplåtspapper.
5. Låt svalna och klipp i bitar, slå in dem i något fint papper och knyt ett fint snöre runt varje kola.


I den lilla skålen finns saffrans- och pepparkakskola.
 I den större skålen är det wienernougat

Mikroknäck med mandel

ca 35 st

Ingredienser:
0,5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1msk flytande margarin
1/4 dl hackad mandel

Gör så här:
1. Ställ ut 35 knäckformar på en bricka.
2. Blanda grädde, sirap, socker och margarin i en stor skål
3. Sätt skålen i mikron och kör på full effekt (750W) i 8 minuter.
4. Rör ner mandeln i smeten och fyll därefter formarna.
5. Ställ kallt så de stelnar. 


Mikroknäck med mandel
Slå in några knäck i en påse och knyt ett fint band runt, ta med dig som en god gå-bort-gåva.

Mariannetryffel

ca 40 st

Ingredienser:
30 st Mariannekarameller
250 gram mörk choklad, 70 %
1 dl vispgrädde
200 gram vit choklad

Gör så här:
1. Krossa alla Mariannekaramellerna fint i en mortel, var noga så det inte blir några stora bitar kvar.
2. Finhacka den mörka chokladen. 
3. Värm grädden i en kastrull, ta av den innan det börjar koka. Tillsätt Mariannekrosset och den finhackade chokladen, rör tills allt löst sig.
4. Låt smetan svala i kylskåp i någon timme, forma sedan 40 små bollar och lägg dem på en bricka i frysen ca 15 minuter.
5. Under tiden smälter du den vita chokladen i vattenbad. Doppa tryfflarna i den smälta chokladen.
6. Lägg dem i fina små formar och förvara dem kallt.


Mariannetryffel.
Alldeles för goda om ni frågar mig, jag kan inte sluta äta dem.
Smaken av Mariannekaramellerna är stark och god.
Jag doppade hälften i vit choklad och rullade de övriga i kakao.

Mjölkchokladtryffel med kardemumma

ca 20 st

Ingredienser:
300 g mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
50 g smör
1 tsk malen kardemumma
2 msk honung 
kakao att rulla i

Gör så här:
1. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädden och häll över chokladen, låt stå i 5 minuter.
3. Skär smöret i små bitar, lägg ner det i gräddblandningen. Tillsätt kardemumma och honung och mixa sedan alla ingredienser till en slät kräm.
4. Låt stå i kylen i minst 6 timmar, forma till små bollar och rulla dem i kakao.
Mjölkchokladtryffel med kardemumma
Bild och recept lånad från Ica.

2 kommentarer:

  1. Massor av gotta, ska ta och testa någon av recepten när Zita kommer hem i jul. Mariannetryffel låter helt underbart gott.
    Kram A-L

    SvaraRadera