onsdag 11 december 2013

11 December 2013 - Glöggmingel

Dagens adventskalender bjuder på lite tips inför glöggminglet.
Går även utmärkt att använda som vanliga snacks eller snittar när helst på året.
Men först ut är ett recept på en enkel men god glögg som du kan gör själv.

För tips på mer tilltugg till glöggen kan ni kika HÄR.

Ha en fin dag!

♥ KRaM aNNiCa ♥

Mulled Cider

Ingredienser:
1 liter valfri päron- eller äpplecider av god kvalitet och valfri alkoholhalt
3 cl Calvados
1 st kanelstång
2 st hela nejlikor
2 st hel stjärnanis
1 krm kardemumma
20 gram färsk ingefära skuren i små bitar
2 st kryddpepparkorn
0,5 dl råsocker
1 liter vin
strimlat skal från en halv apelsin

Gör så här:
1. Häll alla ingredienser utom 2 dl cider i en kastrull.
2. Hetta upp men låt ej koka.
3. Ta bort kastrullen från plattan och låt dra en timme.
4. Inför serveringen, sila blandningen (spar apelsinskalen), tillsätt den sparade cidern och värm på i kastrullen igen.
5. Häll upp i glas och dekorera med apelsinskalen.

Mulled Cider
Recept lånat från Amelia Jul

Frasiga oststänger på pinne

Ca 16-18 st

Ingredienser:
1 rulle kyld smördeg
1 ägg, lätt uppvispat
1-2 dl finriven prästost
paprikapulver
vallmofrön
grillpinnar i trä

Gör så här:
1. Lägg grillpinnarna i blöt i ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Rulla ut smördegen och pensla den med lätt uppvispat ägg. Strö över den rivna osten.
4. Skär i långa remsor som du snurrar runt grillpinnarna.
5. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar, pensla med ägg och strö över lite paprikapulver och vallmofrön.
6. Baka i mitten av ugnen i ca 10 min eller tills stängerna börjar få lite färg.
7. Låt svalna, men servera dem medan de fortfarande är nygräddade och krispiga.

Frasiga oststänger på pinne.
Serveras nygräddade och frasiga

Saffranssnurror med skinka och pesto

Ca 40 st

Ingredienser:
50 g smör
1 dl mjölk
0,25 g saffran
250 g kesella
25 g salt
7 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g pesto (färdigköpt eller enl detta recept)
100 g hackad, rökt skinka

Till pensling:
1 uppvispat ägg
1 msk sesamfrö

Gör så här:
1. Smält smöret, tillsätt mjölk, finstött saffran, kesella och salt. Låt det bli fingervarmt
2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölkblandningen, tillsätt sedan resten av vätskan.
3. Tillsätt mjöl och arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Dela degen i 2 delar och kavla ut den till en avlång bit, ca 0,5 cm tjock.
6. Bred på pesto och strö över skinkan, rulla sedan ihop och skär varje rulle i 20 smala bitar.
7. Lägg ut dem på en bakplåt klädd i bakplåtspapper och låt jäsa i ca 15 minuter.
8. Pensla snurrorna med ägg och strö över sesamfrö.
9. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

Önskar man vegetariska snurror utesluter man skinkan och ersätter den med ca 8 bitar hackade, soltorkade tomater i olja.
Snurrorna kan gräddas i god tid och värmas i 150 grader ca 5 minuter.

Saffranssnurror med skinka och pesto
Bild och recept lånad från Allt om mat

Aprikos- och ädeloströra på svarta sesamkex

Ingredienser:
140 gram Kvibille ädelost special
150 gram färskost
10 st torkade aprikoser
1 handfull ruccolasallad
Svarta sesamkex
Ärtskott till topping

Gör så här:
1. Lägg aprikoserna i blöt.
2. Mixa samman ädelost, färskost, aprikoser och ruccolasallad i en matberedare till en röra.
3. Spritsa ut röran på sesamkexen och toppa med ärtskott.

Aprikos- och ädeloströra på svarta sesamkex.
Bild och recept lånad från Tasteline.

Cashewröra på crostini

Ingredienser:
150 gram cashewnötter
14 st soltorkade tomater i olja
1,5 st röd paprika
1 st tomat
2 msk ingefära, grovhackad
2 tsk lantbuljong
3 msk hackad dill
2 krm svartpeppar
Crostini
Ärtskott till topping

Gör så här:
1. Skölj paprika och tomat och skär dem i mindre bitar.
2. Skala och grovhacka ingefäran.
3. Mixa samman alla ingredienserna (ej crostini och ärtskott), tillsammans med en msk olja från de soltorkade tomaterna, i en matberedare till en röra.
4. Spritsa ut på crostinis och toppa med ärtskott.

Cashewröra på crostini.
Bild och recept lånad från Tasteline




1 kommentar:

  1. Så mycket gott! Tur att det snart är läggdags annars hade jag nog börjat att göra något av allt det goda. Det får bli helgens projekt
    Kram Agneta

    SvaraRadera