Fortsätt till huvudinnehåll

14 December 2013 - Äppelkarré och honungsrostad brysselkål

Utöver julskinka, kalvsylta, sill och köttbullar vill jag gärna ha en riktig köttbit på julbordet.
Revbensspjäll och sås funkar bra, men nu hittade jag ett recept på äppelkarré i senaste Buffé som jag tycker låter fantastisk gott.
Och istället för potatis serveras det brysselkål, halloumi och granatäpple till, bara goda saker med andra ord =)
Om jag har tid ska jag tillaga detta till julafton, annars får jag testa det någon annan dag under julledigheten.

Vad har ni på julbordet?

♥ KRaM aNNiCa ♥

Långbakad äppelkarré 

6-8 pers

Ingredienser:
ca 1 kg benfri fläskkarré i bit
1 tsk salt
2 krm nymalen vitpeppar
2 stora syrliga äpplen
2 gula lökar
3 cm färsk ingefära
1 msk ljus sirap
3 hela kryddnejlikor
1 kanelstång
3 dl halvtorr cider
3 dl vitt vin
ev majsstärkelse att reda med

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Gnid in köttet med salt och peppar.
3. Dela, kärna ur och skär äpplet och löken i grova klyftor. Skala och skär ingefäran i bitar.
4. Lägg köttet i en ugnsfast kastrull, tillsätt alla ingredienserna utom majsstärkelsen. Köttet ska vara täckt till hälften av vätska. Tillaga under lock i ca 2,5 timmar, tills köttet är mört, vänd köttbiten en gång i timmen.
5. Sila av skyn och ställ köttet kallt.
6. Koka ner skyn till cirka hälften, red ev med lite majsstärkelse. Smaka av med lite salt och peppar.
Så här långt kan du förbereda redan dagen innan om du vill, men 30 minuter innan servering ska du:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skär köttet i tunna skivor, lägg dem tätt ihop på en ugnsfast form och värm i ca 15 minuter.
3. Värm skyn och servera gärna med honungsrostad brysselkål.

Kryddig äppelmos

Ingredienser:
Använd det som du silade bort från skyn till äppelkarrén.

Gör så här:
1. Släng bort alla grova lökbitar och hela kryddor, resten mixar du till en härligt kryddig äppelmos.

Honungsrostad brysselkål med halloumi och granatäpple

6-8 pers

Ingredienser:
300 g färsk brysselkål
1 pkt halloumiost
1 msk smör
3 msk olivolja
1,5 krm salt
2 msk honung
1 dl finhackad persilja
finrivet skal från 1 citron
2 msk färskpressad
0,5 dl granatäppelkärnor

Gör så här:
1. Ansa och dela brysselkålen, skär halloumin i stavar.
2. Stek brysselkålen med snittytan ner i smör och 1 msk av oljan på medelvärme i någon minut. Krydda med 1 krm salt.
3. Lägg på lock och låt steka i 4-5 minuter, tills brysselkålen fått fin färg på snittytan och är nästan mjuk i mitten.
4. Stek samtidigt halloumin runt om i annan stekpanna med ca 1 msk olja tills den får gyllene färg.
5. Ringla honungen över brysselkålen och låt koka in i ca 1 minut.
6. Lägg brysselkål på ett fat och varva det med halloumi, persilja, citronskal, juice och resterande av oljan och saltet. Toppa med granatäppelkärnor.

Äppelkarré och honungsrostad brysselkål med halloumi och granatäpple
Recept och bild från Ica/Buffé

Kommentarer

  1. Blir riktig kalasmat till jul! Jag tänker utgå från revbensspjäll. Övriga ingredienser passar bra även till detta - griskött som griskött tänker jag. Detta blir en del av julbordet tillsammans med brysselkål men istället för osten steker jag strimlat bacon och blandar i.

    SvaraRadera
  2. Ja, det receptet såg jag i tidningen, det låter onekligen väldigt gott, men jag tror jag äter fisk och sill istället. Är ingen stor köttmänniska, jag blir så förskräckligt proppmätt av kött! Men vem vet.......
    Agneta kram

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ananaskaka med kokostosca

Hittade detta recept i min morgontidning för flera veckor sedan, brukar finnas ett och annat gott att riva ur och spara där. I söndags var det dags för provbak och både familjen och kollegorna var nöjda och glada.
Enkel att baka och supergod att äta. Perfekt både som fika och som efterrätt. Här kommer receptet så ni får testa själva.
♥ KRaM aNNiCa ♥
Ingredienser:
1 burk krossad ananas i juice, ca 430 g
2 ägg
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,25 dl juice från ananasburken

Kokostosca:
50 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl vispgrädde
0,75 dl ljus sirap
3,75 dl kokos

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Låt ananasen rinna av i ett durkslag över en skål. OBS! Spar juicen, och späd ev med lite vatten så det blir 1,25 dl vätska.
3. Vispa ägg och socker poröst, blanda i mjöl, bakpulver och ananasjuice växelvis ner i smeten.
4. Häll smeten i en smörad och bröad form med avtagbar kant och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
5. Ta ut kakan och höj värmen i ugnen till 200 gr…

DIY - Bygg din egen torkställning i trä

Har fått några uppmaningar om att lägga ut en liten beskrivning på hur vi gick tillväga när vi byggde vår torkställning, så här kommer den:

Du behöver:

Spade
Spett
Skruvdragare
Tumstock
Vinkeljärn
Såg
Vattenpass
Ankarskruv 5,0*40 ca 20 st
Trallskruv 4,2*75 16 st

Gjutrör
Impregnerad Regel 95*95 ca 7,5 m
Impregnerad Regel 45*95  ca 2,5 m (4*60cm vinkel 45 grader)
Plattjärn 80*200*2,0 2st
Armeringsjärn ca 4 m
Betong
Krokar 12 st
Tvättlina ca 20-30 meter

Gör så här:
1. Gräv två hål som är minst 40-50 cm djupa och tillräckligt breda för att få ner gjutrören i.


2. Såga till två stycken stolpar (95*95), vi sågade våra stolpar på 225 cm (175 cm ovan jord och 50 cm under jord).

3. Såga till två stycken tvärslåar (95*95) i rätt längder, våra är 120 cm vardera.


4. Såga till 4 stycken snedslåar (45*95) i rätt längd, våra blev 59 cm med 45 graders vinkel.


5. Såga till två stycken ändknoppar i 95*95, våra är 9 cm.

6. Använd ankarskruvarna och skruva ihop stolpe, tvärslå samt ändknopp med hjälp av pl…

Att måla om furumöbler

Tänk att en sån ful och trist möbel kan få nytt liv av bara lite vit färg! Eller ja, det var ju eg inget fel på möbeln i sig, men när allt annat på ovanvåningen blir nytt, ljust och fint så blev vår köpmannadisk extremt gammal, omodern och ful. Vi hade även ett fint vitrinskåp i furu som helt plötsligt inte passade in bland de andra möblerna. Men det rådde vi bot på med en pensel och några lager färg. Riktigt nöjd med resultatet, inte perfekt gjort, men helt klart godkänt. Blev några svordomar under resans gång, men i efterhand så var det värt varenda en av de hårda orden som sades!
Har haft en helt underbar helg. Vackert väder, bra konsert, fint hotellrum, skön hotellsäng, göttig hotellfrukost, toppenbra barnvakter och finbesök av en nybliven brud och hennes trallfågel till son ♥
Cat Stevens var en upplevelse jag är glad att jag fick vara med om (fast han fick inte speciellt bra kritik i tidningarna). Han öppnade urstarkt helt ensam med sin gitarr på scenen. Showen var rätt så enkel, in…