fredag 13 december 2013

13 December 2013 - Luciafika med saffranssnurror

Idag fick jag uppleva ett vackert luciatåg på jobbet, alltid lika mysigt trots att vi är vuxna hela högen.
Lite julsmörgås och fika hann vi också med.
Tänkte bjuda på ännu ett recept på saffransbullar, denna gång med lite krispig tosca ovanpå...mumsigt värre =)

♥ KRaM aNNiCa ♥

Saffranssnurror med tosca

42 stycken

Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
0,5 g saffran
1 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vaniljsocker

Tosca:
50 g smör
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
150 g flagad mandel

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 37 grader.
Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit och blanda ner den i mjölken.
2. Häll degspadet över jästen och rör tills det löst sig. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta samman degen väl och låt jäsa under kökshandduk i 30 minuter.
3. Fyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker i en liten skål.
4. Tosca: Smält smör och blanda i socker, mjöl, grädde, sirap och mandel, värm under omrörning. Låt svalna.
5. Ta upp degen på mjölat bord och dela i två delar. Kavla ut varje bit till en platta som är ca 30*50 cm. Bred på fyllningen längs ena halvan och vik över den andra halvan.
6. Skär degen i smala remsor och snurra ihop till knutar. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper eller i formar och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
7. Klicka toscasmeten över bullarna och grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Saffranssnurror med tosca

1 kommentar:

  1. Det där låter gudomligt gott, är det ok om jag kommer över på en fika ;)
    Kram A-L

    SvaraRadera